main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 10 juni 2019 — 11:18

Nederland haalt twee kinderen van omgekomen IS-strijders uit Syrië

Een delegatie van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren in Syrië twee kinderen van omgekomen IS-strijders meegenomen uit het gebied. De Koerdische minister Abdulkarim Omar zegt op Twitter dat er een overdracht heeft plaatsgevonden en inmiddels hebben de minister Blok en Grapperhaus dat bevestigd in een brief aan de Tweede Kamer.

“Op verzoek van de Nederlandse regering heeft het zelfbestuur van Noord- en Oost-Syrië op 9 juni twee verweesde Nederlandse kinderen uit IS-gezinnen overgedragen aan een delegatie van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken in de stad Ain Issa”, zo schrijft Omar.

Volgens het AD komen de twee IS-kinderen van een overleden jihadiste uit Zwolle. Minister Omar schrijft op Twitter dat er tevens twaalf weeskinderen van omgekomen IS-strijders aan Frankrijk zijn overgedragen. Ministers Blok en Grapperhaus bedanken voor Frankrijk voor hun hulp bij het terughalen van de kinderen uit “erbarmelijke omstandigheden en zonder ouderlijk gezag”. De kinderen zijn overgedragen aan hun Nederlandse voogd.

Discussie over terughalen

Er is in Nederland al langer discussie over het al dan niet terughalen van kinderen van IS-strijders, ook als de ouders nog leven. De kinderen zijn vaak op jonge leeftijd door hun ouders meegenomen naar het terroristische gebied. Onder meer de Kinderombudsman pleitte eerder al voor het terughalen van deze kinderen, hoewel ze dat later weer afzwakte.

Tegenstanders vrezen dat teruggekeerde IS-kinderen een gevaar kunnen vormen voor de samenleving. Het kabinet liet eerder weten te onderzoeken of het terughalen van IS-kinderen mogelijk is.

LEES OOK: ‘Haal IS-kinderen terug en ontzet ouders uit ouderlijke macht’

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Engeland is EU 43 miljard schuldig bij brexit, Johnson weigert te betalen

Groot-Brittannië moet de Europese Unie (EU) 43 miljard euro betalen indien het land besluit om uit de EU te stappen. Tegen Sky News heeft premier…

Lees meer

Strandbezoekers ‘gewaarschuwd’ voor haai in Noordzee

Op de volgestroomde stranden aan de Noordzee is zondag mogelijk met schrik kennisgenomen van een boodschap achter een reclamevliegtuigje, meldt het ANP. “Let op: hier…

Lees meer

Mogelijk eerste dode door roken e-sigaret, 193 andere gelijke situaties gemeld

ABC News meldt dat in de afgelopen week de eerste persoon is overleden door een longziekte die mogelijk is veroorzaakt door het roken van e-sigaretten….

Lees meer

Britse prins Andrew biedt excuses aan voor contact met Epstein

De omstreden miljardair Jeffrey Epstein werd in 2008 al veroordeeld voor seksueel misbruik. Ondanks de veroordeling, nam de Britse prins Andrew geen afstand van de…

Lees meer

In speeltuin gedode man is 32-jarige uit Assen, 5 mannen zitten vast

De man die zaterdag door geweld om het leven kwam in een speeltuin in de wijk Peelo in Assen, is een 32-jarige man uit Assen,…

Lees meer

‘Krakers We Are Here denken de baas te zijn omdat niemand ze aanpakt’

De asielkrakers van actiegroep We Are Here denken het recht te hebben om te kraken omdat zowel de gemeente Amsterdam als de politie niets doet….

Lees meer

Man overleden in speeltuintje na melding zedendelict met kind

Een man is zaterdagmiddag in Assen om het leven gekomen nadat hij was mishandeld. Dat gebeurde in een speeltuintje aan de Iemstukken, een straat in…

Lees meer