main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 24 mei 2019 — 09:52

Dit stemden de WNL-kijkers tijdens de Europese Verkiezingen

Opiniepeiler Maurice de Hond keek vanochtend in Goedemorgen Nederland naar het stemgedrag van de kijkers van Goedemorgen Nederland van Omroep WNL. De Hond zag dat vier partijen duidelijk naar voren kwamen bij de Europese Verkiezingen.

Forum voor Democratie (20 procent), VVD (19) procent), CDA (16 procent) en PvdA (16 procent) vormden samen het grootste deel van de kijkers. Volgens De Hond is er duidelijk een ander beeld te zien dan bij andere programma’s. “Bijvoorbeeld bij De Wereld Draait Door. Dat is een heel ander publiek. Daar zie je veel meer PvdA en GroenLinks. Die differentiatie is ontzettend goed te zien.”

Hoe wordt nou gekeken naar wat kijkers stemmen? De Hond legt uit dat hij mensen, naast hun stemgedrag, ook naar andere voorkeuren vraagt. “Wij hebben gisteren bijna 10.000 mensen gevraagd wat ze gestemd hebben. Als je dan ook vraagt welk merk auto ze rijden, welke programma’s ze kijken en welke krant ze lezen, dan kan je voor ieder van die categorieën de uitslag van gisteren weergeven.”

‘Compliment voor WNL’

Kim Putters, Directeur Sociaal en Cultureel Planbureau, vindt het goed om te zien dat verschillende nieuwsprogramma’s van de NPO de verschillende groepen in de maatschappij bereiken. “Ik zou willen stellen dat we daar heel zuinig op moeten zijn in dit land. Ik denk dat dat ook een compliment is voor jullie (WNL red.), voor het bereiken van al die groepen.”

Door: Thijs Kroezen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

De bestseller Mocro Maffia werd ruim honderdduizend keer verkocht en gaf een inkijkje in de bizarre wereld achter de liquidatiegolf die Amsterdam tijdenlang in de greep hield. Onlangs verscheen het vervolg Wraak en misdaadjournalist Wouter Laumans schuift hierover aan bij Toine van Peperstraten in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

Vannacht vanaf 0:00 uur op
‘Kabinet wil gas duurder en stroom goedkoper maken’

Het kabinet wil gas duurder en stroom goedkoper maken. Dat meldt de NOS. De energiebelasting op gas gaat tot 2026 in totaal met 10 cent…

Lees meer

‘Rekeningrijden vanaf 2026 ingevoerd in Nederland’

Het kabinet wil vanaf 2026 rekeningrijden gaan invoeren. Dat zeggen meerdere bronnen rond het kabinet tegen RTL Nieuws. De wegenbelasting is vanaf dan niet meer…

Lees meer

Twee militairen naar ziekenhuis vanwege oververhitting na veldloop in Oirschot

Twee militairen zijn dinsdag naar het ziekenhuis gebracht vanwege oververhitting. Ze deden dinsdag mee aan de nationale militaire vijfkamp op de kazerne van Oirschot (Noord-Brabant),…

Lees meer

No Surrender-kopstuk Klaas Otto ontslaat advocaat tijdens zitting

No Surrender-oprichter Klaas Otto heeft zijn advocaat dinsdag tijdens de zitting ontslagen. “We hebben een vertrouwensbreuk, ik heb me niet kunnen voorbereiden op deze zaak. Ik…

Lees meer

Maakt geld gelukkig? Miljonairs gezonder en gelukkiger

Miljonairs voelen zich gezonder en gelukkiger dan minder welgestelde landgenoten. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze geven hun…

Lees meer