Zelfrijdende auto’s mogen vanaf vandaag de weg op zónder bestuurder
Zelfrijdende auto's mogen vanaf maandag de weg op zonder dat een bestuurder aan boord is, meldt de Rijksoverheid. Voor zulke testritten gelden nog wel voorwaarden. De minister van Infrastructuur moet eerst toestemming hebben gegeven, en die komt er pas als de uitvoerder duidelijk heeft gemaakt dat er genoeg is gedaan voor de verkeersveiligheid.
Op dit moment zijn er al auto’s op de weg met geautomatiseerde functies die de bestuurder ondersteunen, zoals adaptieve cruise control, automatisch parkeren en lane-keepingsystemen. Dit zijn geen zelfrijdende voertuigen, zoals die momenteel wel al door fabrikanten worden ontwikkeld. "Het gaat om experimenten met voertuigen waarbij de bestuurder zich buiten dat voertuig bevindt, zoals een zelfrijdend ov-busje met een operator op afstand", aldus Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Een rijdende wegafzetting, is een ander voorbeeld.
Voorbereiden op een toekomst met zelfrijdende auto's
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat: "Zelfrijdend vervoer biedt kansen om de verkeersveiligheid te verbeteren en het aantal files door ongevallen terug te dringen. Het is belangrijk dat we onze wegen en wetgeving daar op voorbereiden en dat we daarmee niet wachten totdat deze auto’s te koop zijn. Daarom bieden we fabrikanten nu de mogelijkheid om op de openbare weg te experimenteren met dit soort voertuigen. Waarbij de veiligheid van alle weggebruikers altijd voorop staat." Tot op heden mochten dergelijke testen alleen uitgevoerd worden als er een bestuurder fysiek aanwezig was in de auto.
Er gelden verschillende voorwaarden en restricties voor de tests. Zo moeten de risico’s voor de verkeersveiligheid aantoonbaar tot een minimum beperkt worden en moet de bestuurder op afstand altijd over een geldig rijbewijs beschikken. Verder is er altijd sprake van een afgebakende tijd waarbinnen de tests mogen plaatsvinden op een specifieke weg of wegdeel.
Nederland zit in de kopgroep van landen die bezig zijn met zich voor te bereiden op zelfrijdend vervoer. De uitkomsten van deze experimenten worden gebruikt om te kijken of de huidige wetgeving nationaal en internationaal voldoet of verder moet worden aangepast op de auto en het vervoer van de toekomst.