main-logo NPO Start
Word lid
Stand Van Nederland - 11 juni 2019 — 16:43

‘Lonen gaan sneller toenemen dankzij krapte op arbeidsmarkt’

De lonen gaan eindelijk weer sneller toenemen dankzij de grote krapte op de arbeidsmarkt. Dat verwacht De Nederlandsche Bank (DNB).

De afgelopen jaren kwam de groei minder van de grond doordat veel werknemers een flexibele baan hadden. Daar komt verandering in, nu de vaste baan weer in opmars is. Het loon groeit in 2019 met 2,8%, en neemt in de jaren daarna toe met 3,7 en 3,8 procent, zo voorspelt DNB.

De krapte op de arbeidsmarkt zal voorlopig nog aanhouden, zo weet de centrale bank. De werkeloosheid daalt in 2019 tot 3,3 procent in 2019. Deze historisch lage werkeloosheid zal ook in 2020 en 2021 op dit percentage blijven.

Groei neemt af

De Nederlandse economie zal de komende jaren wel minder snel groeien. De DNB voorziet voor dit jaar een economische groei van 1,6 procent. In 2020 en 2021 zakt de groei waarschijnlijk verder weg naar 1,5 en 1,4 procent. Eerder voorspelde DNB voor dit jaar en volgend jaar nog plussen van elk 1,7 procent.

Dat de economie minder snel groeit, komt volgens de DNB door de voortdurende handelsoorlog van de Verenigde Staten en onder meer China. De internationale spanningen zijn slecht voor de wereldhandel, en daardoor neemt ook de Nederlandse uitvoer minder sterk toe. Toch is dat niet per se slecht nieuws: in de ogen van DNB is in Nederland tevens sprake van een natuurlijke teruggang naar een groeipercentage dat langer is vol te houden.

Door: Tom Janssen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer