main-logo NPO Start
Word lid
WNL Opiniemakers (radio) - 13 april 2019 — 19:13

‘Laat speciale bus voor asielzoekers maar richting huis van bewaring rijden’

Veel verontwaardiging deze week toen bekend werd dat er een speciale bus voor asielzoekers gaat rijden tussen het Groningse Ter Apel en Emmen, omdat asielzoekers zich in de normale bussen misdragen. “Dit is schandalig”, zegt opiniemaker Mark Koster in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

De vervoersmaatschappij had al langer in Den Haag aangedrongen op de komst van deze speciale bus voor asielzoekers. Zij zouden op de gewone lijn namelijk buschauffeurs en medepassagiers bedreigen en vaak reizen zonder te betalen.

LEES OOK: Onbegrip over speciale bus voor overlastgevende asielzoekers: ‘Laat ze maar lopen’

De ophef was groot toen bekend werd dat deze bus er ook daadwerkelijk gaat komen. “Deze mensen worden beloond voor slecht gedrag”, zegt Koster. “Ik dacht dat ik een bericht van De Speld las. Maar als je je verontwaardiging hierover uitspreekt, ben je populistisch.”

Lopen

In Goedemorgen Nederland werd donderdag door diplomatiedeskundige Robert van de Roer en Vincent Karremans, fractievoorzitter van de VVD in Rotterdam, geopperd om de asielzoekers te laten lopen in plaats van een speciale bus voor ze te regelen. Koster sluit zich daarbij aan. “Waarom zou je ze niet echt laten lopen? Moet je kijken hoe snel ze het afleren.”

Arresteren

Journalist en PvdA-Statenlid Jaap Stalenburg heeft ook geen goed woord over voor de komst van de extra bus. “Er moet maar één bus komen en dat is een arrestantenbus richting het huis van bewaring.”

Ook Koster vindt dat deze asielzoekers moeten worden opgepakt. “Het is bezopen dat deze jongens een bus terroriseren en dan een eigen busje krijgen. De goedertierenheid tegen deze mensen is in Nederland volkomen doorgeslagen. Dit is pijnlijk en puur onrechtvaardig, vooral voor mensen die nauwelijks geld hebben om met de bus te gaan.”

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Goedemorgen Nederland-special op Koningsdag

Een speciale Koningsdag-uitzending met drie gasten: Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers, hoofdredacteur van Vorsten Justine Marcella en Maxima-kenner Josine Droogendijk zijn te gast. Ook zijn we live op de kindervrijmarkt in het Vondelpark in Amsterdam en natuurlijk in Amersfoort waar de familie die ochtend aankomt. We zijn er tussen 9 en half 11 op NPO 1!

9:00 tot 10:30 uur

WNL Op Zaterdag Koningsdag-special

Op Koningsdag is er een extra lange uitzending van WNL Op Zaterdag live vanuit Amersfoort. Margreet Spijker en Toine van Peperstraten ontvangen onder andere Arendo Joustra, Tim Knol en Herman Bleker. We blikken terug op het afgelopen jaar van de koning, en bespreken welke bijdrage de koning levert aan de Nederlandse economie.

WNL Op Zaterdag en WNL Opiniemakers op Koningsdag van 14:00 tot 19:00 op NPO Radio 1.

14:00 tot 19:00
Celstraf en rijontzegging voor doodrijden 19-jarige Fleur

Walter van W. heeft vna het gerechtshof in Leeuwarden drie jaar cel gekregen voor een dodelijk ongeluk in Loosdrecht op 16 maart 2016, meldt ANP….

Lees meer

Vrouw (29) lag weken dood in huis Zwolle, onderzoek naar zorginstantie

De 29-jarige vrouw die eind maart dood werd aangetroffen in haar woning in Zwolle heeft daar vermoedelijk enkele weken gelegen. Dat meldt het AD op…

Lees meer

Lintjesregen 2019: Humberto Tan, Gerard Spong en Björn Kuipers geëerd

Vrijdag zijn weer duizenden mensen geëerd tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander krijgen mensen die veel hebben betekent voor…

Lees meer

Boa’s mogen niet staken op Koningsdag van rechter

Buitengewone opsporingsambtenaars in Amsterdam mogen niet staken op Koningsdag zaterdag. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vrijdag bepaald, schrijft ANP. De handhavers wilden juist op…

Lees meer

OM eist ruim twee celstraf tegen asielzoeker voor brandstichting in aso-azc

Een 37-jarige asielzoeker uit Algerije moet wat het Openbaar Ministerie betreft ruim twee jaar de cel in, vanwege een brandstichting in het aso-azc in Hoogeveen….

Lees meer

Halvering van aantal politiefunctionarissen met hoger inkomen dan minister

Het aantal werknemers bij de politie met een topinkomen is het afgelopen jaar opnieuw gedaald. Dat meldt de politie op haar website. De bedoeling is…

Lees meer

Fors minder asielzoekers krijgen beschermde status in Nederland

In totaal 4.795 asielzoekers hebben vorig jaar een beschermde status gekregen in Nederland. Syriërs kwamen hier het vaakst voor in aanmerking, zo blijkt uit cijfers…

Lees meer

Kamermeerderheid schaart zich achter D66-plan voor ‘nachtvluchtverbod’

Een meerderheid van de Tweede Kamer steunt het voorstel van D66 om nachtelijke vluchten op Schiphol te verbieden. Dat bleek vanmiddag tijdens een stemming. Van…

Lees meer