Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Laat democratische vernieuwing niet over aan het kabinet’

Redactie

Hoe kunnen burgers zich meer betrokken voelen bij de politiek? Over die belangrijke vraag boog de commissie-Remkes zich anderhalf jaar lang. Op basis van het rapport kwam het kabinet deze week met een aantal vernieuwingen, waaronder het veranderen van de manier van kiezen en aanpassing van de kiesgerechtigde leeftijd. Een slappe hap, zo zegt de oprichter van stichting Meer Democratie Niesco Dubbelboer in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. Volgens hem is het onbegrijpelijk dat de Tweede Kamer niet meer werk maakt van de bevindingen van de commissie.

Volgens Dubbelboer is het een heel magere vangst van het lijvige rapport dat door het kabinet nota bene zelf was besteld. Dat rapport kwam met tientallen voorstellen ter verbetering van de democratie om te zorgen dat de eenderde van de mensen die zich niet vertegenwoordigd voelt, weer aansluiting vindt bij de politiek.

"Waarom ben ik nou zo boos?", zegt Dubbelboer. "Omdat er nu wéér een staatscommissie is die nog meer onderzoek heeft gedaan dan andere staatscommissies. En terwijl ze bezig waren, wordt het raadgevend referendum afgeschaft."

Schofferend

"Ondanks alles wat uit het onderzoek naar voren komt, komen ze met hele marginale voorstellen', zegt Dubbelboer. "Het is bijna schofferend naar de commissie-Remkes."

Dubbelboer stoort zich hevig aan de houding van de Tweede Kamer. "Als je in de Kamer zit, hoe haal je het dan in je hoofd om een kabinetsreactie af te wachten op voorstellen die gaan over het parlementaire systeem. Dat is alsof een gemeenteraad gaat kijken hoe de burger beter betrokken wordt, en dat je het college vraagt om daarop te reageren."

Opiniemaker Syp Wynia is het met Dubbelboer eens en vult aan: "Als er iets is met de politiek, dan heeft de Tweede Kamer de neiging om het kabinet met voorstellen te laten komen. Een wonderbaarlijke toestand."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau