main-logo NPO Start
Word lid
22 mei 2019 — 15:02

AIVD telt steekpartij Malek F. niet mee als jihadistische aanslag

Gisteren maakte de AIVD bekend dat er in afgelopen vijftien jaar 112 aanslagen hebben plaatsgevonden in westerse landen met een jihadistisch motief. Drie aanslagen in Nederland werden meegerekend. Opvallend genoeg zit de steekpartij van Malek F. op Bevrijdingsdag 2018 daar niet bij.

De AIVD telde in Nederland de volgende drie aanslagen: de moord op Theo van Gogh in Amsterdam op 2 november 2004 door Mohammed B.,  een incident tijdens de Northwest Airlines-vlucht 253 van Amsterdam naar Detroit op 25 december 2009 en de Afghaan Jawed S. die naar aanleiding van de cartoonwedstrijd van Geert Wilders twee mensen neerstak op Amsterdam Centraal.

Mislukte aanslag

Een kwart van de aanslagen mislukt volgens het rapport. Het incident tijdens de Northwest Airlines-vlucht 253 is een voorbeeld van zo’n mislukte aanslag. De Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab vertrok op kerstavond, 24 december 2009, vanuit Lagos met KLM-vlucht 588 richting Amsterdam. Hij bracht vervolgens drie uur door op Schiphol waarna hij in de Aibus A330-300 stapte van Northwest Airlines.

Zijn missie was om namens Al-Qaida het vliegtuig met 290 inzittenden op te blazen. Hij had daarvoor een explosief in zijn onderbroek verstopt. De bom ontplofte niet, maar vloog in brand. Een andere passagier de Nederlander Jasper Schuringa dook op de man en overmeesterde hem. Op 16 februari 2012 werd hij in de VS veroordeeld tot viermaal levenslang plus vijftig jaar. Omdat Abdulmutallab vertrok vanaf Nederlands grondgebied telt de AIVD dit mee als een Nederlandse aanslag.

Mohammed B werd tot levenslang veroordeeld, de rechtszaak tegen Jawad S. loopt nog.

Malek F.

Een ander incident, namelijk de steekpartij van de Syriër Malek F. op vijf mei 2018, is door de AIVD niet meegerekend in de statistieken. F. stak op Bevrijdingsdag in Den Haag drie mensen neer en zei dat hij dat deed in opdracht van Allah, zo bleek uit hoorzitting op 15 oktober 2018. Op de vraag waarom de AIVD deze aanslag niet heeft meegerekend laat een woordvoerder desgevraagd weten dat “het niet onomstotelijk is vast komen te staan dat F. handelde uit een salafistisch of jihadistisch motief”.

 

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Misdaadcollege

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen. Bijna twintig jaar lang was Utrecht in de ban van deze serieverkrachter.

OPINIE: Kinderen de dupe van passend onderwijs en constant gesleutel door overheid

Passend onderwijs schaadt leerlingen. Dat blijkt uit een enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Verrassend is die uitkomst niet, zegt opiniemaker Esther Voet. Leraren geven…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe de serieverkrachter Utrecht jarenlang in zijn greep hield

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer

OM vervolgt drie Russen en Oekraïner voor neerschieten MH17

Het Openbaar Ministerie vervolgt vier mensen voor het neerhalen van vliegtuig MH17. Dat heeft hoofdofficier Fred Westerbeke van het Joint Investigation Team (JIT) bekendgemaakt tijdens…

Lees meer

WNL Misdaadcollege: Hoe een fout daderprofiel de politie op het verkeerde been zette

In Misdaadcollege van WNL vertellen politie en justitie vanuit de koepelgevangenis in Arnhem hoe ze de zaak van de Utrechtse serieverkrachter wisten op te lossen….

Lees meer