Maas in de wet: zo scoor je met een buitenlandse Tesla nog altijd torenhoge subsidie
Hoewel begin dit jaar een wetswijziging werd ingevoerd waardoor de mindering op bijtelling voor dure, elektrische auto's (zoals een Tesla) de kop in werd gedrukt, blijkt het nog altijd kinderlijk eenvoudig om te profiteren van flinke kortingen. Dit meldt RTL Z op basis van eigen onderzoek.
Voor de wetswijziging van kracht werd, genoten elektrische rijders van 4 procent bijtelling over de volledige cataloguswaarde van hun auto. Dit tegenover 22 procent bijtelling voor auto's met een traditionele verbrandingsmotor. Door de hoge cataloguswaarde van luxe wagens, konden kortingen in het meest gunstige geval oplopen tot 59.000 euro euro over vijf jaar (de standaard subsidieperiode). Wie het subsidiespel heel slim speelde, wist dit bedrag zelfs op te krikken tot 73.120 euro.
Het lage bijtellingspercentage voor elektrische auto's was bedoeld om elektrisch rijden te stimuleren, maar werd overladen met kritiek. De rijken zouden door de gunstige bijtelling alleen maar rijker worden, terwijl het de belastingbetaler veel geld kostte: 700 miljoen in de periode 2018 tot en met 2022 om precies te zijn. Oftewel: 1700 euro per ton bespaarde CO2-uitstoot. Iets wat volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt goedkoper kan:
Ah, de regering vertelt ook dat elke ton CO2 die met elektrisch rijden bespaard wordt de schatkist 1700 euro kost
— Pieter Omtzigt (@PieterOmtzigt) January 28, 2019
(Je kunt de uitstootrechten voor 23 euro per ton kopen op dit moment!) pic.twitter.com/4b59MoSl9w
Nieuwe bijtellingsmaatregel kent grote maas
Sinds 1 januari geldt een bijtelling van 22 procent voor de cataloguswaarde van elektrische auto's boven de 50.000 euro. Voor de 50.000 euro onder deze grens, wordt het oude tarief van 4 procent nog altijd gehanteerd. De staat maakt het met deze maatregel lastiger om extreme subsidievoordelen te pakken op luxe, elektrische auto's.
Er is echter een vrije simpele truc om dit hogere bijtellingspercentage te ontlopen. Wie een elektrische auto uit het buitenland importeert die voor 1 januari 2019 op kenteken is gezet, kan volgens RTL Z nog altijd het resterende subsidietermijn (5 jaar in totaal) genieten van de oude subsidieregels. Lees: 4 procent bijtelling over de volledige cataloguswaarde. Een voordeel dat volgens de financiële zender kan oplopen tot 20.000 euro.
Wetswijziging wordt niet opnieuw aangepast
Volgens staatssecretaris van Financiën Menno Snel (D66), die verantwoordelijk is voor het invoeren van de nieuwe maatregel, gaat het om een verwaarloosbare groep die gebruik maakt van deze maas in de wet. "Het gaat om een hele kleine groep, daar maak ik mij geen grote zorgen om", verklaart hij tegen RTL Z. Hoewel hij voorstander is van elektrisch rijden, wil hij overstimulering zoveel mogelijk de kop indrukken.
LEES OOK: Met een Tesla van meer dan 200.000 euro naar je laatste rustplaats