main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: Jantje Beton
Goedemorgen Nederland - 7 juni 2019 — 10:46

Jantje Beton: Aantal kinderen dat nooit buiten speelt groeit

Het aantal kinderen dat nooit buiten speelt groeit. Uit onderzoek van goed doel Jantje Beton blijkt dat in 2018 15 procent van de kinderen nooit buiten speelde. Een jaar eerder was dat 8 procent.

De kinderen die nooit buiten spelen, wonen vooral in de Randstad. De ouders zijn over het algemeen ook hoog opgeleid, blijkt uit de onderzoeksresultaten. De meeste van deze kinderen komen uit Zuid-Holland: 21 procent.

Gemiddeld speelt een kind in Nederland 8,4 uur buiten per week. Toch zit 58 procent van de kinderen onder dit gemiddelde. Dat komt doordat 28 procent (flink) boven het gemiddelde zit.

De plekken waar het meest wordt gespeeld door kinderen zijn de tuin of de eigen straat. Dat gebeurt overwegend met vrienden/vriendinnen uit de wijk. Veel kinderen spelen echter ook vaak alleen.

Ouders

Jantje Beton deed ook onderzoek onder de ouders. Daaruit blijkt dat hoogopgeleide ouders niet vaak buiten komen. Deze mensen geven hun kinderen ook het vaakst zelf de keuze of ze buiten of binnen gaan spelen. De kinderen van ouders die vaak binnen zijn, kiezen er dan iets vaker voor om binnen te spelen.

Alle ouders geven aan dat buitenspelen belangrijk is. De buitenlucht, sociaal contact en fysieke ontwikkeling zijn de belangrijkste redenen hiervoor.

De belangrijkste redenen voor ouders om kinderen binnen te houden zijn de verkeersveiligheid, dat ze zelf druk zijn en dat ze het sociaal onveilig vinden.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Blik op de politieke toekomst

Hoe ziet Nederland er over pak ‘m beet vijf jaar uit en welk langetermijnbeleid is nodig om ons land economisch op de rails te houden? Te gast zijn:
  • Barbara Baarsma, hoofdeconoom van PWC. Met haar onderzoeken we hoe we onze economie gezond maken en houden;
  • Energie-expert Jilles van den Beukel. Met hem duiken we in de toekomst van ons energiebeleid;
  • Evert Verhulp, hoogleraar arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam en veteraan van de sociaaleconomische raad. Hij vertelt wat ons te wachten staat op de arbeidsmarkt, die alsmaar krapper lijkt te worden.

Luister de podcast via je favoriete podcast-app!

Van dierenbeul tot moordenaar: ‘Psychopaten hebben er plezier in om anderen pijn te doen’

Wat maakt dat mensen onschuldige dieren de vreselijkste dingen aan doen? Bovendien zeggen de experts: ‘Waar dieren in nood zijn, zijn vaak ook mensen in nood’. Is dierenmishandeling een voorbode van geweld tegen mensen?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met GZ-psycholoog Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum voor Dierenmishandeling en Joop de Schepper, landelijk portefeuillehouder dierenpolitie. Onderzoeksjournalist Rick Pietersz duikt in de cijfers en rijdt mee met de dierenambulance.

Luister nu naar de podcast!
Ook het Witte Huis ziet Rutte zitten als NAVO-topman

Het Witte Huis schaart zich openlijk achter scheidend premier Mark Rutte als nieuwe topman van de NAVO. Een woordvoerder bevestigde de Amerikaanse steun voor de…

Lees meer

Nog twee mannen aangehouden voor rellen Eritreeërs

De politie heeft nog twee verdachten aangehouden voor de rellen tussen Eritreeërs rond een zalencentrum in Den Haag, meldt het OM donderdag. Het gaat om…

Lees meer

Houd paraplu, regenjas en laarzen in de aanslag: storm Louis kom eraan

Op Limburg na geldt donderdagavond in het hele land code oranje vanwege storm Louis, meldt het KNMI. Vanaf 19.00 uur trekt storm Louis over Zeeland…

Lees meer

Meisje (17) overleden door steekpartij Winsum

In het Groningse dorp Winsum is een meisje van 17 jaar overleden na een steekpartij op de A.S. de Blécourtlaan, woensdagavond. Ze werd woensdagavond zwaargewond…

Lees meer

COA: 2032 asielzoekers in Ter Apel, maximum overschreden

In het aanmeldcentrum in Ter Apel hebben 2032 asielzoekers de nacht doorgebracht, zegt een woordvoerder van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Dat zijn er…

Lees meer

Jeroen Lenaers (CDA-Europarlementariër): ‘Pas na verkiezingen duidelijkheid of BBB en NSC welkom zijn bij EVP-fractie’

Het is voor NSC en BBB wachten geblazen tot zij duidelijkheid krijgen om zich te voegen aan de EVP-fractie in het Europees Parlement. Daar komt…

Lees meer

Betaalbaarheid een illusie, huizenprijzen nemen weer toe: ‘Dat is de fase waar wij nu in zitten’

Volgens experts ligt de woningmarkt op zijn gat. Koophuizen zijn begin van dit jaar weer in prijs gestegen. “Dat is de fase waar wij nu…

Lees meer