main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 24 mei 2019 — 09:52

Dit stemden de WNL-kijkers tijdens de Europese Verkiezingen

Opiniepeiler Maurice de Hond keek vanochtend in Goedemorgen Nederland naar het stemgedrag van de kijkers van Goedemorgen Nederland van Omroep WNL. De Hond zag dat vier partijen duidelijk naar voren kwamen bij de Europese Verkiezingen.

Forum voor Democratie (20 procent), VVD (19) procent), CDA (16 procent) en PvdA (16 procent) vormden samen het grootste deel van de kijkers. Volgens De Hond is er duidelijk een ander beeld te zien dan bij andere programma’s. “Bijvoorbeeld bij De Wereld Draait Door. Dat is een heel ander publiek. Daar zie je veel meer PvdA en GroenLinks. Die differentiatie is ontzettend goed te zien.”

Hoe wordt nou gekeken naar wat kijkers stemmen? De Hond legt uit dat hij mensen, naast hun stemgedrag, ook naar andere voorkeuren vraagt. “Wij hebben gisteren bijna 10.000 mensen gevraagd wat ze gestemd hebben. Als je dan ook vraagt welk merk auto ze rijden, welke programma’s ze kijken en welke krant ze lezen, dan kan je voor ieder van die categorieën de uitslag van gisteren weergeven.”

‘Compliment voor WNL’

Kim Putters, Directeur Sociaal en Cultureel Planbureau, vindt het goed om te zien dat verschillende nieuwsprogramma’s van de NPO de verschillende groepen in de maatschappij bereiken. “Ik zou willen stellen dat we daar heel zuinig op moeten zijn in dit land. Ik denk dat dat ook een compliment is voor jullie (WNL red.), voor het bereiken van al die groepen.”

Door: Thijs Kroezen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer