main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zaterdag - 25 mei 2019 — 18:08

Hoe haalbaar is een internationaal tribunaal voor berechting IS-strijders? ‘We willen ze niet terugnemen’

Minister Blok van Buitenlandse Zaken wil dat er een internationaal tribunaal komt die strijders van IS gaat vervolgen. De bedoeling is dat dit regionaal gebeurd in bijvoorbeeld Irak of Syrië, zodat de strijders niet richting Europa komen. Het opzetten van zo’n tribunaal heeft echter nog wel wat voeten in de aarde, zo zeggen Han ten Broeke en Afshin Ellian in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

“Het kost een paar jaar en heel veel centen”, aldus Ten Broeke. Volgens de directeur van het The Hague Centre for Strategic Studies zijn er de afgelopen jaren voorwaarden geschapen om zo’n tribunaal op te starten. “Genocide verjaart niet meer.”

Veel landen willen echter de garantie hebben dat IS-strijders en hun meegereisde familieleden niet de doodstraf kunnen krijgen. Ten Broeke: “Als dreigt dat IS-strijders en IS-vrouwen de doodstraf wordt opgelegd, zijn westerse landen vaak meer bereid om hen in hun consulaten toe te laten en dan halen we ze hier alsnog heen. Dat moeten we voorkomen en daarvoor hebben we tribunalen nodig die onder internationaal geaccepteerde vormen en standaarden worden neergezet.”

Rusland

Ten Broeke ziet het liefste dat er een resolutie van de Verenigde Naties komt om zo’n tribunaal te beginnen. Rechtsgeleerde Ellian ziet hier nog wel beren op de weg, Russische beren in dit geval. “De Russen zijn bezorgd dat zo’n tribunaal ook gaat kijken naar de bommen van Rusland op Aleppo, dus ik denk niet dat Rusland hier mee in gaat stemmen.”

Mocht zo’n tribunaal er toch komen, dat pleit Ellian ervoor deze in Irak te laten zetelen. “De grootste misdaden door IS zijn daar gepleegd, dus dat zou rechtvaardig zijn.”

LEES OOK: Flinke toename Nederlandse Syriëgangers die vastzitten in Syrische kampen

Door: Mark Broersma

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Alle afleveringen zijn nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op de zoektocht naar de identiteit van een onbekende dode man, die in 1996 in een Amsterdamse gracht wordt gevonden. Het enige aanknopingspunt dat de politie heeft is een tatoeage van een blowende haas. Wie is de onbekende dode en heeft hij nog familie?

Dinsdag 22.40
Ruim 200 strafbare bedreigingen tegen politici, vooral via sociale media

Het OM heeft vorig jaar 206 bedreigingen van politici als strafbaar bestempeld en nader onderzocht. In totaal ontving het Team Bedreigde Politici 393 meldingen, meldt…

Lees meer

Kabinet trekt extra half miljard uit voor coronasteun bedrijven

Het kabinet trekt in totaal een half miljard euro extra uit voor steun aan door de coronacrisis getroffen bedrijven. Er komt een aantal nieuwe regelingen…

Lees meer

RIVM: meer dan 10.000 coronagevallen erbij, aantal sterfgevallen flink gestegen

Het aantal nieuwe coronagevallen lijkt zich iets te stabiliseren. Tussen maandag- en dinsdagochtend zijn er in totaal 10.315 positieve tests geregistreerd. In de afgelopen zeven…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier