main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 14 mei 2019 — 10:25

Onbegrip na bezetting boerderij door dierenactivisten: ‘Schandalige en intimiderende actie’

Chaos in Boxtel gisteren waar 125 milieuactivisten een varkensboerderij bezetten. De activisten bleven tien uur lang in de stallen. Rond tien uur gisteravond kreeg de politie alle activisten naar buiten. “Een schandalige en intimiderende actie,” zegt D66-leider Rob Jetten in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Ik begreep dat ze een willekeurige boer hebben uitgekozen waarbij ze makkelijk binnen konden komen,” zegt Jetten. “We willen allemaal in Nederland meer met dierenwelzijn doen. Maar boeren, zeker varkensboeren, verdienen geen droge boterham meer omdat wij als consument veel te weinig betalen voor ons vlees in de supermarkt. Dit soort acties helpen niet om tot een oplossing te komen.”

Activistenclub Meat the Victims zegt doelbewust de wet te hebben overtreden door de boerderij van de varkenshouder binnen te dringen. “Wij maken ons schuldig aan lokaalvredebreuk, maar om iets te veranderen moet je soms de wet overtreden,” zegt woordvoerder Jonathan Loogman.

‘Compromis onmogelijk’

Met deze activisten in gesprek gaan zal weinig opleveren, zegt Geesjes Rotgers van Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV). “Zij willen dat niemand in de wereld vlees eet en niemand leren schoenen draagt. Daar kun je als varkenshouders mee in gesprek gaan, maar tot enig compromis komen zal niet gaan lukken.”

“We hebben een democratie, we spreken samen de regels af. Boeren zijn aan behoorlijk wat regels gebonden. Als een kleine club zegt dat de regels anders moeten zijn, en die neemt het recht in eigen hand, daar zou je als maatschappij iets van moeten vinden.”

Vervolging

Een aantal dierenactivisten is aangehouden toen zij ook na tien uur weigerden de boerderij te verlaten. Ook van de overige activisten is hun naam genoteerd. Het OM gaat nog kijken of zij vervolgd gaan worden.

Met de auto naar protest

Boeren verzamelden zich gisteren achter de boerderij om hun collega te steunen. Daarbij gooiden enkelen van hen een aantal auto’s van de activisten omver. “Ik moest stiekem lachen toen ik hoorde dat dierenactivisten met de auto naar een protestactie gaan,” aldus Jetten.

LEES OOK: Boeren zijn bedreigingen van dierenactivisten zat: ‘Ze overvallen ook je gezin’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer