main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 18 juni 2019 — 12:23

‘Nederlanders voelen zich minder veilig op internet’

Nederlanders zijn zich het afgelopen jaar meer zorgen gaan maken om internetveiligheid. Dit blijkt uit de Unisys Security Index van 2019. Het it-bedrijf Unisys Security ondervraagt jaarlijks 13.000 burgers uit dertien landen over acht specifieke problemen binnen de categorieën nationale, financiële, internet- en persoonlijke veiligheid en brengt een index uit.

Vergeleken met de andere landen voelen Nederlanders zich wel het veiligst. Nederland voert al jaren de lijst aan, dit jaar direct gevolgd door Duitsland en op iets grotere afstand Nieuw-Zeeland, Verenigd Koninkrijk en België. Onderaan de lijst bungelen Mexico, Colombia en de Filipijnen.

Met name op het gebied van internetveiligheid zijn Nederlanders zich meer zorgen gaan maken. Een meerderheid van 54 procent vindt dat Nederlandse bedrijven onvoldoende maatregelen genomen hebben om hun persoonlijke data te beschermen, zelfs nadat de nieuwe privacywet AVG vorig jaar van kracht werd.

‘Ver-van-m’n-bed-show’

Berichtgeving over datalekken en overheidscampagnes voor digitale risico’s hebben de Nederlanders iets bewuster gemaakt van de gevaren, zegt beveiligings- en privacy-expert Brenno de Winter tegen Unisys Security. Hij meent dat Nederlanders soms nog te nuchter denken over de risico’s van het internet en pleit voor meer bewustwording. “Het blijft voor velen een ‘ver-van-m’n bed-show’ tot het moment dat ze daadwerkelijk slachtoffer worden”, zegt De Winter.

Volgens hoogleraar Ed Peelen voelen Nederlanders zich in toenemende mate onveiliger, maar is dat gevoel niet sterk genoeg om daadwerkelijk stappen te ondernemen om hun online privacy te verbeteren. “Het gevoel van onbehagen is onvoldoende voor consumenten om ook bewust hun privacy online te managen. Hierdoor komt er ook een verantwoordelijkheid bij organisaties en overheid om de veiligheid online van de burgers in Nederland te vergroten”, aldus Peelen, die aan de Universiteit van Amsterdam doceert over privacy.

Verder blijkt uit het onderzoek dat vrouwen bezorgder zijn om nationale en financiële veiligheid en internetveiligheid dan mannen. Van alle provincies maken de inwoners van Drenthe en Groningen zich het minst zorgen om veiligheid.

LEES OOK: WNL-presentatrices misbruikt in valse bitcoin-advertenties: ‘Ga er niet op in’

Door: Productie WNL

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Omroep WNL begint vanaf 21 januari met een wekelijkse versie van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland. Ditmaal met de generatie Next. Programmamakers en twintigers Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan elke donderdag op zoek naar antwoorden op vragen. Persoonlijke verhalen achter de cijfers.

Stand van Nederland: Generatie Next is iedere donderdag te zien na Nieuwsuur, rond 22.10 uur, op NPO2.

Donderdag 22.10 uur
Gegevens van 35.000 inwoners zoek door cybercrime: ‘Ontwrichtend’

Cybercrime wordt de afgelopen jaren steeds groter. Slachtoffers van internetcriminelen zijn niet enkel individuen: soms wordt een hele gemeenschap het doelwit van deze misdaad. Zo…

Lees meer

Wijdemeren houdt vast aan terugvorderen bijstand in boodschappenaffaire

Als het aan de gemeente Wijdemeren ligt, moet de inwoonster die boodschappen van haar moeder kreeg, 7000 euro aan bijstand terugbetalen. Dat meldt de gemeente…

Lees meer

RIVM: Weer minder dan 6000 nieuwe coronagevallen

Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn 5857 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Het is de zesde dag op rij dat dit aantal onder de 6000 uitkomt. In de…

Lees meer

Meerdere woningen beschoten in Amsterdam-Zuidoost

Meerdere woningen zijn woensdagavond laat beschoten in Amsterdam-Zuidoost. Dat meldt de politie. Er waren mensen, onder wie ook kinderen, aanwezig in de woningen op het…

Lees meer

OM eist tot 12 jaar cel voor doden drillrapper Amsterdam-Zuidoost

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam acht jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 19-jarige Alexio F. wegens het doodsteken…

Lees meer

Daders van mensenhandel vaak jonger dan 23 jaar: ‘Verontrustend’

Een derde van de mensen die zich schuldig maken aan seksuele uitbuiting is op het moment van plegen jonger dan 23 jaar. Dat schrijft Nationaal…

Lees meer

Explosieve stijging aantal fraudemeldingen in naam van de Belastingdienst

Steeds meer cybercriminelen proberen mensen geld afhandig te maken door via sms’jes, WhatsAppjes en mailtjes te doen alsof zij medewerkers zijn van de Belastingdienst. Uit…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier