main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zaterdag - 25 mei 2019 — 18:08

Hoe haalbaar is een internationaal tribunaal voor berechting IS-strijders? ‘We willen ze niet terugnemen’

Minister Blok van Buitenlandse Zaken wil dat er een internationaal tribunaal komt die strijders van IS gaat vervolgen. De bedoeling is dat dit regionaal gebeurd in bijvoorbeeld Irak of Syrië, zodat de strijders niet richting Europa komen. Het opzetten van zo’n tribunaal heeft echter nog wel wat voeten in de aarde, zo zeggen Han ten Broeke en Afshin Ellian in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

“Het kost een paar jaar en heel veel centen”, aldus Ten Broeke. Volgens de directeur van het The Hague Centre for Strategic Studies zijn er de afgelopen jaren voorwaarden geschapen om zo’n tribunaal op te starten. “Genocide verjaart niet meer.”

Veel landen willen echter de garantie hebben dat IS-strijders en hun meegereisde familieleden niet de doodstraf kunnen krijgen. Ten Broeke: “Als dreigt dat IS-strijders en IS-vrouwen de doodstraf wordt opgelegd, zijn westerse landen vaak meer bereid om hen in hun consulaten toe te laten en dan halen we ze hier alsnog heen. Dat moeten we voorkomen en daarvoor hebben we tribunalen nodig die onder internationaal geaccepteerde vormen en standaarden worden neergezet.”

Rusland

Ten Broeke ziet het liefste dat er een resolutie van de Verenigde Naties komt om zo’n tribunaal te beginnen. Rechtsgeleerde Ellian ziet hier nog wel beren op de weg, Russische beren in dit geval. “De Russen zijn bezorgd dat zo’n tribunaal ook gaat kijken naar de bommen van Rusland op Aleppo, dus ik denk niet dat Rusland hier mee in gaat stemmen.”

Mocht zo’n tribunaal er toch komen, dat pleit Ellian ervoor deze in Irak te laten zetelen. “De grootste misdaden door IS zijn daar gepleegd, dus dat zou rechtvaardig zijn.”

LEES OOK: Flinke toename Nederlandse Syriëgangers die vastzitten in Syrische kampen

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer