main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Opiniemakers - 5 juni 2019 — 17:05

OPINIE: Hoe de Deense sociaaldemocraten het goede voorbeeld geven met hun zakelijke immigratiebeleid

Als de voortekenen niet bedriegen, gaat het Deense Socialdemokratiet een klinkende overwinning behalen bij de Parlementsverkiezingen woensdag. Die overwinning dankt de partij van de 41-jarige partijleider Mette Frederiksen aan de combinatie van een herkenbaar links sociaal-economisch profiel en een nuchtere migratie-aanpak.

In nogal wat kranten staat dat links in Denemarken de macht grijpt, met “rechtse standpunten.” Maar een stevige koers op migratie is volgens financieel journalist en opiniemaker Jean Dohmen niet direct ‘rechts’. “Je moet het zakelijk noemen, of realistisch. Als je de verzorgingsstaat – een niet ten onrechte geroemd product dat we mede te danken hebben aan de sociaal-democratie – in stand wilt houden, dan moet je ook grenzen stellen aan wie er gebruik van kan maken. We weten dat heel wat migranten netto-ontvangers zijn van die verzorgingsstaat. En dus is een wat zakelijkere houding helemaal niet verkeerd.”

Comeback door migratiecrisis

De comeback van de Social­demokratiet in Denemarken is op gang gebracht door de migratiecrisis. De komst van meer dan een miljoen asielzoekers en migranten naar Europa bracht in 2015 ernstige tekortkomingen aan het licht in het asielstelsel van de EU, maar ook leidde ze tot grote bezorgdheid bij miljoenen Europeanen. In Denemarken hoorde Mette Frederiksen in haar eigen kringen hoe mensen zich in hun bestaanszekerheid bedreigd voelden. “Meer en meer raak ik ervan overtuigd dat de lagere klassen de prijs hebben moeten betalen voor de massa-immigratie”, zo zei ze onlangs.

De vraag is of dat inzicht aanslaat bij de sociaal-democratische zusterpartijen in Europa. Links Europa moet een antwoord zien te vinden op het migratievraagstuk dat hun eigen sociaal-economische grondbeginselen voor grote uitdagingen stelt. Hoewel de PvdA in ons land het zoet heeft geproefd van een overwinning tijdens de recente Europese verkiezingen, is die partij nog lang niet terug in het centrum van de macht.

“Denemarken kan een voorbeeld zijn, al verschilt dat land natuurlijk wel van het onze”, zegt Dohmen. “Denen zijn eigenzinnig en uitgesproken trots, het valt me als ik er ben altijd op dat de Deense vlag alomtegenwoordig is. Dat patriottisme kennen wij niet. Maar goed: het immigratievraagstuk kennen wij wel en de uitdagingen ook. Streng zijn aan de grens betekent trouwens niet dat je geen mensen meer binnenlaat. Zo’n aanpak zorgt ervoor dat je het draagvlak voor de opvang van echte vluchtelingen in stand houdt. Dat moet de PvdA toch aanspreken.”

Jean Dohmen is zaterdag opiniemaker in WNL Opiniemakers, om 18.00 uur op NPORadio1.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer