main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
11 juni 2019 — 15:27

Pegida weigert demonstratie op voorwaarden Eindhoven: ‘Zo werkt het niet in Nederland’

Pegida mag 19 juni demonstreren in het centrum van Eindhoven. De anti-islamorganisatie wil dat echter niet en had ook geen aanvraag gedaan voor deze datum en de locatie. Dat zegt Pegida-voorman Edwin Wagensveld tegen WNL.

“Hij kan het op zijn buik schrijven”, zegt Wagensveld over de voorgestelde datum en locatie van burgemeester John Jorritsma. “Wij hadden demonstraties aangevraagd voor woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Ondanks dat waren wij nog bereid tot een compromis, maar de gemeente ging nergens op in.”

Flyeractie

Als tegenmaatregel kondigt Wagensveld aan dat ze voortaan iedere zaterdag gaan flyeren bij de Al-Fourqaan-moskee. Daar hebben ze geen vergunning voor nodig. “Dat wordt een teringzooi, net als de vorige keer. Daarnaast moet er heel veel politie in worden gezet voor niets.”

Pegida gaat voor iedere andere dag van de week een demonstratie aanvragen. “Zo kan de burgemeester mooi Nederlands kampioen demonstratie verbieden worden. Want dan gaat het snel hoor, als je zes per week verbiedt”, zegt Wagensveld.

De Pegida-voorman zegt dat zij het liefst een mars wilden houden van het centrum naar de Al-Fourqaan-moskee. “Maar we waren ook bereid om een stilstaande demonstratie te houden of uit te wijken naar een andere moskee.”

Burgemeester Jorritsma heeft op basis van de Wet openbare manifestaties aanpassingen aangebracht in het door Pegida aangeleverde plan. “De burgemeester zegt: je mag op dit plein staan, zo laat en het enige dat je mag doen is een speech voorlezen. Zo werkt het niet in Nederland”, vervolgt Wagensveld. “Op dat plein is verder ook niets, omdat het gemeentehuis wordt verbouwd.”

LEES OOK: Eindhoven verbiedt opnieuw demonstratie, Pegida is woest

In mei liep een demonstratie van Pegida in Eindhoven uit op rellen met tegendemonstranten. Pegida had toen een vergunning om te demonstreren, de tegendemonstranten niet.

Daarna werden drie aanvragen voor demonstraties geweigerd door Eindhoven. De donderdag na het Suikerfeest wilde Pegida een steniging naspelen. De zondag ervoor, tegen het einde van de ramadan, wilden ze varkensvlees op de barbecue leggen bij een moskee.

LEES OOK: Pegida meldt nieuwe demonstratie in Eindhoven aan

Door: Redactie

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar. Help ons mee. Word lid

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Misdaadcollege

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 in Oud-Mathenesse, een wijkje waar Schiedam en Rotterdam naadloos in elkaar overgaan, neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Een week later bezweek ze aan haar verwondingen. De geruchtmakende moord maakte erg veel los in de buurt. In de derde aflevering van WNL Misdaadcollege vertelt politie en Justitie hoe zij de dader uiteindelijk op het spoor kwamen.

Dinsdag 2 juni om 21:30 op
‘Demonstratie op de Dam had ontbonden moeten worden, dit kan natuurlijk niet’

“De demonstratie tegen racistisch politiegeweld op de Dam had, toen het aantal deelnemende mensen toenam, ontbonden moeten worden”, dat zegt CDA-Kamerlid Chris Van Dam in…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Een virtueel plaats delict in het onderzoek naar de moord op Anita van Dijk

De Schiedamse Anita van Dijk werd in mei 2016 op de Pasteursingel in Oud-Mathenesse neergestoken tijdens haar bezorgronde van de ochtendkrant. Een week later bezweek…

Lees meer

Duizenden betogers op de Dam bij protest tegen politiegeweld VS

Zo’n 5000 betogers, veelal met mondkapjes, hebben zich maandag rond 17.00 uur op de Dam in Amsterdam verzameld om te protesteren tegen wat zij noemen…

Lees meer

Nertsen op nog drie bedrijven besmet met coronavirus

Op nog eens drie nertsenhouderijen zijn nertsen besmet met het coronavirus. Een vierde bedrijf wordt nog nader onderzocht, omdat het erop lijkt dat het virus…

Lees meer

‘Twee procent van de particuliere huurders in problemen door corona’

Zo’n twee procent van de huurders in de particuliere sector kampt met betalingsproblemen als gevolg van de coronacrisis. Dat blijkt uit een enquête onder verhuurders…

Lees meer

RIVM: dodental coronavirus stijgt met 6, 9 nieuwe ziekenhuisopnames

Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5962. In het afgelopen etmaal heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)…

Lees meer

Onmisbaar WNL steunt onze ondernemers al 10 jaar!

Help ons mee. Word lid.

Klik hier