main-logo NPO Start
Word lid
22 mei 2019 — 15:02

AIVD telt steekpartij Malek F. niet mee als jihadistische aanslag

Gisteren maakte de AIVD bekend dat er in afgelopen vijftien jaar 112 aanslagen hebben plaatsgevonden in westerse landen met een jihadistisch motief. Drie aanslagen in Nederland werden meegerekend. Opvallend genoeg zit de steekpartij van Malek F. op Bevrijdingsdag 2018 daar niet bij.

De AIVD telde in Nederland de volgende drie aanslagen: de moord op Theo van Gogh in Amsterdam op 2 november 2004 door Mohammed B.,  een incident tijdens de Northwest Airlines-vlucht 253 van Amsterdam naar Detroit op 25 december 2009 en de Afghaan Jawed S. die naar aanleiding van de cartoonwedstrijd van Geert Wilders twee mensen neerstak op Amsterdam Centraal.

Mislukte aanslag

Een kwart van de aanslagen mislukt volgens het rapport. Het incident tijdens de Northwest Airlines-vlucht 253 is een voorbeeld van zo’n mislukte aanslag. De Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab vertrok op kerstavond, 24 december 2009, vanuit Lagos met KLM-vlucht 588 richting Amsterdam. Hij bracht vervolgens drie uur door op Schiphol waarna hij in de Aibus A330-300 stapte van Northwest Airlines.

Zijn missie was om namens Al-Qaida het vliegtuig met 290 inzittenden op te blazen. Hij had daarvoor een explosief in zijn onderbroek verstopt. De bom ontplofte niet, maar vloog in brand. Een andere passagier de Nederlander Jasper Schuringa dook op de man en overmeesterde hem. Op 16 februari 2012 werd hij in de VS veroordeeld tot viermaal levenslang plus vijftig jaar. Omdat Abdulmutallab vertrok vanaf Nederlands grondgebied telt de AIVD dit mee als een Nederlandse aanslag.

Mohammed B werd tot levenslang veroordeeld, de rechtszaak tegen Jawad S. loopt nog.

Malek F.

Een ander incident, namelijk de steekpartij van de Syriër Malek F. op vijf mei 2018, is door de AIVD niet meegerekend in de statistieken. F. stak op Bevrijdingsdag in Den Haag drie mensen neer en zei dat hij dat deed in opdracht van Allah, zo bleek uit hoorzitting op 15 oktober 2018. Op de vraag waarom de AIVD deze aanslag niet heeft meegerekend laat een woordvoerder desgevraagd weten dat “het niet onomstotelijk is vast komen te staan dat F. handelde uit een salafistisch of jihadistisch motief”.

 

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: De Zaak van je Leven

Kijk terug De Zaak van je Leven: Het onderzoek naar de dood van Frans Bindels leidt langs meerdere verdachten, maar het duurt lang voordat de politie antwoord heeft op die ene vraag: Wie vermoordde de sterkste man van Milsbeek?

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

Oprichter & CEO van deelplatform Peerby, Daan Weddepohl, had 99 redenen om te stoppen met zijn onderneming, maar deed dat toch niet. Hij schreef er een boek over! Je hoort de ondernemer om middernacht in ’t Wordt Nu Laat!

Luister vanaf 00.00 uur naar
Rotterdam wil honderden euro’s uitloven voor tips over wapens in de stad

Mensen in Rotterdam die tips hebben over wapenbezit in de stad kunnen daar een flink zakcentje aan overhouden. De beloning die tipgevers kunnen krijgen zal…

Lees meer

Nikabdraagsters zetten conducteur voor schut op Facebook met stiekem filmpje

Een conducteur die een nikabdraagster heeft berispt in de trein, is gefilmd en te kakken gezet in de Facebookgroep ‘Tegen Boerkaverbod’. De NS is boos…

Lees meer

CBS: Werkloosheid afgelopen drie maanden met 3,5 procent gestegen

De werkloosheid is na een afname sinds 2013 de afgelopen maanden weer gestegen met 3,5 procent, meldt het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). Per maand…

Lees meer

Essalam Moskee Rotterdam zet imam aan de kant na omstreden uitspraken

Said Abarkan is niet langer werkzaam als imam bij de Essalam Moskee in Rotterdam, dat laat het bestuur weten aan het AD. De breuk volgt…

Lees meer

Schok na executie advocaat: ‘Terreurdaad is mogelijk door zwijgcultuur in deze gemeenschap’

Er gaat een schokgolf door de samenleving na de executie in de vroege ochtend van advocaat Derk Wiersum. Een jonge jongen – de vermoedelijke dader…

Lees meer