main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
5 juli 2019 — 13:55

Juncker vond zijn eigen benoeming transparanter dan bij opvolgster

Jean-Claude Juncker heeft kritiek geuit op het voordragen van de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Juncker noemt die benoeming niet transparant en “onwelkom”.

Afgelopen dinsdag werd Von der Leyen door de 28 leiders van de EU-lidstaten voorgedragen, nadat er dagenlang was onderhandeld en er maar geen overeenstemming kon komen. De sociaaldemocraten wilden spitzenkandidat Frans Timmermans als hoogste EU-baas hebben, terwijl de Duitser Manfred Weber de favoriet van de christendemocraten was.

Beide spitzenkandidaten werden het uiteindelijk niet en dat steekt Juncker, die na één termijn afzwaait als voorzitter van de Europese Commissie. Von der Leyen was geen spitzenkandidat en voerde daarom ook geen campagne tijdens de Europese verkiezingen. Haar benoeming kwam in de achterkamertjes tot stand, waar Juncker zelf overigens bij aanwezig was.

LEES OOK: PvdA teleurgesteld dat Timmermans toppositie misloopt: ‘Roept veel vragen op’

Geen traditie

Zelf was Juncker in 2014 wel spitzenkandidat namens de christendemocraten en werd hij als winnaar van de verkiezingen tot commissievoorzitter gekozen. “Jammer genoeg is het geen traditie geworden. Ik was de eerste en laatste Spitzenkandidat”, aldus Juncker op een persconferentie in Helsinki, schrijft persbureau ANP.

Gisteren had Juncker een ontmoeting met zijn beoogde opvolger Von der Leyen. “Blij om Ursula von der Leyen met open armen te verwelkomen bij de Europese Commissie. Een echte Europeaan. Wij zitten op dezelfde lijn als het gaat om de Europese belangen”, schreef hij op Twitter.

Onzeker

Dat Von der Leyen daadwerkelijk voorzitter van de Europese Commissie wordt, is nog niet helemaal zeker. Het Europees Parlement moet namelijk nog instemmen met haar benoeming. Over twee weken, op dinsdag 16 juli, mag de Duitse zich presenteren aan het parlement. Op Twitter deelde zij al een foto van haar nieuwe werkkamer.

De sociaaldemocraten en de Groenen lopen nog niet over van zin om hun steun uit te spreken. Als Von der Leyen geen absolute meerderheid haalt, moeten de EU-leiders binnen een maand met een nieuwe kandidaat komen en begint het lange onderhandelen weer opnieuw.

Door: Mark Broersma

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Podcast: Het Misdaadbureau

Wie snel wat kilo’s kwijt wil of spiermassa wil kweken, kan terecht op de zwarte markt waar een levendige handel bestaat in illegale, gevaarlijke afslankpillen en anabolen. Een zeer lucratieve business voor criminelen. Lopen dealers vaak tegen de lamp? En welk risico nemen de gebruikers? Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met:

  • Martin Kooijman van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Hoogleraar Sport en Techt Marjan Olfers
  • Onderzoeksjournalist van WNL Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en probeert zelf illegale afslankthee te kopen.

Luister nu naar de podcast!

Elke vrijdag tussen 19.00 en 20.00 uur

WNL Haagse Lobby Podcast

Wordt 2023 het jaar van de stakingen? Verschillende beroepsgroepen legden hun werk dit jaar al neer en lang niet alle cao-onderhandelingen komen tot een goed einde. Moeten we vrezen voor Franse toestanden of is de temperatuur in de Polder nog te bekoelen? Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Directeur van werkgeversvereniging AWVN Raymond Puts
  • Vicevoorzitter van de FNV Zakaria Boufangacha
  • Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp

Te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Kabinet onderzoekt ‘Vliegende Brigade’ voor opruimen drugsafval

Minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) onderzoekt of het mogelijk is een speciale ‘vliegende brigade’ op te richten om boeren en tuinders te helpen bij…

Lees meer

Advocaat: De Mos is totaal niet rijk geworden, dus geen corruptie

De Haagse oud-wethouder Richard de Mos is totaal niet rijk geworden van de contacten met bevriende ondernemers, en dat bewijst dat er geen sprake is…

Lees meer

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen…

Lees meer

OM verdenkt tieners van doodslag in vereniging Haagse snackbarbaas

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt de tieners die eerder zijn opgepakt voor het doodsteken van een Haagse snackbareigenaar van doodslag in vereniging en openlijke geweldpleging….

Lees meer

Rode Kruis en Islamitische Stichting Nederland ontvangen ruim 3 miljoen euro aan donaties voor slachtoffers aardbevingen

Op Giro 7244 is in iets meer dan 24 uur meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en…

Lees meer

EU-experts: Russische nepnieuwscampagne lijkt op aanloop invasie

Rusland heeft, net als in de aanloop naar eerdere grote offensieven, de verspreiding van misleidende informatie over Oekraïne opgevoerd. Die waarneming van EU-deskundigen baart zorgen,…

Lees meer

Erdogan kondigt noodtoestand af, dodental Turkije en Syrië boven de 5000

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft een noodtoestand van drie maanden afgekondigd voor de tien provincies die zijn getroffen door de aardbevingen van maandag….

Lees meer

ACM doet onderzoek bij Vattenfall, Eneco en Essent naar administratie prijsplafond

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft dinsdag onderzoek gedaan bij energieleveranciers Vattenfall, Eneco en Essent. Tijdens de bezoeken aan de bedrijven wil de toezichthouder…

Lees meer

Renske Leijten: nieuwe toeslagenbelofte regering heel ernstig

De belofte van staatssecretaris Aukje de Vries (VVD) dat voor 90 procent van de slachtoffers van het toeslagenschandaal beoordeeld moet zijn of zij recht hebben…

Lees meer