main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
8 juni 2019 — 15:06

Ophef na uitspraken van toekomstige senator voor Forum voor Democratie over Joden

Een interview van Toine Beukering, die namens Forum voor Democratie voorzitter van de Eerste Kamer wil worden, heeft het nodige stof doen opwaaien. In een vraaggesprek met De Telegraaf zegt hij onder meer dat “Joden als makke lammetjes door de gaskamer werden gejaagd” en daar kwam veel kritiek op.

Beukering maakte deze opmerking als hij het heeft over de redenen die hij had om in militaire dienst te gaan. De aanstaand senator was jarenlang brigadegeneraal bij de landmacht.

“Ik heb als klein jongetje een boekenkast vol gelezen over de Shoah (Holocaust). Ik ben altijd geïntrigeerd geweest hoe dat toch kan. Dat de Joden – zo’n dapper strijdbaar volk – als makke lammetjes gewoon door de gaskamers werden gejaagd. Er is heel weinig verzet geweest. Ik heb nooit het echte antwoord gevonden. Maar een ding voor mij: dat nooit meer.”

Historisch onjuist

Esther Voet, de hoofdredacteur van het Nieuw Israëlietisch Weekblad, zegt tegen De Telegraaf de opmerkingen van Beukering “historisch onjuist” te vinden. “Dat dit heeft kunnen gebeuren had niets te maken met Joden die als makke lammetjes naar de gaskamer gingen, maar met desinformatie, medewerking van de overheid en de Duitse vernietigingsmachine. De waarheid is dat er niet aan viel te ontkomen”, aldus Voet.

Maria van Beurden Cahn van het NIOD, het Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies, zegt op Twitter zich ook niet in de uitspraken van Beukering te herkennen. “Joden gingen niet als makke schapen. Er was verzet, overal. Gebrek aan kennis, educatie over Holocaust faalt.”

‘Ontzettende zak’

PvdA-leider Lodewijk Asscher zei op een bijeenkomst in Leeuwarden Beukering een “ontzettende zak” te vinden. “Hij heeft in ieder geval zijn ruiten ingegooid als kandidaat voor voorzitter van de Eerste Kamer.” D66-Kamerlid Jan Paternotte noemt het een “waanzinnige klap in het gezicht van zoveel nabestaanden en een waanzinnige geschiedvervalsing.”

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer