Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Toerist in eigen land wil meer luxe: ‘Camping zonder wifi niet meer van deze tijd’

Redactie

Nederlanders gingen de afgelopen vijf jaar veel vaker op vakantie in eigen land, en hebben meer wensen over hun verblijfplaats dan in het verleden. Dat zegt campinghouder Anne-Sophie Kat in het economisch onderzoeksprogramma Stand van Nederland, dat de vakantie-industrie onderzocht.

In 2012 verbleven 21,1 miljoen Nederlandse gasten in eigen land tijdens hun vakantie. Dat aantal steeg vervolgens flink naar 25,1 miljoen in 2018, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Niet alleen dit aantal heeft een ontwikkeling doorgemaakt, ook de behoeftes van de Nederlandse vakantieganger zijn anders geworden.

"Mensen willen steeds meer luxe", merkt Anne-Sophie Kat. Zij is eigenaresse van camping De Kleine Wolf in het Overijsselse Stegeren, een familiebedrijf dat door haar opa in 1963 werd opgericht.

Eigen huis

"Door de jaren heen hebben wij steeds meer velden gecreëerd en nu bouwen we steeds meer accommodaties bij, omdat mensen meer luxe willen. Zij willen wel het kampeergevoel van lekker op de camping zitten, maar wel met hun eigen douche, eigen wc en lekker hun eigen huisje."

Hoewel de camping van Kat is een bosrijke omgeving zit, betekent dat niet dat de campingbezoeker zich tegenwoordig alleen nog maar stort op de natuur. "Gasten kunnen ook wifi kopen en daarmee hun Netflix-account beheren. Een camping zonder wifi is niet meer van deze tijd."

Investeren

De winst die de camping van Kat maakt gaat volgens haar voor een groot deel meteen weer terug in de camping, in de vorm van investeringen om zo de goede naam te behouden.

"Bezoekers willen goed sanitair en steeds meer privacy. Daarom hebben wij de sanitairgebouwen volledig vernieuwd. Vroeger kwamen de wandjes niet tot de grond, maar tegenwoordig krijg je dan geen vijf sterren meer bij de beoordeling."

Kijk hier naar de aflevering van Stand van Nederland over de grenzeloze groeimarkt van de vakantie-industrie.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau