main-logo NPO Start
Word lid
9 april 2019 — 16:11

OM eist werkstraf voor Nijmeegse vrouw (21) die Thierry Baudet bedreigde

De Nijmeegse Mila van den B. heeft een werkstraf van 180 uur tegen zich horen eisen door de officier van justitie. De 21-jarige studente stond vandaag voor de rechter wegens het bedreigen van Thierry Baudet, voorman van Forum voor Democratie. Dat meldt persbureau ANP.

Van den B. liep op 23 maart mee met een anti-racismedemonstratie in Amsterdam en scandeerde: “Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf!” De verdachte kwam bij de politie in beeld door een filmpje dat op sociale media circuleerde en werd niet veel later opgepakt. Baudet heeft aangifte tegen Van den B. gedaan.

Een week na de uitspraak liet de vrouw weten dat ze met deze uitspraak helemaal geen kwade bedoelingen had. “Ik wil vooropstellen dat ik absoluut niet vind dat Thierry Baudet doodgeschoten moet worden of dat hem welke vorm van geweld dan ook aangedaan moet worden”, zei ze toen in een reactie.

Dit herhaalde de studente opnieuw tijdens de zitting. Ze beschouwde de leus destijds vooral als ‘een grappig liedje’. Van den B. heeft spijt betuigd en zegt dat het nooit haar bedoeling is geweest op te roepen tot geweld tegen Baudet.

Toch meent het Openbaar Ministerie dat zij met haar gedrag ‘een open zenuw in de samenleving’ heeft geraakt, door de associatie met de moord op Pim Fortuyn in 2002. Volgens het OM heeft de vrouw met deze uitspraak een oproep gedaan tot geweld. Bovendien heeft ze zich schuldig gemaakt aan opruiing. “Zij had zomaar iemand op het idee kunnen brengen”, aldus de officier. Daarom eist het OM 180 uur werkstraf, waarvan 60 uur voorwaardelijk.

De uitspraak van de rechter volgt over 2 weken.

LEES OOK: Nijmeegse vrouw (21) die Thierry Baudet bedreigde: ‘Baudet heeft niets te vrezen’

Door: Redactie

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

Schrijfster en actrice Isa Hoes kun je kennen van haar rollen in All Stars of Vrouwenvleugel maar ook van haar boek ‘Toen ik je zag’ over de dood van haar man Antonie Kamerling. Vorige week verscheen haar bundel troostgedichten ‘Zo heel jij mij’.  Waar is ze nog meer druk mee? Je hoort haar om 00.00 uur in ’t Wordt Nu Laat met Maaike Timmerman op NPO Radio 2.

 

Vannacht om 0.00 uur

PODCAST: Mark en Margreets Weekend

Kinderen zoals Lars Westra (12) en Greta Thunberg (17) worden ingezet als “deugmascottes voor de klimaathype”. Dat zegt mediadeskundige Mark Koster in de podcast Mark en Margreets Weekend van WNL en NPO Radio 1.

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar te veel vitamine B12: ‘Grotere kans op sterfte’

Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van…

Lees meer

Huizenprijzen nog steeds stevig in de lift: gemiddelde koopwoning in jaar tijd 6,9 procent duurder geworden

De huizenprijzen in Nederland zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, maar niet zo hard als een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer