main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 mei 2019 — 08:25

Scheidend voorzitter Eerste Kamer wilde graag langer blijven

Ankie Broekers-Knol (VVD) was graag langer aangebleven als voorzitter van de Eerste Kamer. Dat zegt ze in Goedemorgen Nederland. Broekers-Knol vertrekt op 10 juni, de dag voordat de nieuwe Kamerleden worden geïnstalleerd.

“Ik wilde graag de renovatie van het Binnenhof overzien”, verklaart de VVD-politica haar wens. “Het is enorm belangrijk om een vinger aan de pols te houden. Iedereen heeft in de krant gelezen wat er allemaal misgaat. Daarom vind ik het lastig mijn taken over te geven.”

Toch zegt Broekers-Knol dat ze het wel los kan laten na 10 juni. “Ik ben er wel klaar voor hoor. Maar mochten ze nog vragen voor mij hebben, dan ben ik altijd bereikbaar.”

Onpartijdigheid

De voorzitter van de Eerste Kamer zegt dat vooral onpartijdigheid belangrijk is voor haar opvolger. “Ik ben VVD’er en ik stem ook, maar in mijn handelen ben ik onpartijdig. Je kunt geen partijen voortrekken.”

Daarnaast denkt Broekers-Knol dat de Eerste Kamer te politiek wordt. “Je hoorde bij de verkiezingen veel kandidaten die invloed wilden hebben, dat is niet goed. Je zit er om te kijken naar de kwaliteit van de wetgeving.”

Toetreding FVD

Een groot verschil met de huidige Eerste Kamer is dat Forum voor Democratie vanaf 11 juni de grootste partij is. Ondernemer Annemarie van Gaal is informateur in Flevoland namens deze partij en zij denkt dat het positieve verandering teweeg gaat brengen. “Ik hoop op democratische vernieuwing van het politieke bestel. De politiek moet dichter bij de burger komen te staan.”

Daar is Broekers-Knol het volledig mee eens. Zij vindt dat achterkamertjespolitiek moet verdwijnen. “Waar dan ook, politici moeten voortduren het oog op de kiezer houden. Daar gaat het over. Je moet altijd bedenken wat het voor de burger betekent.”

Wat wel een nadeel is aan de flinke verversing van de Eerste Kamer, is volgens Broekers-Knol dat er een hoop ervaring vertrekt. “Er vertrekken 44 Kamerleden. Van de 31 die overblijven zijn 11 tussentijds ingestroomd. Er zijn dus weinig mensen die echte ervaring hebben.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer