main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 mei 2019 — 09:17

‘Boosheid noodzakelijk om publieke debat te verbreden’

Leider van Forum voor Democratie Thierry Baudet vindt dat er te kleinzerig wordt gereageerd op zijn essay over het laatste boek van Michel Houellebecq. Daarin stelt hij bepaalde waarden ter discussie aan de hand van het boek Sérotonine.

De FVD-voorman vindt dat er meer ruimte moet komen om te spreken over ideeën. “De marges in het publieke debat zijn zo extreem smal. De verschillen tussen kartelpartijen als VVD en GroenLinks zijn nuances op de puntkomma. Mensen zijn niet gewend aan de verbreding van het debatklimaat.”

Hij liet in Goedemorgen Nederland al weten niet tegen abortus en euthanasie te zijn, maar hij wilde gewoon een groot debat starten. Baudet haalde in zijn essay ook de vrouwenemancipatie aan. “Maar daar gaat het helemaal niet over. Dat wordt er aan de haren bij gesleept.”

FD-journalist Jean Dohmen vraagt zich dan ook af waarom er maar één vrouw op de kieslijst staat bij FVD. “Ik wil zeker meer vrouwen op onze kieslijst. Maar wat zijn we in een geatomiseerde samenleving terechtgekomen dat zulke vragen worden gesteld aan de hand van een essay over het werk van Houellebecq.”

“We zijn niet goed in het voeren van een algemene discussie. Er worden altijd kleine zinnen uitgehaald, verdraaid en uitvergroot”, stelt Baudet. “En dan staat er opeens een artikel op NU.nl met een boze kop erboven. Iedereen reageert zo gespannen.”

LEES OOK: Baudet: ‘Ik ben niet tegen abortus of euthanasie’

Associaties

Presentatrice Maaike Timmerman vraagt Baudet of hij dan niet beter andere termen kan gebruiken, die geen slechte associaties oproepen. “Nee boosheid is nodig om het debat te verbreden. Het moet niet gaan om dat ene zinnetje. Ik wil dat het debatklimaat verandert zodat we het grote idee kunnen bespreken.”

“Vindt u het dan niet erg dat uw toespraken, met woorden als boreaal, worden geassocieerd met alt-right?”, vraagt Timmerman. “Hou nou eens op met zulke termen gebruiken, alt-right, wat zou dat precies zijn? Laten we het eens hebben over onze eigen ideeën van onze partij in plaats van dit soort dingen.”

Dohmen is verbaasd over de reactie van Baudet. “Waarom reageert u hier zo getergd op? U gebruikt termen met deze associaties. Wie de baal kaatst, kan hem terug verwachten.”

“Het getuigt van onvermogen om er een woord uit te pikken en daar dan op te focussen”, verklaart Baudet. “Dat woord is dertig jaar geleden misschien één keer gebruikt op een manier die ons niet aanstaat en dan roept het altijd deze reacties op.”

De FVD-lijsttrekker in Europa Derk-Jan Eppink valt Baudet bij. We moeten ophouden een woordje eruit te halen en dat uit te vergroten. Ons debat is helemaal dichtgetimmerd, je mag zoveel dingen niet meer zeggen.”

 

Door: Casper van Es

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

  • Thierry Baudet van Forum voor Democratie over Hollandse waarden en de Miljoenennota
  • Werkgeversvoorzitter Hans de Boer van VNO-NCW blikt vooruit op Prinsjesdag
  • Opiniemaker Elma Drayer over haar boek ‘Witte schuld’
  • Financieel journalist Erica Verdegaal en zakenvrouw Jacqueline Zuidweg over negatieve rente. Wat betekent dat voor uw spaargeld?
Waar willen Nederlanders dat het begrotingsoverschot aan wordt uitgegeven?

Het kabinet moet het geld dat overblijft door het begrotingsoverschot uitgeven aan salarisverhogingen in de publieke sector. Dat vindt althans het merendeel van de deelnemers…

Lees meer

‘Vrouwen moeten zelf meer vechten om in het topbestuur te komen’

Het vrouwenquotum (30 procent van het topbestuur in Nederland moet uit vrouwen bestaan), wil organisch nog niet voltrekken. “Er is iets van progressie, maar het…

Lees meer

Ooggetuige steekpartij in Breda: ‘Ik zag hoe mijn vriend neerviel’

De politie in Breda heeft vandaag een 30-jarige man in zijn woning aangehouden. Hij wordt ervan verdacht drie jongeren te hebben neergestoken, meldt de politie….

Lees meer

Bestuur Haga Lyceum moet definitief weg, anders gaat geldkraan dicht

Het bestuur van het omstreden islamitische Cornelius Haga Lyceum moet binnen vier weken het veld ruimen. Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) zet de aanwijzing die…

Lees meer

Lugubere details bij moordzaak op No Surrender-baas Brian Dalfour

De rechtbank in Breda is vandaag met een lijst lugubere details gekomen in het proces rond de dubbele moord in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe,…

Lees meer