main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 april 2019 — 10:26

Arrestatie Syriër in Sri Lanka duidt mogelijk op betrokkenheid IS

De arrestatie van een Syriër in Sri Lanka in verband met de aanslagen met Pasen duidt mogelijk op internationale betrokkenheid. Dat zegt oorlogsjournalist Hans-Jaap Melissen in Goedemorgen Nederland. In totaal zijn al veertig mensen gearresteerd.

Bij de acht bomaanslagen in het Aziatische land kwamen 310 mensen om het leven, onder hen drie Nederlanders. Daarnaast raakten nog meer dan 500 mensen gewond. Volgens veiligheidsdiensten zat de groepering National Thowheeth Jama’ath (NTJ) achter de aanslagen. Het is nog niet opgeëist.

Melissen noemt de plotselinge opschaling van de NTJ opvallend. “Zij hadden eigenlijk nog maar weinig op hun kerfstok. Hiervoor hebben ze alleen wat Boeddha-beelden kapotgemaakt. Het is nogal een stap om dan opeens een enorm goed gecoördineerde dodelijke aanslag uit te voeren.”

Naast dat er een Syriër is opgepakt, wijzen ook de zware explosieven op buitenlandse inmenging. “Het is vreemd dat een kleine beweging opeens zulke bommen heeft”, aldus Melissen. Ook de enorm goede coördinatie is gek, zegt de oorlogsjournalist. “Iedereen kan afspreken om rond 10.00 uur ergens te zijn, maar dit was tot in de puntjes gepland.”

Doordat het waarschijnlijk niet alleen door de NTJ is gepleegd, denkt Melissen dat de aanslag ook niet alleen betrekking heeft op Sri Lanka. “Dit is bedoeld voor een internationaal toneel”, denkt de journalist. “Het is precies uit het handboek van terrorisme, trouwens gewoon online te vinden. Als je ergens terrein verliest, pleeg dan ver daarvandaan een aanslag.”

Het is niet bevestigd dat de Syriër gelinkt is aan Islamitische Staat (IS), maar volgens Melissen lijkt dat wel logisch. IS heeft namelijk onlangs het laatste grondgebied in Syrië verloren, waardoor veel strijders zijn gedood of opgepakt. Ver weg in Sri Lanka een aanslag plegen, past volgens hem bij de situatie waarin IS zich bevindt. “Het is om aan te tonen dat ze er nog zijn.”

Wantrouwen binnen regering

Mogelijk heeft onderling wantrouwen binnen de regering ervoor gezorgd dat de aanslagen niet zijn verijdeld. Meerdere (internationale) veiligheidsdiensten hebben namelijk gewaarschuwd voor aanslagen in Sri Lanka rond Pasen. “Maar de president en premier werken niet goed samen”, zegt Melissen. “Daardoor was er mogelijk geen goede communicatie en hielden mensen dit geheim.”

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra vindt daarom dat er meer informatie gedeeld moet worden. “Internationaal inlichtingen delen is de enige manier waarop we dit in de toekomst kunnen voorkomen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Een ander doel van IS is volgens Melissen dat er woede ontstaat richting moslims. “Dat vergroot de kans dat meer mensen jihadisten worden. Ze willen dat alle moslims hierop worden aangesproken.”

LEES OOK: Nederlander omgekomen bij aanslagen Sri Lanka

Reisadvies niet aangepast

Kort na de aanslagen scherpte het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Sri Lanka aan. Dat is nu alweer terug, het is nog veilig volgens het ministerie. Dat komt deels doordat het dagelijkse leven weer op gang is gekomen, maar ook doordat het al tien jaar rustig is in het land.

Toch denkt Melissen dat het nog niet per se voorbij is daar. “Doordat de aanslagen nog niet zijn opgeëist, wordt de chaos vergroot. Het is ook nog niet bekend of er meer aanslagen komen. Dat zou zomaar kunnen.”

Door: Casper van Es

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Wetenschapsjournalist Diederik Jekel maakt wetenschap toegankelijk voor een groot publiek en reist de hele wereld over voor zijn programma’s. De kunst om de meest ingewikkelde materie in Jip en Janneke-taal uit te leggen maakte van hem een bekende televisiepersoonlijkheid. Om middernacht is hij te gast in ’t Wordt Nu Laat.

Vannacht tussen 0.00 en 02.00 uur op

Meld je aan voor Dragon's Den!

Het succesvolle ondernemersprogramma Dragons’ Den keert in het voorjaar terug op tv. Wil jij jouw geniale idee voorleggen aan een panel van topondernemers en zo een investering binnenslepen? Geef je dan snel op door hier te klikken.

Britse pedofiel die 200 kinderen misbruikte doodgestoken in cel

De Britse pedofiel Richard Huckle (33), die in 2016 maar liefst 22 keer levenslang opgelegd kreeg, is overleden. Hij werd doodgestoken in de gevangenis waar…

Lees meer

Boze boeren rijden deur Gronings provinciehuis eruit: ‘Dit gaat te ver’

Protesterende boeren hebben zojuist de deur van het Groningse provinciehuis eruit gereden met een trekker. Meerdere boeren zouden het pand zijn binnengedrongen en er wordt…

Lees meer

Brandbrief: ‘Versoepel pensioenregels om onnodig korten te voorkomen’

De handhaving van regels voor pensioenfondsen moeten aangepast worden om het onnodig korten van pensioenen te voorkomen. Daarvoor pleiten veertig prominenten in een brandbrief aan…

Lees meer

Fietser (18) geslagen en beroofd door groep jongemannen

Een 18-jarige fietser uit het Brabantse Vught is gisteravond mishandeld en beroofd door een groep jongemannen in de Bossche Hoek vlakbij Den Bosch. De daders…

Lees meer

EU spreekt zich uit tegen Turkije: ‘Erdogan zal dit heel vervelend vinden’

De landen in de Europese Unie zullen voorlopig geen wapens meer leveren aan Turkije, die gebruikt kunnen worden bij de acties van het land in…

Lees meer

Leraar opgewacht en in elkaar geslagen door leerlingen

Een leraar van het Aventurijncollege in Bergen op Zoom is donderdag opgewacht en mishandeld door vier leerlingen van 15 en 16 jaar oud. Dat meldt…

Lees meer

Man gooide kat in oven en gebruikte het dier als voetbal

Een Roemeense man is in België veroordeeld tot zes maanden celstraf omdat hij een kat met de naam Sprotje in de oven had gestopt. De…

Lees meer

Jawed S. krijgt bijna 27 jaar cel voor neersteken Amerikanen in Amsterdam

De rechtbank in Amsterdam heeft Jawed S. veroordeeld tot 26 jaar cel en 8 maanden voor het neersteken van twee Amerikanen in augustus vorig jaar….

Lees meer

Leger Assad begonnen aan strijd tegen Turkije in Noordoost-Syrië

Het Syrische leger is na de deal met de Koerden de noordoostelijke plaats Tell Tamer binnengetrokken. Dat meldt persbureau ANP. De plaats bevindt zich op…

Lees meer