main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ter illustratie.
Goedemorgen Nederland - 17 april 2019 — 11:57

‘Kabinet had Nederlandse nationaliteit van jihadisten niet mogen afnemen’

Staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid had de Nederlandse nationaliteit van twee mannen die zich bij terroristische strijdgroepen in Irak en Syrië hadden aangesloten niet mogen afnemen. Dat oordeelde de Raad van State vandaag.

Het gaat om twee mannen die zich in 2013 en 2014 aansloten bij strijdgroepen die in ons land inmiddels op een verboden lijst staan. Vanwege een aanpassing in de wet is het sinds kort mogelijk om de Nederlandse nationaliteit van strijders af te pakken als zij deel uitmaken van een groep op deze lijst.

Niet geldig

Toen de twee mannen zich bij die terroristische groepen aansloten, stonden die strijdgroepen echter nog niet op die wettelijke lijst van ‘verboden’ organisaties, dit gebeurde pas in 2017. Daarom geldt de mogelijkheid tot het afpakken van het paspoort niet voor deze twee jihadisten.

“De Rijkswet op het Nederlanderschap, die intrekking van het Nederlanderschap mogelijk maakt, heeft geen terugwerkende kracht en mag daarom niet op de mannen worden toegepast”, schrijft de Raad van State.

LEES OOK: ‘Nederlands paspoort van jihadisten afpakken is discriminatie’

Tik op de vingers

Of de twee mannen nog leven of waar zij op dit moment zijn, is niet bekend. Staatssecretaris Harbers trok de nationaliteit van de mannen in september 2017 in, nadat zij bij verstek waren veroordeeld voor hun deelname aan de strijd in Syrië en Irak. De Raad geeft hem nu dus een tik op de vingers.

“Omdat niets bekend is over hun activiteiten in de laatste jaren heeft de staatssecretaris niet aangetoond dat zij nog aangesloten waren bij een ‘verboden’ organisatie op het moment dat de wet werd gewijzigd.”

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Het Misdaadbureau: Hoe los je een moord op? ‘Ik denk dat de pizzabezorger het heeft gedaan!’

In deze speciale aflevering van Het Misdaadbureau kruipen bezoekers van Rijksmuseum Boerhaave in Leiden in de huid van een forensisch onderzoeker. 

Presentator Maaike Timmerman en onderzoeksjournalisten Noa van Oostrom en Rick Pietersz zitten met hun neus bovenop een crime scene om een fictief moordmysterie op te lossen. Zij krijgen hulp van doorgewinterde experts van het Nederlands Forensisch Instituut: DNA-deskundige Lex Meulenbroek en forensisch patholoog Bart Latten.

Luister nu naar de podcast!

De magie van de kunstwereld

De kunstwereld is soms een ‘ver-van-je-bed-show’, omdat wij niet altijd weten waar wij naar kijken. Want wat is nou kunst en wanneer is het veel geld waard? En hoe kan je je als kunstenaar onderscheiden om een goed bestaan op te bouwen?

Presentator Tanja Kok gaat voor Stand van Nederland: Generatie Next op onderzoek uit.

Zaterdag 22.00 uur
Hoogleraar Rob de Wijk hekelt morele buitenlandpolitiek: ‘De krijgsmacht is totaal ongeschikt voor huidige dreiging’

Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk hekelt “de morele buitenlandpolitiek” die Nederland sinds het einde van de Koude Oorlog gevoerd heeft. Hierdoor is Europa totaal…

Lees meer

Kamer verafschuwt aanval op conducteur, wil meer actie kabinet

De Tweede Kamer heeft tijdens een debat haar afschuw uitgesproken over de mishandeling van een NS-conducteur afgelopen zaterdagavond. De vrouw werd door een groep jongeren…

Lees meer

Van der Wal herhaalt: 130 op de snelweg zo goed als onmogelijk

Het is zo goed als onmogelijk om de maximumsnelheid op de snelweg terug te brengen naar 130 kilometer per uur, zegt demissionair stikstofminister Christianne van…

Lees meer

AP waarschuwt voor stoplicht dat veel info automobilist verzamelt

Slimme verkeerslichten die contact maken met de telefoons van weggebruikers brengen privacyrisico’s met zich mee waar de overheden waarschijnlijk niet goed over hebben nagedacht. Daarvoor…

Lees meer

Minder bestellingen voor chipmachinemaker ASML, sector in dip

Chipmachinemaker ASML heeft in het eerste kwartaal minder nieuwe bestellingen binnengehaald dan kenners hadden verwacht. Het bedrijf uit Veldhoven merkt dat de chipindustrie in een…

Lees meer

Vijlbrief tekent vrijdag in Groningen wet over einde gaswinning

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) tekent vrijdag in de provincie Groningen symbolisch de wet over het definitief sluiten van het Groningenveld voor de gaswinning. Vijlbrief doet…

Lees meer