main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Misdaadcollege - 17 juni 2019 — 16:04

WNL Misdaadcollege: Zo begon de zoektocht naar de Utrechtse serieverkrachter die 20 jaar zou duren

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter. Oud-teamleider recherche Marcel Tiehuis vertelt hoe er op de dag dat hij wordt betrokken bij het onderzoek, opnieuw een gruwelijke verkrachting plaatsvindt.

“De politie van Utrecht, Zeist en De Bilt vroegen ons om assistentie,” zegt Tiehuis. “Die avond ben ik naar het politiebureau in Zeist gegaan waar we overleg hebben gevoerd over het opstarten van een recherchebijstandsteam.”

Nóg een verkrachting

“Net na de beslissing van het inzetten van dat team, vindt er weer een gruwelijke verkrachting plaats,” zegt Tiehuis. “We hadden gelijk de indruk dat het dezelfde dader weer was.” Opnieuw was er een jonge vrouw verkracht onder bedreiging van een mes.

Tiehuis denkt nog steeds met koude rillingen terug aan dat moment. “Ik kan mij nog herinneren dat die avond op mij een vreselijk beangstigende indruk maakte. Het was pikdonker, nat, en koud. Ik besefte dat het goed was dat we net het recherchebijstandsteam hadden opgestart.”

Het was voor Tiehuis toen al duidelijk dat de dader snel gepakt moest worden, omdat hij zal blijven doorgaan met verkrachten. Het team besluit dan ook naar buiten te brengen dat er een serieverkrachter actief is.

Scenario

Onderzoeksleider Wim Perlot weet nog dat hij schrok toen hij de aangiftes bekeek. “Toen we begonnen hadden we nog geen overzicht van welke zaken gepleegd waren. Toen we later alle aangiftes op een rij zetten, schrokken we van de manier waarop de dader de feiten pleegde. Het leek wel een soort scenario dat hij afwerkte. Gruwelijk en iedere keer hetzelfde.”

Misdaadcollege over de Utrechtse serieverkrachter is te bekijken op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer