Weer handgranaat voor Rotterdamse Club BLU, eigenaar tast in duister
Voor de tweede keer in twee jaar tijd heeft iemand een handgranaat voor de Rotterdamse Club BLU gelegd. Het explosief is afgelopen nacht onschadelijk gemaakt door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD), meldt ANP.
Eind 2017 was de club al betrokken bij een reeks incidenten. Er werd eerder een handgranaat voor de deur gelegd en de ingang werd beschoten met een automatisch wapen. Daarop besloot burgemeester Ahmed Aboutaleb eind 2017 de club te sluiten. In juni vorig jaar mocht Club BLU weer open.
De eerdere incidenten kan de eigenaar goed verklaren. Hij werd toen namelijk afgeperst. Die problemen heeft hij echter achter zich gelaten, zegt hij tegen RTV Rijnmond. "Gelukkig heeft de gemeente besloten de club niet te sluiten", verklaart Ibrahim Yüce bij de regionale zender. "Ik weet niet wat de aanleiding is. Ik ben niet bedreigd."
LEES OOK: Club BLU enige tijd dicht na vondst handgranaat
Toename aantal incidenten
Het aantal incidenten waarbij een handgranaat wordt ingezet als pressiemiddel lijkt te stijgen. In totaal is dit al het 23e geval dit jaar. Vorig jaar waren er 44 incidenten met handgranaten.
Twee weken geleden liet de politie in Goedemorgen Nederland weten dat er niet veel te doen is tegen de handgranaten. "Preventieve maatregelen zijn lastig te nemen. We kunnen de handgranaten alleen opsporen."
De reden dat er veel van deze explosieven worden gevonden, is volgens misdaadjournalist van NRC Jan Meeus dat ze spotgoedkoop zijn. Dat zei hij in Goedemorgen Nederland op 10 april. "Je kunt die granaten eenvoudig kopen als je criminele connecties hebt of bekend bent op het dark web. Een granaat is al te krijgen voor de prijs van een paar kopjes koffie en een stuk appeltaart."
LEES OOK: Aantal incidenten met handgranaten lijkt toe te nemen