‘Stoppen met arbeidsmigratie kost Nederland werkgelegenheid’
Het zou voor Nederland onverantwoord zijn om te stoppen met het binnenhalen van kennis- en arbeidsmigranten elders uit Europa om in ons land te gaan werken. Dat zegt Rob Slagmolen van VNO-NCW in WNL Haagse Lobby op NPO Radio 1. Tegelijkertijd moet er meer energie gestoken worden om Nederlandse werklozen weer aan een baan te helpen en om mensen om te scholen.
Slagmolen reageert op de tekorten aan personeel die er in meerdere sectoren in Nederland ontstaan, onder meer in de zorg, het onderwijs en de bouw. Een oplossing voor dat probleem zou het binnenhalen van duizenden arbeidsmigranten kunnen zijn, maar het draagvlak is daar niet altijd even hoog voor. "Je kunt wel zeggen dat je dat niet wilt, maar als we daarmee stoppen moeten bedrijven die met migranten werken grote keuzes gaan maken", zegt Slagmolen. "Als we zouden stoppen om migranten in kassen neer te zetten, kost dat ook werkgelegenheid van heel veel Nederlanders omdat die bedrijven dan niet meer kunnen renderen."
Omscholing
Net als Slagmolen pleit de VVD er eveneens voor om vooral ook te kijken naar hoe Nederlandse werklozen weer aan werk kunnen worden geholpen. "Hier in Nederland staan genoeg mensen aan de kant en daar doen wij te weinig aan", zegt VVD-Kamerlid Dennis Wiersma. Volgens hem moet de oplossing eerst in Nederland worden gezocht, voordat er over de grens gekeken gaat worden. Onder meer door omscholing zouden Nederlanders eerder voor deze banen in aanmerking moeten kunnen komen.
Slagmolen vindt echter dat er naast het terugbrengen van werklozen op de arbeidsmarkt en het omscholen tegelijkertijd wel meteen richting Oost-Europa gekeken moet worden. "We willen die woningen toch bouwen? Dan heb je mensen nodig die dat doen. Je kunt moeilijk tegen Nederlanders zeggen dat ze maar even tien jaar moeten wachten tot er mensen zijn opgeleid."
Zakcentje
Het draagvlak voor de komst van deze migranten zou volgens Slagmolen kunnen verbeteren door met bedrijven de huisvesting van deze werknemers beter te organiseren en scherper te zijn op bijvoorbeeld fraude met WW-uitkeringen. Volgens arbeidseconoom Arjan Heyma leveren die arbeidsmigranten uit bijvoorbeeld Polen Nederland ook een aardig zakcentje op. "Dat is zo'n vijf miljard. Wij hebben er veel voordelen van dat de Polen hier werken. Daarnaast kun je ook niet zeggen dat zij weg moeten blijven, want je hebt vrij verkeer van personen."
Bekijk ook het onderzoeksprogramma Stand van Nederland: over de onstuitbare opmars van de arbeidsmigrant en de gevolgen daarvan. Kijk hier de aflevering terug.