main-logo NPO Start
Word lid
8 juni 2019 — 14:17

Rechtszaak tegen Wilders stopt mogelijk na onthulling over bemoeienis Opstelten

Er bestaat een kans dat de rechtszaak tegen PVV-leider Geert Wilders over zijn ‘minder-Marokkanen’- uitspraak voortijdig wordt afgebroken, omdat het Openbaar Ministerie tegen de rechtbank zou hebben gelogen over de bemoeienis van oud-minister Ivo Opstelten met de zaak. Dat schrijven RTL Nieuws en De Telegraaf.

Het OM besloot in 2014 om Wilders te vervolgen voor zijn ‘minder-Marokkanen’- uitspraak na afloop van de gemeenteraadsverkiezingen in datzelfde jaar. Justitie heeft altijd gezegd dat het zelf dat besluit heeft genomen om tot vervolging over te gaan. Maar uit nieuwe informatie die gisteravond naar buiten is gekomen, blijkt dat Opstelten ook een vinger in de pap heeft gehad bij het besluit tot vervolging van de PVV-voorman.

RTL Nieuws meldde eerder al dat er overleg was geweest tussen Opstelten en de top van het OM over het proces tegen Wilders. Opstelten zou daar destijds voorstander van zijn geweest. Dat dit overleg er was, is altijd ontkend.

LEES OOK: OM: geen politieke bemoeienis in ‘Minder Marokkanen-zaak’ van Wilders

Volgens een verklaring van een ex-medewerker van het ministerie heeft Opstelten in een gesprek met het OM in 2011 wel degelijk gezegd dat het OM Wilders moest vervolgen “omdat hij ons te veel voor de voeten loopt”. Dat meldt De Telegraaf. Als blijkt dat dit klopt en het OM telkens tegen de rechter heeft gezegd dat die bemoeienis er niet was, kunnen die leugens het einde van de rechtszaak tegen Wilders betekenen.

Wilders sprakeloos 

Wilders werd in deze zaak in 2016 veroordeeld voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, maar hij kreeg geen straf. Eind juni dient het hoger beroep in de zaak. Wilders en verschillende andere PVV-politici roepen op sociale media op om het proces tegen Wilders te staken.

“Jarenlang vervolgd, veroordeeld, tijd, geld, stress en allemaal politiek gemotiveerd. Ik heb er geen woorden voor. De tranen staan me nader dan het lachen”, zegt Wilders.

Minister Grapperhaus van Justitie schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij niet van plan is om interne documenten openbaar te maken die te maken hebben met de ‘minder Marokkanen-zaak’. Volgens Grapperhaus is er geen bewijs dat Opstelten aanstuurde op vervolging van Wilders. De voormalige VVD-minister wil er tegenover De Telegraaf zelf weinig over kwijt. “Ik heb daar geen herinneringen aan.”

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer