Voorkant en belangrijke relikwieën Notre-Dame gespaard door brand
De voorkant en veel belangrijke kunstwerken en relikwieën van de Notre-Dame zijn niet verloren gegaan door de brand maandagavond. De kathedraal in Parijs is wel het dak en de spitstoren kwijtgeraakt door het vuur. De brand was rond 9.45 uur dinsdagochtend volledig gedoofd. Volgens de autoriteiten raakten twee politieagenten en een brandweerman gewond.
Maandagavond rond 19.00 uur brak de brand in de wereldberoemde kathedraal uit. Tegen het einde van de avond maakten de Franse autoriteiten bekend dat een groot deel van de structuur is gered. Dinsdagochtend werd bekend dat de brand grotendeels onder controle is.
Ave Crux Spes Unica pic.twitter.com/BCwEZXZ6A5
— Jan-Jaap van Peperstraten (@jjvpeperstraten) April 16, 2019
Emotionele reacties
Heel Parijs en grote delen van de wereld reageerden geschokt op de brand. Gert-Jan Segers, fractievoorzitter van de ChristenUnie, zei in Goedemorgen Nederland dat zijn hart brak toen hij de beelden zag. "Het is het centrum van christelijk Europa. Het kloppend hart van de kerk. Als je ziet hoe mensen reageren, dan is het veel groter dan gewoon een stapel stenen."
Ook presentatrice Chazia Mourali reageert geschokt in de uitzending. Zij is in Parijs geboren en heeft Frans gestudeerd. "Mijn ouders hebben elkaar ontmoet onder de Notre-Dame. Dit maakt grote emoties los bij mij."
Volgens Mourali gaat veel historie verloren. "De Notre-Dame is het hart van Parijs, de identiteit van de stad. De kathedraal vertelt ook de geschiedenis van de stad." Ze vertelt ook het verhaal over de redding van de kerk in de negentiende eeuw. "Rond 1830 zou de kerk gesloopt worden. Door een ontroerende brief van Victor Hugo, de klokkenluider van de Notre-Dame, werd de kerk toch gered en gerenoveerd. Hugo staat ook wel bekend als Quasimodo."
Pastoor Jan-Jaap van Peperstraten zegt in Goedemorgen Nederland dat hij amper kon slapen door de brand. "Ik was erg bezorgd. Gelukkig is veel van het interieur gered."
ZIE OOK: Beelden van Notre-Dame in brand
Nationaal fonds geopend
De Franse president Emmanuel Macron liet maandagavond al weten dat er een nationaal fonds is geopend om geld te storten voor de wederopbouw van de kathedraal. Vermogende Fransen zijn daar direct op ingesprongen. Zo laat investeerder Francois-Henri Pinault weten 100 miljoen euro beschikbaar te stellen.
Kort daarop maakte Bernard Arnault, miljardair en oprichter van Louis Vuitton Moët Hennessy bekend 200 miljoen te schenken voor de wederopbouw.
De verkoolde buitenkant van de kathedraal Foto: ANP
Ook dinsdagochtend werd nog geblust Foto: ANP
Een deel van het beroemde glas-in-loodraam is niet kapot gegaan Foto: ANP