main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 23 april 2019 — 10:26

Arrestatie Syriër in Sri Lanka duidt mogelijk op betrokkenheid IS

De arrestatie van een Syriër in Sri Lanka in verband met de aanslagen met Pasen duidt mogelijk op internationale betrokkenheid. Dat zegt oorlogsjournalist Hans-Jaap Melissen in Goedemorgen Nederland. In totaal zijn al veertig mensen gearresteerd.

Bij de acht bomaanslagen in het Aziatische land kwamen 310 mensen om het leven, onder hen drie Nederlanders. Daarnaast raakten nog meer dan 500 mensen gewond. Volgens veiligheidsdiensten zat de groepering National Thowheeth Jama’ath (NTJ) achter de aanslagen. Het is nog niet opgeëist.

Melissen noemt de plotselinge opschaling van de NTJ opvallend. “Zij hadden eigenlijk nog maar weinig op hun kerfstok. Hiervoor hebben ze alleen wat Boeddha-beelden kapotgemaakt. Het is nogal een stap om dan opeens een enorm goed gecoördineerde dodelijke aanslag uit te voeren.”

Naast dat er een Syriër is opgepakt, wijzen ook de zware explosieven op buitenlandse inmenging. “Het is vreemd dat een kleine beweging opeens zulke bommen heeft”, aldus Melissen. Ook de enorm goede coördinatie is gek, zegt de oorlogsjournalist. “Iedereen kan afspreken om rond 10.00 uur ergens te zijn, maar dit was tot in de puntjes gepland.”

Doordat het waarschijnlijk niet alleen door de NTJ is gepleegd, denkt Melissen dat de aanslag ook niet alleen betrekking heeft op Sri Lanka. “Dit is bedoeld voor een internationaal toneel”, denkt de journalist. “Het is precies uit het handboek van terrorisme, trouwens gewoon online te vinden. Als je ergens terrein verliest, pleeg dan ver daarvandaan een aanslag.”

Het is niet bevestigd dat de Syriër gelinkt is aan Islamitische Staat (IS), maar volgens Melissen lijkt dat wel logisch. IS heeft namelijk onlangs het laatste grondgebied in Syrië verloren, waardoor veel strijders zijn gedood of opgepakt. Ver weg in Sri Lanka een aanslag plegen, past volgens hem bij de situatie waarin IS zich bevindt. “Het is om aan te tonen dat ze er nog zijn.”

Wantrouwen binnen regering

Mogelijk heeft onderling wantrouwen binnen de regering ervoor gezorgd dat de aanslagen niet zijn verijdeld. Meerdere (internationale) veiligheidsdiensten hebben namelijk gewaarschuwd voor aanslagen in Sri Lanka rond Pasen. “Maar de president en premier werken niet goed samen”, zegt Melissen. “Daardoor was er mogelijk geen goede communicatie en hielden mensen dit geheim.”

VVD-Kamerlid Remco Dijkstra vindt daarom dat er meer informatie gedeeld moet worden. “Internationaal inlichtingen delen is de enige manier waarop we dit in de toekomst kunnen voorkomen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Een ander doel van IS is volgens Melissen dat er woede ontstaat richting moslims. “Dat vergroot de kans dat meer mensen jihadisten worden. Ze willen dat alle moslims hierop worden aangesproken.”

LEES OOK: Nederlander omgekomen bij aanslagen Sri Lanka

Reisadvies niet aangepast

Kort na de aanslagen scherpte het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Sri Lanka aan. Dat is nu alweer terug, het is nog veilig volgens het ministerie. Dat komt deels doordat het dagelijkse leven weer op gang is gekomen, maar ook doordat het al tien jaar rustig is in het land.

Toch denkt Melissen dat het nog niet per se voorbij is daar. “Doordat de aanslagen nog niet zijn opgeëist, wordt de chaos vergroot. Het is ook nog niet bekend of er meer aanslagen komen. Dat zou zomaar kunnen.”

Door: Casper van Es

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Maandag in 't Wordt Nu Laat

De politieke loopbaan van Fred Teeven is een uiterst turbulente geweest. Fractievoorzitter van Leefbaar Nederland en Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en Kamerlid namens de VVD. Hoe kijkt hij tegen de huidige politieke ontwikkelingen aan? Vanaf 00.00 uur schufit hij aan bij Toine in ’t Wordt Nu Laat op NPO Radio 2.

Maandag om 0.00 uur op

Terugkijken: Goedemorgen Nederland

In een speciale uitzending blikken we terug op verkiezingsdag en bespreken we de voorlopige uitslagen met verschillende prominente gasten zoals minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Carola Schouten, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters, politiek commentator van de Telegraaf Wouter de Winther en JOVD-voorzitter en programmamaker Splinter Chabot. We zijn er tot tien uur op NPO 1!

Rechter verbiedt staking van het ov richting Schiphol

Er mag dinsdag niet gestaakt worden rond Schiphol. De luchthaven moet bereikbaar blijven met het openbaar vervoer, besloot de rechter in een door Schiphol aangespannen…

Lees meer

Onbekenden proberen politiebureau Eindhoven in brand te steken

Onbekenden hebben zondagochtend rond 6.00 uur geprobeerd brand te stichten in het hoofdbureau van de politie aan de Mathildelaan in Eindhoven. Rond die tijd werd…

Lees meer

5-jarige jongen in levensgevaar door ongeluk met springkussen

Een 5-jarige jongen is gisteravond levensgevaarlijk gewond geraakt tijdens een ongeluk met een springkussen in het Brabantse Rucphen. Het ongeval gebeurde rond 20.00 uur in…

Lees meer

Alsnog kort geding Schiphol tegen ov-staking

Schiphol spant een kort kort geding aan tegen de vakbonden. De luchthaven wil hiermee afdwingen dat Schiphol dinsdag tijdens de landelijke ov-staking bereikbaar blijft met…

Lees meer

Video: Jeugdwedstrijd tussen Ajax en Feyenoord gestaakt nadat familieleden van spelers werden belaagd

Zowel Ajax als Feyenoord onder 19 kon vanmiddag kampioen worden. In een rechtstreeks duel in Amsterdam moest de beslissing vallen, maar die kwam er niet…

Lees meer

‘Kiezers stemden risicomijdend en waren bang voor gevolgen van nexit’

Dat de PvdA de grootste is geworden in Nederland bij de Europese verkiezingen, ligt niet alleen aan de partij zelf. Volgens politiek antropoloog Shashi Roopram…

Lees meer

Duitse regeringscommissaris raadt Joden aan om hun keppeltje voortaan thuis te laten

Joden in Duitsland worden afgeraden om een keppeltje te dragen op straat, omdat hun eigen veiligheid anders mogelijk in het geding komt. Dat zegt Felix…

Lees meer

WNL PODCAST: Veteraan Mo: ‘In het leger heeft iedereen dezelfde kleur: groen’

Veteraan Mo Lachir is het leger enorm dankbaar voor het gevoel van acceptatie dat hij ervoer in het leger. Dat vertelt hij in de WNL-podcast…

Lees meer

PVV-Senator lijkt aan te sturen op vertrek Geert Wilders

De Noord-Hollandse PVV-Senator Dannij van der Sluijs lijkt aan te sturen op het vertrek van partijleider Geert Wilders. De partij lijdt waarschijnlijk een grote verkiezingsnederlaag…

Lees meer

NS adviseert reizigers dinsdag niet naar stations vanwege staking personeel

De NS adviseert reizigers om dinsdag niet naar het station te gaan in de hoop dat er toch treinen rijden. Vanwege een grote pensioenstaking rijden…

Lees meer

Gemeentehuis Gilze en Rijen extra beveiligd na concrete bedreiging

Het gemeentehuis van Gilze en Rijen wordt extra beveiligd vanwege een “zeer bedreigende en intimiderende brief” die een aantal weken is gestuurd. Een woordvoerder van…

Lees meer

Elco Brinkman (CDA) wil de sociale zekerheid versoberen

De sociale zekerheid moet fors versoberd worden. Daarvoor pleit CDA-fractieleider in de Eerste Kamer Elco Brinkman op BNR Nieuwsradio. “Er was aanleiding om uit het…

Lees meer