main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 april 2019 — 10:26

Arrestatie Syriër in Sri Lanka duidt mogelijk op betrokkenheid IS

De arrestatie van een Syriër in Sri Lanka in verband met de aanslagen met Pasen duidt mogelijk op internationale betrokkenheid. Dat zegt oorlogsjournalist Hans-Jaap Melissen in Goedemorgen Nederland. In totaal zijn al veertig mensen gearresteerd.

Bij de acht bomaanslagen in het Aziatische land kwamen 310 mensen om het leven, onder hen drie Nederlanders. Daarnaast raakten nog meer dan 500 mensen gewond. Volgens veiligheidsdiensten zat de groepering National Thowheeth Jama’ath (NTJ) achter de aanslagen. Het is nog niet opgeëist.

Melissen noemt de plotselinge opschaling van de NTJ opvallend. “Zij hadden eigenlijk nog maar weinig op hun kerfstok. Hiervoor hebben ze alleen wat Boeddha-beelden kapotgemaakt. Het is nogal een stap om dan opeens een enorm goed gecoördineerde dodelijke aanslag uit te voeren.”

Naast dat er een Syriër is opgepakt, wijzen ook de zware explosieven op buitenlandse inmenging. “Het is vreemd dat een kleine beweging opeens zulke bommen heeft”, aldus Melissen. Ook de enorm goede coördinatie is gek, zegt de oorlogsjournalist. “Iedereen kan afspreken om rond 10.00 uur ergens te zijn, maar dit was tot in de puntjes gepland.”

Doordat het waarschijnlijk niet alleen door de NTJ is gepleegd, denkt Melissen dat de aanslag ook niet alleen betrekking heeft op Sri Lanka. “Dit is bedoeld voor een internationaal toneel”, denkt de journalist. “Het is precies uit het handboek van terrorisme, trouwens gewoon online te vinden. Als je ergens terrein verliest, pleeg dan ver daarvandaan een aanslag.”

Het is niet bevestigd dat de Syriër gelinkt is aan Islamitische Staat (IS), maar volgens Melissen lijkt dat wel logisch. IS heeft namelijk onlangs het laatste grondgebied in Syrië verloren, waardoor veel strijders zijn gedood of opgepakt. Ver weg in Sri Lanka een aanslag plegen, past volgens hem bij de situatie waarin IS zich bevindt. “Het is om aan te tonen dat ze er nog zijn.”

Wantrouwen binnen regering

Mogelijk heeft onderling wantrouwen binnen de regering ervoor gezorgd dat de aanslagen niet zijn verijdeld. Meerdere (internationale) veiligheidsdiensten hebben namelijk gewaarschuwd voor aanslagen in Sri Lanka rond Pasen. “Maar de president en premier werken niet goed samen”, zegt Melissen. “Daardoor was er mogelijk geen goede communicatie en hielden mensen dit geheim.”

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra vindt daarom dat er meer informatie gedeeld moet worden. “Internationaal inlichtingen delen is de enige manier waarop we dit in de toekomst kunnen voorkomen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Een ander doel van IS is volgens Melissen dat er woede ontstaat richting moslims. “Dat vergroot de kans dat meer mensen jihadisten worden. Ze willen dat alle moslims hierop worden aangesproken.”

LEES OOK: Nederlander omgekomen bij aanslagen Sri Lanka

Reisadvies niet aangepast

Kort na de aanslagen scherpte het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Sri Lanka aan. Dat is nu alweer terug, het is nog veilig volgens het ministerie. Dat komt deels doordat het dagelijkse leven weer op gang is gekomen, maar ook doordat het al tien jaar rustig is in het land.

Toch denkt Melissen dat het nog niet per se voorbij is daar. “Doordat de aanslagen nog niet zijn opgeëist, wordt de chaos vergroot. Het is ook nog niet bekend of er meer aanslagen komen. Dat zou zomaar kunnen.”

Door: Casper van Es

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

De Opvolgers

Kun je rijk worden van troep? Jazeker, dat bewijst de familie Kras uit Volendam. In de jaren ‘50 begon opa Kras ooit als voddenboer, maar inmiddels zijn de Krasjes afval miljonairs. Door slim te investeren en vooral door met de hele familie  hard te werken. Met de poten in het vuil. De familie staat aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen die de voortgang van het familiebedrijf behoorlijk kan beïnvloeden.

Woensdag om 22:15

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Sjuul Paradijs stond jarenlang aan het hoofd van de meest gelezen krant van ons land, de Telegraaf.. Als geen ander begreep hij wat er leefde bij hardwerkend Nederland. Toine van Peperstraten verdiept zich in het onderbuikgevoel van Nederland met publicist Sjuul Paradijs. Om middernacht op NPO Radio 2 bij ’t Wordt Nu Laat.

Vannacht om 0.00 uur op
Beveiliging Haarlemse burgemeester langzaam afgebouwd

De Haarlemse burgemeester Jos Wienen wordt minder intensief bewaakt. Wienen kon lange tijd nergens normaal naartoe, omdat hij ernstig werd bedreigd. Volgens NH Nieuws kan…

Lees meer

Surinaamse Nederlander die al 35 jaar vastzit in de VS mag niet naar Nederland

De Surinaamse Nederlander Jaitsen Singh (73) die al 35 jaar vast in de Verenigde Staten, mag niet naar Nederland worden overgeplaatst, meldt de NOS. Het…

Lees meer

Macron: geen tijd meer voor nieuwe brexitdeal

De Franse president Emmanuel Macron heeft tijdens zijn ontmoeting met de Britse premier Boris Johnson gezegd dat er “geen tijd meer is om te onderhandelen…

Lees meer

Man die Ierse studente doodreed krijg half jaar cel

Een 37-jarige man uit Zeist die op 9 maart een Ierse studente heeft doodgereden, is donderdag veroordeeld tot een celstraf van een halfjaar, waarvan drie…

Lees meer

Anti-windmolenactivist Jan Nieboer begint politieke partij

Jan Nieboer, die in juni werd aangehouden als verdachte van de bedreiging van windmolenbouwers, gaat een landelijke politieke partij oprichten. Die moet “opkomen voor de…

Lees meer

ZIEN: Afscheid van prinses Christina in besloten kring

De Koninklijke Familie heeft vandaag in besloten kring afscheid genomen van prinses Christina, die vorig week overleed. Familieleden begeleidden haar kist van de Koepel van…

Lees meer

Ook Freddie en Charlene Heineken stonden in contactenlijst Epstein

In de VS is een telefoonboekje openbaar gemaakt van de in de gevangenis overleden beruchte zakenman Jeffrey Epstein. Ook de namen van biermagnaat Freddy Heineken…

Lees meer

Spoedontruiming bij gekraakt pand We Are Here: ‘Gevaarlijke situatie’

De asielkrakers van We Are Here moeten vandaag op last van de hoofdofficier van Justitie het gekraakte bedrijfspand in Amsterdam Westpoort verlaten. De spoedontruiming is…

Lees meer

100 migranten van schip Open Arms verdeeld over vijf EU-landen

De ongeveer 100 migranten van het schip Open Arms die aan land zijn gegaan op het Italiaanse eiland Lampedusa worden overgebracht naar vijf EU-landen, meldt…

Lees meer