main-logo NPO Start
Word lid
WNL Opiniemakers (radio) - 8 juni 2019 — 19:07

GroenLinks-lid moet partij verlaten vanwege samenwerken met rechtse partijen: ‘Politbureau-achtig’

GroenLinks wil Provinciale Statenlid in Limburg Carla Brugman royeren. Brugman zou het provinciebestuur in gaan met onder meer de PVV en Forum voor Democratie, maar dat ziet de partijleiding niet zitten en wil haar daarom uit de partij schoppen.

Psychiater Esther van Fenema vindt de ingreep van GroenLinks een beetje eng. “Dit zijn politbureau-achtige praktijken.” Filosoof Sebastien Valkenberg sluit zich hier bij aan. “Terugfluiten dat begrijp ik, maar dan ook nog royeren is heel veel.”

“GroenLinks gaat altijd prat op het feit dat ze een vrijzinnige partij zijn”, stelt presentator Wieger Hemmer. “Maar dan doen ze dit. Dat roept toch vragen op.”

Eerder werd ook toenmalig Tweede Kamerlid Zihni Özdil fout genoemd, omdat hij op de foto stond met ‘rechtse denker’ Sid Luckassen. “Dat is een vrijdenker die het debat zoekt”, stelt Van Fenema. “Als je de wereld onderverdeelt in goed en fout, gaat het de verkeerde kant op.”

LEES OOK: Opgestapte GroenLinkser Özdil spreekt van ‘karaktermoord’

Opiniemaker en journalist bij het Financieel Dagblad Jean Dohmen is vooral verbaasd over de late reactie van de partij. “Het is al langer bekend dat ze onderhandelen, waarom wordt er nu pas actie ondernomen door het partijbestuur?”

Ook keek hij op van de rol van Brugman, er was zonder haar ook al een meerderheid in Limburg. “Ik heb net de cijfers erop nageslagen en er waren gewoon genoeg zetels om te regeren. CDA, VVD, PVV en FvD hadden met zijn vieren al genoeg. Waarom moest zij er dan nog bij?”

Door: Casper van Es

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Nieuw bij WNL: Dragons' Den

In Dragons’ Den krijgen beginnende ondernemers die op zoek zijn naar een investeerder, de kans om hun eigen bedrijf te pitchen aan vijf van de meest succesvolle zakenmensen van ons land. Zij hebben hun sporen ruimschoots verdiend en gaan nu hun geld, kennis en ervaring delen met startende ondernemers. Michel Perridon, Nikkie Plessen, Won Yip, Shawn Harris en Pieter Schoen zijn samen goed voor zo’n 1 miljard euro en investeren met hun eigen geld.

Vanaf 12 april elke zondag om 21.30 uur
NVM: huizenprijzen nog flink in de lift in eerste kwartaal, gevolgen coronacrisis nog niet te zien

De huizenprijzen in Nederland zaten in het eerste kwartaal nog flink in de lift. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn de effecten van…

Lees meer

Vriendengroep speelt dagje Efteling na in de achtertuin: ‘Je moet wat als je nergens naartoe kunt’

Omdat de Efteling al ruim drie weken dicht is, besloot een groepje fans om zelf maar aan de slag te gaan om toch nog een…

Lees meer

RIVM: 234 nieuwe doden door coronavirus, 292 extra ziekenhuisopnames

Het aantal doden als gevolg van het coronavirus in Nederland is opgelopen tot 2101. Dat meldt het RIVM in de nieuwste update over het virus….

Lees meer

ABN AMRO: ‘Huizenprijzen gaan volgend jaar dalen door coronacrisis’

De huizenprijzen zullen volgend jaar dalen als gevolg van de coronacrisis. Dat voorspellen economen van ABN AMRO. Hoe sterk de daling wordt, is nog onduidelijk….

Lees meer

Baudet: ‘Moeten KLM nationaliseren bij langere lockdown’

“Door de coronacrisis is er misschien een politieke kans om onze luchtvaartmaatschappij KLM terug te krijgen”. Dat zei Forum voor Democratie-partijleider Thierry Baudet in het…

Lees meer

Zonnig Paasweekend in de tuin? Helaas! Grote kans op buien

Het Paasweekend zou weleens letterlijk in het water kunnen gaan vallen. Behalve het feit dat we vanwege de coronacrisis zoveel mogelijk binnen moeten blijven, wordt…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op intensive care stijgt licht: ‘Piek nog niet bereikt’

Het aantal patiënten met het coronavirus dat op een intensive care in een Nederlands ziekenhuis ligt, is in een dag tijd gestegen met 24 personen….

Lees meer

‘Winkelstraat wordt weer drukker na stille weken door coronavirus’

De drukte in de winkelstraten is na een paar weken van stilte vanwege het coronavirus weer wat toegenomen. Dat meldt onderzoeksbureau RMC op basis van…

Lees meer