main-logo NPO Start
Word lid
11 juni 2019 — 15:27

Pegida weigert demonstratie op voorwaarden Eindhoven: ‘Zo werkt het niet in Nederland’

Pegida mag 19 juni demonstreren in het centrum van Eindhoven. De anti-islamorganisatie wil dat echter niet en had ook geen aanvraag gedaan voor deze datum en de locatie. Dat zegt Pegida-voorman Edwin Wagensveld tegen WNL.

“Hij kan het op zijn buik schrijven”, zegt Wagensveld over de voorgestelde datum en locatie van burgemeester John Jorritsma. “Wij hadden demonstraties aangevraagd voor woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Ondanks dat waren wij nog bereid tot een compromis, maar de gemeente ging nergens op in.”

Flyeractie

Als tegenmaatregel kondigt Wagensveld aan dat ze voortaan iedere zaterdag gaan flyeren bij de Al-Fourqaan-moskee. Daar hebben ze geen vergunning voor nodig. “Dat wordt een teringzooi, net als de vorige keer. Daarnaast moet er heel veel politie in worden gezet voor niets.”

Pegida gaat voor iedere andere dag van de week een demonstratie aanvragen. “Zo kan de burgemeester mooi Nederlands kampioen demonstratie verbieden worden. Want dan gaat het snel hoor, als je zes per week verbiedt”, zegt Wagensveld.

De Pegida-voorman zegt dat zij het liefst een mars wilden houden van het centrum naar de Al-Fourqaan-moskee. “Maar we waren ook bereid om een stilstaande demonstratie te houden of uit te wijken naar een andere moskee.”

Burgemeester Jorritsma heeft op basis van de Wet openbare manifestaties aanpassingen aangebracht in het door Pegida aangeleverde plan. “De burgemeester zegt: je mag op dit plein staan, zo laat en het enige dat je mag doen is een speech voorlezen. Zo werkt het niet in Nederland”, vervolgt Wagensveld. “Op dat plein is verder ook niets, omdat het gemeentehuis wordt verbouwd.”

LEES OOK: Eindhoven verbiedt opnieuw demonstratie, Pegida is woest

In mei liep een demonstratie van Pegida in Eindhoven uit op rellen met tegendemonstranten. Pegida had toen een vergunning om te demonstreren, de tegendemonstranten niet.

Daarna werden drie aanvragen voor demonstraties geweigerd door Eindhoven. De donderdag na het Suikerfeest wilde Pegida een steniging naspelen. De zondag ervoor, tegen het einde van de ramadan, wilden ze varkensvlees op de barbecue leggen bij een moskee.

LEES OOK: Pegida meldt nieuwe demonstratie in Eindhoven aan

Door: Casper van Es

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer