main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 10 juni 2019 — 11:18

Nederland haalt twee kinderen van omgekomen IS-strijders uit Syrië

Een delegatie van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren in Syrië twee kinderen van omgekomen IS-strijders meegenomen uit het gebied. De Koerdische minister Abdulkarim Omar zegt op Twitter dat er een overdracht heeft plaatsgevonden en inmiddels hebben de minister Blok en Grapperhaus dat bevestigd in een brief aan de Tweede Kamer.

“Op verzoek van de Nederlandse regering heeft het zelfbestuur van Noord- en Oost-Syrië op 9 juni twee verweesde Nederlandse kinderen uit IS-gezinnen overgedragen aan een delegatie van het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken in de stad Ain Issa”, zo schrijft Omar.

Volgens het AD komen de twee IS-kinderen van een overleden jihadiste uit Zwolle. Minister Omar schrijft op Twitter dat er tevens twaalf weeskinderen van omgekomen IS-strijders aan Frankrijk zijn overgedragen. Ministers Blok en Grapperhaus bedanken voor Frankrijk voor hun hulp bij het terughalen van de kinderen uit “erbarmelijke omstandigheden en zonder ouderlijk gezag”. De kinderen zijn overgedragen aan hun Nederlandse voogd.

Discussie over terughalen

Er is in Nederland al langer discussie over het al dan niet terughalen van kinderen van IS-strijders, ook als de ouders nog leven. De kinderen zijn vaak op jonge leeftijd door hun ouders meegenomen naar het terroristische gebied. Onder meer de Kinderombudsman pleitte eerder al voor het terughalen van deze kinderen, hoewel ze dat later weer afzwakte.

Tegenstanders vrezen dat teruggekeerde IS-kinderen een gevaar kunnen vormen voor de samenleving. Het kabinet liet eerder weten te onderzoeken of het terughalen van IS-kinderen mogelijk is.

LEES OOK: ‘Haal IS-kinderen terug en ontzet ouders uit ouderlijke macht’

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer