Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Bewoners Buitenveldert willen verhuizen nadat vrouw overleed na verkrachting door statushouder

Redactie

Er is grote onrust ontstaan in Buitenveldert sinds de mishandeling en verkrachting van de 68-jarige Rinia Chitani, die eerder deze week aan haar verwondingen overleed. De dader bleek een statushouder te zijn. De boosheid over dit incident komt bovenop de bezorgdheid die er al in de wijk was, nadat de gemeente Amsterdam besloot dat er zeventig asielzoekers zullen komen.

De mishandeling van Rinia Chitanie vond plaats op eerste paasdag. Toen zij buiten wandelde werd zij belaagd door de 20-jarige verdachte die haar mishandelde en heeft verkracht. De vrouw raakte in coma en volgens verschillende media was ze dusdanig zwaar mishandeld dat haar familie haar niet herkende.

Asielzoeker

"We waren ontzettend geschokt", zegt buurtbewoner Pam Rossel tegen Omroep WNL. Volgens haar begon de wijk direct met speculeren over wie de dader kon zijn. "Er gingen al geluiden dat het om een asielzoeker ging." Volgens Rossel werd dit pas bevestigd toen ooggetuigen uit de buurt naar De Telegraaf stapten, omdat zij van de politie geen antwoord kregen.

De krant vroeg het na bij het Openbaar Ministerie en kreeg de informatie dat het om een 20-jarige statushouder ging, die legaal in Nederland verbleef. Hij werd direct na de mishandeling opgepakt. "Wij zijn heel bezorgd", zegt Rossel.

Zij doelt hiermee niet alleen op het incident op eerste paasdag, maar vooral op de aangekondigde komst van zeventig ongedocumenteerden naar Buitenveldert, waar de gemeente Amsterdam een 24-uursopvang inricht in een brandweerkazerne. Buurtbewoners hebben zich verenigd in de groep 'Geen illegalen in Buitenveldert'.

LEES OOK: Op deze plekken gaat Amsterdam uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen

Verhuizen

"Er wonen hier veel ouderen en alleenstaanden", zegt Rossel. "Ik heb al van vijf tot tien van hen gehoord dat ze willen verhuizen. Dat is heel erg." Claudia van der Vorst, eveneens lid van het actiecomité, zegt dat haar man al heeft aangegeven graag te willen verhuizen. Andere mensen zijn al weggetrokken, onder meer vanuit de Joodse gemeenschap. "De buurt staat op z'n kop."

De buurt is bang dat de groep van zeventig mannen van tussen de 20 en 30 jaar voor overlast gaat zorgen. Zij komen begin volgend jaar. "Onze buurt is heel groen, met kleine parkjes. Het is daar doodstil 's avonds. Mensen durven straks hun hond niet meer uit te laten", verwacht Rossel.

"Mensen durven straks hun hond niet meer uit te laten"

Zij snapt dat één vreselijk incident rond een statushouder niet betekent dat de andere zeventig automatisch ook moordenaars en verkrachters zijn, maar vertrouwt het desondanks niet. "Wij weten niet wie het zijn."

Rechtszaak

Volgens Van der Vorst moet de gemeente Amsterdam de huisvesting van ongedocumenteerden in Buitenveldert afblazen, zodat de rust terug kan keren. Er zijn al Kamervragen gesteld en er zal een spoeddebat in de gemeenteraad worden gehouden. "Hoe gaat de gemeente onze veiligheid garanderen?", vraagt Van der Vorst zich af.

Het actiecomité is van plan rechtszaken tegen de gemeente aan te spannen als die het plan doorzetten. "De locatie is veel te dicht op woningen en er zitten te veel mensen bij elkaar", zegt Van der Vorst. "Deze uitgeprocedeerde asielzoekers moeten netjes worden teruggebracht naar het land waar zij vandaan komen."


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau