Arrestatie Syriër in Sri Lanka duidt mogelijk op betrokkenheid IS
De arrestatie van een Syriër in Sri Lanka in verband met de aanslagen met Pasen duidt mogelijk op internationale betrokkenheid. Dat zegt oorlogsjournalist Hans-Jaap Melissen in Goedemorgen Nederland. In totaal zijn al veertig mensen gearresteerd.
Bij de acht bomaanslagen in het Aziatische land kwamen 310 mensen om het leven, onder hen drie Nederlanders. Daarnaast raakten nog meer dan 500 mensen gewond. Volgens veiligheidsdiensten zat de groepering National Thowheeth Jama'ath (NTJ) achter de aanslagen. Het is nog niet opgeëist.
Melissen noemt de plotselinge opschaling van de NTJ opvallend. "Zij hadden eigenlijk nog maar weinig op hun kerfstok. Hiervoor hebben ze alleen wat Boeddha-beelden kapotgemaakt. Het is nogal een stap om dan opeens een enorm goed gecoördineerde dodelijke aanslag uit te voeren."
Naast dat er een Syriër is opgepakt, wijzen ook de zware explosieven op buitenlandse inmenging. "Het is vreemd dat een kleine beweging opeens zulke bommen heeft", aldus Melissen. Ook de enorm goede coördinatie is gek, zegt de oorlogsjournalist. "Iedereen kan afspreken om rond 10.00 uur ergens te zijn, maar dit was tot in de puntjes gepland."
Doordat het waarschijnlijk niet alleen door de NTJ is gepleegd, denkt Melissen dat de aanslag ook niet alleen betrekking heeft op Sri Lanka. "Dit is bedoeld voor een internationaal toneel", denkt de journalist. "Het is precies uit het handboek van terrorisme, trouwens gewoon online te vinden. Als je ergens terrein verliest, pleeg dan ver daarvandaan een aanslag."
Het is niet bevestigd dat de Syriër gelinkt is aan Islamitische Staat (IS), maar volgens Melissen lijkt dat wel logisch. IS heeft namelijk onlangs het laatste grondgebied in Syrië verloren, waardoor veel strijders zijn gedood of opgepakt. Ver weg in Sri Lanka een aanslag plegen, past volgens hem bij de situatie waarin IS zich bevindt. "Het is om aan te tonen dat ze er nog zijn."
Wantrouwen binnen regering
Mogelijk heeft onderling wantrouwen binnen de regering ervoor gezorgd dat de aanslagen niet zijn verijdeld. Meerdere (internationale) veiligheidsdiensten hebben namelijk gewaarschuwd voor aanslagen in Sri Lanka rond Pasen. "Maar de president en premier werken niet goed samen", zegt Melissen. "Daardoor was er mogelijk geen goede communicatie en hielden mensen dit geheim."
VVD-Kamerlid Remco Dijkstra vindt daarom dat er meer informatie gedeeld moet worden. "Internationaal inlichtingen delen is de enige manier waarop we dit in de toekomst kunnen voorkomen", zegt hij in Goedemorgen Nederland.
Een ander doel van IS is volgens Melissen dat er woede ontstaat richting moslims. "Dat vergroot de kans dat meer mensen jihadisten worden. Ze willen dat alle moslims hierop worden aangesproken."
LEES OOK: Nederlander omgekomen bij aanslagen Sri Lanka
Reisadvies niet aangepast
Kort na de aanslagen scherpte het ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies voor Sri Lanka aan. Dat is nu alweer terug, het is nog veilig volgens het ministerie. Dat komt deels doordat het dagelijkse leven weer op gang is gekomen, maar ook doordat het al tien jaar rustig is in het land.
Toch denkt Melissen dat het nog niet per se voorbij is daar. "Doordat de aanslagen nog niet zijn opgeëist, wordt de chaos vergroot. Het is ook nog niet bekend of er meer aanslagen komen. Dat zou zomaar kunnen."