main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 mei 2019 — 09:17

‘Boosheid noodzakelijk om publieke debat te verbreden’

Leider van Forum voor Democratie Thierry Baudet vindt dat er te kleinzerig wordt gereageerd op zijn essay over het laatste boek van Michel Houellebecq. Daarin stelt hij bepaalde waarden ter discussie aan de hand van het boek Sérotonine.

De FVD-voorman vindt dat er meer ruimte moet komen om te spreken over ideeën. “De marges in het publieke debat zijn zo extreem smal. De verschillen tussen kartelpartijen als VVD en GroenLinks zijn nuances op de puntkomma. Mensen zijn niet gewend aan de verbreding van het debatklimaat.”

Hij liet in Goedemorgen Nederland al weten niet tegen abortus en euthanasie te zijn, maar hij wilde gewoon een groot debat starten. Baudet haalde in zijn essay ook de vrouwenemancipatie aan. “Maar daar gaat het helemaal niet over. Dat wordt er aan de haren bij gesleept.”

FD-journalist Jean Dohmen vraagt zich dan ook af waarom er maar één vrouw op de kieslijst staat bij FVD. “Ik wil zeker meer vrouwen op onze kieslijst. Maar wat zijn we in een geatomiseerde samenleving terechtgekomen dat zulke vragen worden gesteld aan de hand van een essay over het werk van Houellebecq.”

“We zijn niet goed in het voeren van een algemene discussie. Er worden altijd kleine zinnen uitgehaald, verdraaid en uitvergroot”, stelt Baudet. “En dan staat er opeens een artikel op NU.nl met een boze kop erboven. Iedereen reageert zo gespannen.”

LEES OOK: Baudet: ‘Ik ben niet tegen abortus of euthanasie’

Associaties

Presentatrice Maaike Timmerman vraagt Baudet of hij dan niet beter andere termen kan gebruiken, die geen slechte associaties oproepen. “Nee boosheid is nodig om het debat te verbreden. Het moet niet gaan om dat ene zinnetje. Ik wil dat het debatklimaat verandert zodat we het grote idee kunnen bespreken.”

“Vindt u het dan niet erg dat uw toespraken, met woorden als boreaal, worden geassocieerd met alt-right?”, vraagt Timmerman. “Hou nou eens op met zulke termen gebruiken, alt-right, wat zou dat precies zijn? Laten we het eens hebben over onze eigen ideeën van onze partij in plaats van dit soort dingen.”

Dohmen is verbaasd over de reactie van Baudet. “Waarom reageert u hier zo getergd op? U gebruikt termen met deze associaties. Wie de baal kaatst, kan hem terug verwachten.”

“Het getuigt van onvermogen om er een woord uit te pikken en daar dan op te focussen”, verklaart Baudet. “Dat woord is dertig jaar geleden misschien één keer gebruikt op een manier die ons niet aanstaat en dan roept het altijd deze reacties op.”

De FVD-lijsttrekker in Europa Derk-Jan Eppink valt Baudet bij. We moeten ophouden een woordje eruit te halen en dat uit te vergroten. Ons debat is helemaal dichtgetimmerd, je mag zoveel dingen niet meer zeggen.”

 

Door: Casper van Es

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Op1

  • Boeren hebben alternatieve stikstofcijfers naar buiten gebracht die een ander beeld geven dan het RIVM. Hebben zij gelijk en wat betekent dit voor het stikstofbeleid? Politiek verslaggever Joost Vullings en CDA-Kamerlid Jaco Geurts legden uit
  • Integratiedeskundige Keklik Yücel en columnist Özcan Akyol over het verhoor van imam Suhayb Salam van de al-Fitrahmoskee in het onderzoek naar buitenlandse inmenging bij moskeeën in Nederland
  • En Carnaval is meer dan alleen verkleden en veel drinken. Daar zijn Kamerleden Thierry AartsenLilianne Ploumen en Martijn van Helvert het over eens. Samen met professor Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praten zij over het maatschappelijk belang van het feest
Huiseigenaar is 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke lasten

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar…

Lees meer

‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die…

Lees meer

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen…

Lees meer

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd….

Lees meer