main-logo NPO Start
Word lid
11 juni 2019 — 15:27

Pegida weigert demonstratie op voorwaarden Eindhoven: ‘Zo werkt het niet in Nederland’

Pegida mag 19 juni demonstreren in het centrum van Eindhoven. De anti-islamorganisatie wil dat echter niet en had ook geen aanvraag gedaan voor deze datum en de locatie. Dat zegt Pegida-voorman Edwin Wagensveld tegen WNL.

“Hij kan het op zijn buik schrijven”, zegt Wagensveld over de voorgestelde datum en locatie van burgemeester John Jorritsma. “Wij hadden demonstraties aangevraagd voor woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Ondanks dat waren wij nog bereid tot een compromis, maar de gemeente ging nergens op in.”

Flyeractie

Als tegenmaatregel kondigt Wagensveld aan dat ze voortaan iedere zaterdag gaan flyeren bij de Al-Fourqaan-moskee. Daar hebben ze geen vergunning voor nodig. “Dat wordt een teringzooi, net als de vorige keer. Daarnaast moet er heel veel politie in worden gezet voor niets.”

Pegida gaat voor iedere andere dag van de week een demonstratie aanvragen. “Zo kan de burgemeester mooi Nederlands kampioen demonstratie verbieden worden. Want dan gaat het snel hoor, als je zes per week verbiedt”, zegt Wagensveld.

De Pegida-voorman zegt dat zij het liefst een mars wilden houden van het centrum naar de Al-Fourqaan-moskee. “Maar we waren ook bereid om een stilstaande demonstratie te houden of uit te wijken naar een andere moskee.”

Burgemeester Jorritsma heeft op basis van de Wet openbare manifestaties aanpassingen aangebracht in het door Pegida aangeleverde plan. “De burgemeester zegt: je mag op dit plein staan, zo laat en het enige dat je mag doen is een speech voorlezen. Zo werkt het niet in Nederland”, vervolgt Wagensveld. “Op dat plein is verder ook niets, omdat het gemeentehuis wordt verbouwd.”

LEES OOK: Eindhoven verbiedt opnieuw demonstratie, Pegida is woest

In mei liep een demonstratie van Pegida in Eindhoven uit op rellen met tegendemonstranten. Pegida had toen een vergunning om te demonstreren, de tegendemonstranten niet.

Daarna werden drie aanvragen voor demonstraties geweigerd door Eindhoven. De donderdag na het Suikerfeest wilde Pegida een steniging naspelen. De zondag ervoor, tegen het einde van de ramadan, wilden ze varkensvlees op de barbecue leggen bij een moskee.

LEES OOK: Pegida meldt nieuwe demonstratie in Eindhoven aan

Door: Casper van Es

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Engeland is EU 43 miljard schuldig bij brexit, Johnson weigert te betalen

Groot-Brittannië moet de Europese Unie (EU) 43 miljard euro betalen indien het land besluit om uit de EU te stappen. Tegen Sky News heeft premier…

Lees meer

Strandbezoekers ‘gewaarschuwd’ voor haai in Noordzee

Op de volgestroomde stranden aan de Noordzee is zondag mogelijk met schrik kennisgenomen van een boodschap achter een reclamevliegtuigje, meldt het ANP. “Let op: hier…

Lees meer

Mogelijk eerste dode door roken e-sigaret, 193 andere gelijke situaties gemeld

ABC News meldt dat in de afgelopen week de eerste persoon is overleden door een longziekte die mogelijk is veroorzaakt door het roken van e-sigaretten….

Lees meer

Britse prins Andrew biedt excuses aan voor contact met Epstein

De omstreden miljardair Jeffrey Epstein werd in 2008 al veroordeeld voor seksueel misbruik. Ondanks de veroordeling, nam de Britse prins Andrew geen afstand van de…

Lees meer

In speeltuin gedode man is 32-jarige uit Assen, 5 mannen zitten vast

De man die zaterdag door geweld om het leven kwam in een speeltuin in de wijk Peelo in Assen, is een 32-jarige man uit Assen,…

Lees meer

‘Krakers We Are Here denken de baas te zijn omdat niemand ze aanpakt’

De asielkrakers van actiegroep We Are Here denken het recht te hebben om te kraken omdat zowel de gemeente Amsterdam als de politie niets doet….

Lees meer

Man overleden in speeltuintje na melding zedendelict met kind

Een man is zaterdagmiddag in Assen om het leven gekomen nadat hij was mishandeld. Dat gebeurde in een speeltuintje aan de Iemstukken, een straat in…

Lees meer