Juncker vond zijn eigen benoeming transparanter dan bij opvolgster
Jean-Claude Juncker heeft kritiek geuit op het voordragen van de Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Juncker noemt die benoeming niet transparant en "onwelkom".
Afgelopen dinsdag werd Von der Leyen door de 28 leiders van de EU-lidstaten voorgedragen, nadat er dagenlang was onderhandeld en er maar geen overeenstemming kon komen. De sociaaldemocraten wilden spitzenkandidat Frans Timmermans als hoogste EU-baas hebben, terwijl de Duitser Manfred Weber de favoriet van de christendemocraten was.
Beide spitzenkandidaten werden het uiteindelijk niet en dat steekt Juncker, die na één termijn afzwaait als voorzitter van de Europese Commissie. Von der Leyen was geen spitzenkandidat en voerde daarom ook geen campagne tijdens de Europese verkiezingen. Haar benoeming kwam in de achterkamertjes tot stand, waar Juncker zelf overigens bij aanwezig was.
LEES OOK: PvdA teleurgesteld dat Timmermans toppositie misloopt: ‘Roept veel vragen op’
Geen traditie
Zelf was Juncker in 2014 wel spitzenkandidat namens de christendemocraten en werd hij als winnaar van de verkiezingen tot commissievoorzitter gekozen. "Jammer genoeg is het geen traditie geworden. Ik was de eerste en laatste Spitzenkandidat", aldus Juncker op een persconferentie in Helsinki, schrijft persbureau ANP.
Gisteren had Juncker een ontmoeting met zijn beoogde opvolger Von der Leyen. "Blij om Ursula von der Leyen met open armen te verwelkomen bij de Europese Commissie. Een echte Europeaan. Wij zitten op dezelfde lijn als het gaat om de Europese belangen", schreef hij op Twitter.
Onzeker
Dat Von der Leyen daadwerkelijk voorzitter van de Europese Commissie wordt, is nog niet helemaal zeker. Het Europees Parlement moet namelijk nog instemmen met haar benoeming. Over twee weken, op dinsdag 16 juli, mag de Duitse zich presenteren aan het parlement. Op Twitter deelde zij al een foto van haar nieuwe werkkamer.
De sociaaldemocraten en de Groenen lopen nog niet over van zin om hun steun uit te spreken. Als Von der Leyen geen absolute meerderheid haalt, moeten de EU-leiders binnen een maand met een nieuwe kandidaat komen en begint het lange onderhandelen weer opnieuw.