main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 mei 2019 — 11:44

OM-topman en VVD kraken D66-plan voor Europese ‘FBI’: ‘Zeer onverstandig’

Gerrit van der Burg, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, ziet niets in het plan van regeringspartij D66 om een Europese ‘FBI’ op te zetten. Dat zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

D66 kwam eerder met het idee om Europol een volwaardige Europese politiedienst te laten worden. Deze Europese ‘FBI’ zou dan zelf kunnen verhoren, huizen doorzoeken of arrestaties verrichten.

“Ik vind niet dat er een Europees instituut moet worden opgericht”, zegt Van der Burg. EU-lijsttrekker voor de VVD Malik Azmani is ook een tegenstander van dit plan. “Dat is zeer onverstandig. Nationale lidstaten moeten deze bevoegdheden hebben. Het moet niet zo zijn dat je thuis nog kunt worden aangehouden door één of ander Europees figuur. Daar hebben we de nationale politie en het Openbaar Ministerie voor.”

Samenwerking

Zowel Van der Burg als Azmani is wel voorstander van meer Europese samenwerking op andere gebieden als het gaat om veiligheid. “In het delen van informatie of als het gaat om grensoverschrijdende criminaliteit”, somt Azmani voorbeelden op.

Ook Van der Burg ziet kans voor meer samenwerking op het gebied van informatie-uitwisseling. “Maar denk ook aan digitale ontwikkeling in de criminaliteit. De samenwerking moet veel sneller gebeuren dan we traditioneel gewend zijn. Daar vinden gesprekken over plaats, onder meer tussen OM’ers uit verschillende landen, maar daar zijn we nog lang niet.”

LEES OOK: Esther de Lange (CDA): ‘Geen Europees leger, wel meer militaire samenwerking’ 

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer