Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

‘Europese verkiezingen moeten concreet worden gemaakt voor kiezers’

Redactie

De verkiezingen voor het Europees Parlement moeten dichterbij de kiezer worden gebracht om de Nederlandse kiezers naar de stembus te lokken. Dat zegt politiek commentator van De Telegraaf Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland.

"De belangstelling voor Europa is niet zo groot. Het is een beetje een ver-van-mijn-bed-show", stelt De Winther. Hij zegt dat het deels komt door de grote fracties in het parlement. "De Nederlandse vertegenwoordigers zeggen nu te vechten voor hun kiezers, maar gaan op in een fractie met mensen die misschien heel andere dingen zeggen en denken."

Ook regisseur Bernard Krikke denkt dat de verkiezingen ver van de Nederlander afstaan. "Er moet meer aandacht voor komen. Dat zou De Telegraaf ook kunnen doen", stelt hij voor aan De Winther. "Wij behandelen dit zeker, maar het is niet onze intentie om mensen te zeggen wat ze moeten doen", stelt de journalist.

Nieuwe Stemwijzer

Een ander instrument om kiezers bewust te maken van de verkiezingen in de Stemwijzer voor jongeren. Nog niet één op de vijf jongeren stemt namelijk voor het Europees Parlement. "Wij bieden concrete stellingen die bij jongeren passen", zegt Dirk Wijstra, bestuurslid van de Nationale Jeugdraad, in Goedemorgen Nederland. "Hopelijk biedt dit meer informatie en trekt het jongeren naar de stembus."

Ook Krikke vindt dit een goed initiatief. "Dit kieskompas brengt het toch dichterbij de jongeren."

Wat volgens De Winther niet meewerkt voor de stemmers, zijn de hoge salarissen in Brussel. "Daarnaast declareren ze hier nog wat en krijgen ze daar weer een vergoeding voor en is het allemaal bijna belastingvrij. Dat is niet uit te leggen."

De politiek commentator denkt dan ook dat daar een belangrijke taak ligt voor de Europese politici. "Ze moeten kritisch kijken naar wat ze verdienen."

Campagne van start

De campagne in Nederland is deze week van start gegaan. Alle partijen hebben video's online gezet. "Daarin zie je dat de meeste partijen toch voor Europese samenwerking zijn, zelfs Forum voor Democratie", analyseert De Winther. "Alleen de PVV is heel stellig voor een Nexit."

Afgelopen dagen ging de aandacht voornamelijk naar de SP-video. Daarin is een persiflage van Frans Timmermans te zien, Hans Brusselmans. Ondanks de reacties op de vorm, denkt De Winther dat het inhoudelijk een sterke video was. "De boodschap komt duidelijk naar voren. De SP is tegen de Europese elite en tegen een Europese superstaat."

Er zitten echter ook keerpunten aan de video. Binnen de partij is namelijk niet iedereen tevreden. Veel regionale SP-afdelingen hebben aangegeven zich ervan te distantiëren. "Dat zag je vroeger niet, onder Jan Marijnissen was er nooit tegenspraak", stelt Krikke, die een documentaire maakte over de partij. Volgens De Winther is dat nu wel anders. "Ik denk dat voorzitter Ron Meijer zich zorgen moet maken. Hij is de constante factor in de periode dat het slechter gaat met de partij."

LEES OOK: Cartoonist overweegt stappen tegen SP vanwege video

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau