main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 16 april 2019 — 10:19

Voorkant en belangrijke relikwieën Notre-Dame gespaard door brand

De voorkant en veel belangrijke kunstwerken en relikwieën van de Notre-Dame zijn niet verloren gegaan door de brand maandagavond. De kathedraal in Parijs is wel het dak en de spitstoren kwijtgeraakt door het vuur. De brand was rond 9.45 uur dinsdagochtend volledig gedoofd. Volgens de autoriteiten raakten twee politieagenten en een brandweerman gewond.

Maandagavond rond 19.00 uur brak de brand in de wereldberoemde kathedraal uit. Tegen het einde van de avond maakten de Franse autoriteiten bekend dat een groot deel van de structuur is gered. Dinsdagochtend werd bekend dat de brand grotendeels onder controle is.

Emotionele reacties

Heel Parijs en grote delen van de wereld reageerden geschokt op de brand. Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, zei in Goedemorgen Nederland dat zijn hart brak toen hij de beelden zag. “Het is het centrum van christelijk Europa. Het kloppend hart van de kerk. Als je ziet hoe mensen reageren, dan is het veel groter dan gewoon een stapel stenen.”

Ook presentatrice Chazia Mourali reageert geschokt in de uitzending. Zij is in Parijs geboren en heeft Frans gestudeerd. “Mijn ouders hebben elkaar ontmoet onder de Notre-Dame. Dit maakt grote emoties los bij mij.”

Volgens Mourali gaat veel historie verloren. “De Notre-Dame is het hart van Parijs, de identiteit van de stad. De kathedraal vertelt ook de geschiedenis van de stad.” Ze vertelt ook het verhaal over de redding van de kerk in de negentiende eeuw. “Rond 1830 zou de kerk gesloopt worden. Door een ontroerende brief van Victor Hugo, de klokkenluider van de Notre-Dame, werd de kerk toch gered en gerenoveerd. Hugo staat ook wel bekend als Quasimodo.”

Pastoor Jan-Jaap van Peperstraten zegt in Goedemorgen Nederland dat hij amper kon slapen door de brand. “Ik was erg bezorgd. Gelukkig is veel van het interieur gered.”

ZIE OOK: Beelden van Notre-Dame in brand

Nationaal fonds geopend

De Franse president Emmanuel Macron liet maandagavond al weten dat er een nationaal fonds is geopend om geld te storten voor de wederopbouw van de kathedraal. Vermogende Fransen zijn daar direct op ingesprongen. Zo laat investeerder Francois-Henri Pinault weten 100 miljoen euro beschikbaar te stellen.

Kort daarop maakte Bernard Arnault, miljardair en oprichter van Louis Vuitton Moët Hennessy bekend 200 miljoen te schenken voor de wederopbouw.

Notre-Dame

De verkoolde buitenkant van de kathedraal Foto: ANP

Ook dinsdagochtend werd nog geblust Foto: ANP

Notre-Dame

Een deel van het beroemde glas-in-loodraam is niet kapot gegaan Foto: ANP

Door: Casper van Es

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Goedemorgen Nederland-special op Koningsdag

Een speciale Koningsdag-uitzending met drie gasten: Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers, hoofdredacteur van Vorsten Justine Marcella en Maxima-kenner Josine Droogendijk zijn te gast. Ook zijn we live op de kindervrijmarkt in het Vondelpark in Amsterdam en natuurlijk in Amersfoort waar de familie die ochtend aankomt. We zijn er tussen 9 en half 11 op NPO 1!

9:00 tot 10:30 uur

WNL Op Zaterdag Koningsdag-special

Op Koningsdag is er een extra lange uitzending van WNL Op Zaterdag live vanuit Amersfoort. Margreet Spijker en Toine van Peperstraten ontvangen onder andere Arendo Joustra, Tim Knol en Herman Bleker. We blikken terug op het afgelopen jaar van de koning, en bespreken welke bijdrage de koning levert aan de Nederlandse economie.

WNL Op Zaterdag en WNL Opiniemakers op Koningsdag van 14:00 tot 19:00 op NPO Radio 1.

14:00 tot 19:00
Vrouw (29) lag weken dood in huis Zwolle, onderzoek naar zorginstantie

De 29-jarige vrouw die eind maart dood werd aangetroffen in haar woning in Zwolle heeft daar vermoedelijk enkele weken gelegen. Dat meldt het AD op…

Lees meer

Lintjesregen 2019: Humberto Tan, Gerard Spong en Björn Kuipers geëerd

Vrijdag zijn weer duizenden mensen geëerd tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander krijgen mensen die veel hebben betekent voor…

Lees meer

Boa’s mogen niet staken op Koningsdag van rechter

Buitengewone opsporingsambtenaars in Amsterdam mogen niet staken op Koningsdag zaterdag. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vrijdag bepaald, schrijft ANP. De handhavers wilden juist op…

Lees meer

OM eist ruim twee celstraf tegen asielzoeker voor brandstichting in aso-azc

Een 37-jarige asielzoeker uit Algerije moet wat het Openbaar Ministerie betreft ruim twee jaar de cel in, vanwege een brandstichting in het aso-azc in Hoogeveen….

Lees meer

Halvering van aantal politiefunctionarissen met hoger inkomen dan minister

Het aantal werknemers bij de politie met een topinkomen is het afgelopen jaar opnieuw gedaald. Dat meldt de politie op haar website. De bedoeling is…

Lees meer

Fors minder asielzoekers krijgen beschermde status in Nederland

In totaal 4.795 asielzoekers hebben vorig jaar een beschermde status gekregen in Nederland. Syriërs kwamen hier het vaakst voor in aanmerking, zo blijkt uit cijfers…

Lees meer

Kamermeerderheid schaart zich achter D66-plan voor ‘nachtvluchtverbod’

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van D66 om nachtelijke vluchten op Schiphol te verbieden. Dat bleek vanmiddag tijdens een stemming. Van…

Lees meer