CDA wil nieuwe maatregelen om overlastgevende asielzoekers op te sluiten
Het CDA wil meer maatregelen tegen overlastgevende asielzoekers. Het plan van staatssecretaris Mark Harbers (Justitie en Veiligheid) gaat de partij nog niet ver genoeg, zo zegt CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg vandaag in Goedemorgen Nederland.
De staatssecretaris komt nu terecht met “beheersmaatregelen”, zegt Van Toorenburg. "Om te zorgen dat mensen die in speciale aso-azc's zitten beter aangepakt kunnen worden. Maar wat mij nou zo frustreert is dat we niet een manier hebben om ze op te sluiten. Uiteindelijk kunnen ze ook in die aso-azc's gewoon naar buiten. We moeten creatiever zijn om ze toch op te sluiten."
Twee jaar van de straat
Als voorbeeld noemt Van Toorenburg: "Een tijd geleden hadden we heel veel moeite met mensen die zwaar verslaafd waren. Iedere keer jatten ze autoradio's en airbags. Zij kregen iedere keer een kort strafje. Daar is toen een nieuwe wet voor gemaakt. Daarmee konden ze twee jaar van de straat worden gehaald. Waarom kan zoiets niet ook voor deze groep?"
De politie denkt nu vaak bij overlastgevende asielzoekers dat het geen zin heeft om in te grijpen, zegt het Kamerlid. "Het zijn mensen die het land uit moeten uiteindelijk. Heel vaak denken ze dat het niet kan om ze langere tijd van de straat te houden. Waarom kon het dan wel bij overlastgevende verslaafden?" vraagt Van Toorenburg zich af.
Alleen boetes
"Het plegen van overlast is geen strafbaar feit," zegt strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma. "Dat maakt het lastig om asielzoekers op te sluiten. Als ze strafbare feiten plegen zoals vernielingen of bedreigingen dan kom je bij de strafrechter en die kan mensen opsluiten. Het veroorzaken van overlast is dan een overtreding van een algemene plaatselijke verordening. Daar staan alleen maar geldboetes op."
Toch ziet Ausma nog wel een optie. "Je zou creatief kunnen zijn met bijvoorbeeld het opleggen van gebiedsverboden. Dan is het toch lastig om sancties op te leggen, want als mensen zich daar niet aan houden is het niet mogelijk ze preventief op te sluiten."
Je moet kijken naar het totale beeld en niet steeds de kleine vergrijpen, zo benadrukt Van Toorenburg. "Net als bij de verslaafden toen is gedaan, en maak daar een speciale maatregel voor."