main-logo NPO Start
Word lid
Foto: ANP
Goedemorgen Nederland - 16 april 2019 — 11:39

Aantal meldingen van discriminatie gedaald in 2018

Het aantal meldingen van discriminatie was de afgelopen jaren nog niet zo laag als in 2018. Vorig jaar zijn een stuk minder mensen naar de politie of een andere instantie gestapt om discriminatie te melden.

Dit blijkt uit het jaarlijkse rapport van de Rijksoverheid over discriminatiezaken bij het Openbaar Ministerie (OM), meldt ANP. Dit is een rapport over registraties van discriminatie-incidenten door de politie en meldingen bij antidiscriminatievoorzieningen en andere organisaties in Nederland. In 2017 waren er nog 11.479 meldingen. Dit aantal is in 2018 gedaald naar 10.087.

Vooral Meldpunt Internet Discriminatie (MiND) heeft fors minder klachten geregistreerd. Dat staat in het overzichtsrapport dat in opdracht van de politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken is uitgevoerd. In 2017 liep het juist storm bij MiND, maar het aantal meldingen is na een daling van 57 procent weer terug op het niveau van voorheen.

De herkomst

De politie registreerde in 2018 3299 meldingen van discriminatie. Dit is 6 procent minder dan een jaar eerder. Bij lokale antidiscriminatiebureaus kwamen 4320 meldingen binnen. Dat was in 2017 nog 8 procent meer. Het aantal meldingen van discriminatie wegens een handicap is bij antidiscriminatiebureaus het afgelopen jaar wél gegroeid. Dat is daar inmiddels de op een-na-grootste categorie. Bij de politie is dat discriminatie op grond van seksuele geaardheid.

Maar de meeste meldingen gaan, net als voorgaande jaren, nog steeds over discriminatie op grond van herkomst. Bij 36 procent van de 3391 geregistreerde gevallen hadden de slachtoffers een donkere, donker getinte of getinte huidskleur. Maar liefst 99 procent van de slachtoffers hebben een niet-Nederlandse afkomst.

Het blijft volgens de onderzoekers moeilijk om de terugloop van het aantal meldingen precies te verklaren. Het kan dat er daadwerkelijk minder discriminatie was, maar het is ook mogelijk dat mensen minder gauw aan de bel trekken. Dat de daling licht is en discriminatie op grofweg dezelfde manier blijft opspelen, duidt er volgens het rapport op dat het gewoon een taai probleem is waarin weinig echt schot in zit.

LEES OOK: Recordaantal klachten over discriminatie in 2017: deze groep klaagde het vaakst

Door: Redactie

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Goedemorgen Nederland-special op Koningsdag

Een speciale Koningsdag-uitzending met drie gasten: Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers, hoofdredacteur van Vorsten Justine Marcella en Maxima-kenner Josine Droogendijk zijn te gast. Ook zijn we live op de kindervrijmarkt in het Vondelpark in Amsterdam en natuurlijk in Amersfoort waar de familie die ochtend aankomt. We zijn er tussen 9 en half 11 op NPO 1!

9:00 tot 10:30 uur

WNL Op Zaterdag Koningsdag-special

Op Koningsdag is er een extra lange uitzending van WNL Op Zaterdag live vanuit Amersfoort. Margreet Spijker en Toine van Peperstraten ontvangen onder andere Arendo Joustra, Tim Knol en Herman Bleker. We blikken terug op het afgelopen jaar van de koning, en bespreken welke bijdrage de koning levert aan de Nederlandse economie.

WNL Op Zaterdag en WNL Opiniemakers op Koningsdag van 14:00 tot 19:00 op NPO Radio 1.

14:00 tot 19:00
Lintjesregen 2019: Humberto Tan, Gerard Spong en Björn Kuipers geëerd

Vrijdag zijn weer duizenden mensen geëerd tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander krijgen mensen die veel hebben betekent voor…

Lees meer

Boa’s mogen niet staken op Koningsdag van rechter

Buitengewone opsporingsambtenaars in Amsterdam mogen niet staken op Koningsdag zaterdag. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vrijdag bepaald, schrijft ANP. De handhavers wilden juist op…

Lees meer

OM eist ruim twee celstraf tegen asielzoeker voor brandstichting in aso-azc

Een 37-jarige asielzoeker uit Algerije moet wat het Openbaar Ministerie betreft ruim twee jaar de cel in, vanwege een brandstichting in het aso-azc in Hoogeveen….

Lees meer

Halvering van aantal politiefunctionarissen met hoger inkomen dan minister

Het aantal werknemers bij de politie met een topinkomen is het afgelopen jaar opnieuw gedaald. Dat meldt de politie op haar website. De bedoeling is…

Lees meer

Fors minder asielzoekers krijgen beschermde status in Nederland

In totaal 4.795 asielzoekers hebben vorig jaar een beschermde status gekregen in Nederland. Syriërs kwamen hier het vaakst voor in aanmerking, zo blijkt uit cijfers…

Lees meer

Kamermeerderheid schaart zich achter D66-plan voor ‘nachtvluchtverbod’

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van D66 om nachtelijke vluchten op Schiphol te verbieden. Dat bleek vanmiddag tijdens een stemming. Van…

Lees meer