main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
11 juni 2019 — 15:27

Pegida weigert demonstratie op voorwaarden Eindhoven: ‘Zo werkt het niet in Nederland’

Pegida mag 19 juni demonstreren in het centrum van Eindhoven. De anti-islamorganisatie wil dat echter niet en had ook geen aanvraag gedaan voor deze datum en de locatie. Dat zegt Pegida-voorman Edwin Wagensveld tegen WNL.

“Hij kan het op zijn buik schrijven”, zegt Wagensveld over de voorgestelde datum en locatie van burgemeester John Jorritsma. “Wij hadden demonstraties aangevraagd voor woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Ondanks dat waren wij nog bereid tot een compromis, maar de gemeente ging nergens op in.”

Flyeractie

Als tegenmaatregel kondigt Wagensveld aan dat ze voortaan iedere zaterdag gaan flyeren bij de Al-Fourqaan-moskee. Daar hebben ze geen vergunning voor nodig. “Dat wordt een teringzooi, net als de vorige keer. Daarnaast moet er heel veel politie in worden gezet voor niets.”

Pegida gaat voor iedere andere dag van de week een demonstratie aanvragen. “Zo kan de burgemeester mooi Nederlands kampioen demonstratie verbieden worden. Want dan gaat het snel hoor, als je zes per week verbiedt”, zegt Wagensveld.

De Pegida-voorman zegt dat zij het liefst een mars wilden houden van het centrum naar de Al-Fourqaan-moskee. “Maar we waren ook bereid om een stilstaande demonstratie te houden of uit te wijken naar een andere moskee.”

Burgemeester Jorritsma heeft op basis van de Wet openbare manifestaties aanpassingen aangebracht in het door Pegida aangeleverde plan. “De burgemeester zegt: je mag op dit plein staan, zo laat en het enige dat je mag doen is een speech voorlezen. Zo werkt het niet in Nederland”, vervolgt Wagensveld. “Op dat plein is verder ook niets, omdat het gemeentehuis wordt verbouwd.”

LEES OOK: Eindhoven verbiedt opnieuw demonstratie, Pegida is woest

In mei liep een demonstratie van Pegida in Eindhoven uit op rellen met tegendemonstranten. Pegida had toen een vergunning om te demonstreren, de tegendemonstranten niet.

Daarna werden drie aanvragen voor demonstraties geweigerd door Eindhoven. De donderdag na het Suikerfeest wilde Pegida een steniging naspelen. De zondag ervoor, tegen het einde van de ramadan, wilden ze varkensvlees op de barbecue leggen bij een moskee.

LEES OOK: Pegida meldt nieuwe demonstratie in Eindhoven aan

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer