main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Op Zaterdag - 4 mei 2019 — 17:53

‘Amsterdams verbod op benzineauto’s leidt niet tot schonere lucht’

Wie in Amsterdam woont, werkt of er op bezoek komt, dient voor 2030 een elektrische auto aan te schaffen. Vanaf dat jaar is de hoofdstad verboden terrein voor al het verkeer op benzine of diesel. Het stadsbestuur van de hoofdstad denkt met de maatregel de levensverwachting van Amsterdammers met drie maanden te verlengen. Maar dat deze maatregel zal leiden tot schonere lucht, klopt helemaal niet, zegt de voorzitter van de RAI-vereniging Steven van Eijck in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

“Het is bizar hoe mensen reageren op dit plan,” zegt Van Eijck. “Alsof dit plan een oplossing is voor het probleem. Het is gek dat niemand zich die vraag heeft gesteld. De ambitie die de wethouder heeft om de lucht schoner te maken, is een mooie ambitie. Maar het plan dat ze heeft gaat daar helemaal geen bijdrage aan leveren.”

Het huidige plan heeft als doel om benzine- en dieselauto’s te vervangen door elektrische auto’s. “U moet zich realiseren dat die vuile lucht twee componenten heeft: fijnstof en stikstofdioxide,” zegt Van Eijck. “Een benzineauto stoot net zoveel fijnstof uit als een elektrische auto. Dat is exact 17 a 18 milligram. Hoe komt dat? Omdat 90 procent van die fijnstof wordt veroorzaakt door de remmen en de banden. Dat is bij auto’s zo, maar ook bij fietsen, bussen, trams en metro’s.”

Fabeltje

“Het verhaal klopt gewoon niet”, zegt Van Eijck. “Het is raar dat dit fabeltje niet wordt doorgeprikt. Iedereen loopt er achteraan en begint onmiddellijk over wie dit moet betalen. Laten we het er eerst over hebben of de lucht nou zoveel schoner wordt door het vervangen van benzineauto’s door elektrische auto’s. Dan zal blijken dat dat niet zo is.”

Van Eijck pleit dan ook voor eerlijkheid richting de Amsterdammers. “Beloof ze nou niet dat ze drie maanden extra leven. Dat is gewoon niet waar.”

Door: Redactie

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 7 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

De Zaak Van Je Leven

In De Zaak Van Je Leven blikken rechercheurs terug op geruchtmakende zaken en vertellen ze over de details die naar de daders leidden. De Rotterdamse banketbakker Albert de Heer werd in 2007 in zijn bakkerij overvallen, mishandeld en vermoord.
De brute roofmoord (buit slechts 750 euro) zorgde destijds voor veel opschudding en de recherche trok alles uit de kast om de daders te vinden, zo blijkt uit dit nieuwe, vierde seizoen.
Dinsdag om 22:28 uur
Meer klachten voor verzekeraars, de meeste over zorgverzekering

Verzekeraars kregen vorig jaar 6 procent meer klachten over verzekeringen dan een jaar eerder. In totaal kregen de 176 aanbieders 170.000 klachten binnen over zorg-,…

Lees meer

RIVM: 8015 nieuwe coronabesmettingen, 162 minder dan gisteren

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is geen nieuw dagrecord….

Lees meer

RIVM: 8184 nieuwe coronabesmettingen gemeld, opnieuw dagrecord

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 8184 nieuwe coronagevallen geregistreerd, een nieuw dagrecord. Op zaterdag had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 8139 positieve tests…

Lees meer

Nieuw seizoen De Zaak van je Leven van start: ‘Wij laten zien hoe het écht gaat’

In De Zaak van je Leven blikken rechercheurs terug op een politieonderzoek dat ze nooit meer zullen vergeten. In het nieuwe seizoen zien we onder…

Lees meer

Minister Bijleveld van Defensie: ‘Buitenlandse invloed op Nederlandse verkiezingen’

Volgens minister Bijleveld van Defensie is cyberdreiging een grote dreiging op dit moment. Je ziet bijvoorbeeld in ons land dat de verkiezingen worden beïnvloed door…

Lees meer

Minister Bijleveld impliceert aanwezigheid kernwapens op vliegbasis Volkel

Minister Ank Bijleveld (Defensie) heeft in WNL Op Zondag bevestigd dat er kernwapens aanwezig zijn op vliegbasis Volkel. Afgelopen week was daar een oefening waarbij…

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier