main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 mei 2019 — 14:48

Rutte steunt actie GeenStijl om stemmen te gaan tellen: ‘Schitterend’

GeenStijl heeft een dag voor de Europese verkiezingen al 1400 vrijwilligers gevonden die morgenavond na het sluiten van de stembureaus gaan kijken bij het tellen van de stemmen. Op die manier wil GeenStijl al een beeld krijgen van de uitslag, terwijl die eigenlijk pas zondagavond bekend wordt.

Nederlanders gaan morgen naar de stembus, maar in andere Europese landen kleuren mensen pas zondag de bolletjes in. Adjunct-hoofdredacteur van GeenStijl Bart Nijman vindt dat onjuist, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

“Het kan wantrouwen in de democratie in de hand werken als een paar mensen dagenlang met die uitslag zitten en de rest van Nederland het nog niet mag weten. Daarom hebben wij stemmentellers gevraagd om in de stembureaus te gaan staan en de uitslag van dat stembureau na de telling aan ons door te geven.”

LEES OOK: GeenStijl gaat stemmen tellen tijdens Europese verkiezing

Met die uitkomsten zal opiniepeiler Maurice de Hond dan zorgen voor een zo goed mogelijk beeld van de uitslag. Bij de vorige Europese verkiezingen deed GeenStijl dit ook.

‘Fantastisch’

Volgens EU-lijsttrekker voor de VVD Malik Azmani wil de Europese Unie de uitslag pas zondag bekend gaan maken, omdat een eerdere uitslag in bijvoorbeeld Nederland mogelijk effect zou kunnen hebben op de verkiezingen in andere lidstaten.

Premier Mark Rutte zegt in Goedemorgen Nederland het plan van GeenStijl “erg leuk” te vinden. “Ik vind GeenStijl dit fantastisch doen. Je bent weken campagne aan het voeren en dan komt morgen die verkiezing en om 21:00 uur weten we de uitslag nog niet. Ik vind het een schitterende actie van GeenStijl om te kijken of we morgen al een beeld kunnen krijgen.”

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer