main-logo NPO Start
Word lid
WNL Opiniemakers (radio) - 6 april 2019 — 19:16

Strafrechtadvocaat pleit voor alcoholverbod bij agressie tegen hulpverleners

Strafrechtadvocaat Willem Jan Ausma pleit voor een alcoholverbod voor mensen die zich ernstig misdragen tegen hulpverleners als ze onder invloed zijn van alcohol. Dat zei hij in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1.

“Wat ik tegenkom in mijn praktijk? Ze zijn altijd allemaal straalbezopen en dan gaan ze tekeer tegen de politie, de ambulancemedewerkers, want de ambulance moet iemand meenemen”, vertelt Ausma. “Ik merk ook heel vaak dat mensen wanner ze later bij de rechter moeten komen zich de ogen uit hun hoofd schamen.”

Hij hoeft zijn cliënten vaak niet aan te spreken op hun gedrag, omdat ze zelf weten dat ze fout zaten. “Ze denken dan achteraf: shit, maar ik had zoveel gedronken. Ik was mezelf niet.” Volgens Ausma verlaagt alcohol de grenzen. “Heel veel geweld in het uitgaansleven heeft als oorzaak alcohol.”

Verhuftering van de maatschappij

Opiniemaker Samira Bouchibti is het eens met het plan van een alcoholverbod van Ausma. “Het helpt met een stadionverbod bij hooligans, als je drinkt en rijdt wordt je rijbewijs afgepakt en hier is het: u mag zes maanden geen openbaar dronkenschap vertonen.”

Bouchibti denkt wel dat de “verhuftering van de maatschappij” ook een rol speelt, als het gaat om geweld dat er wordt gebruikt tegen hulpverleners. Ze ziet ook dat de kinderen die zich misdragen steeds jonger zijn.

Zelf kwam ze kort geleden weet in aanraking met het fenomeen verhuftering. “Een concreet voorbeeld: een jongen is aan het voetballen met vriendjes en botst tegen mij aan.” Ze zegt tegen de jongen dat het niet erg is, maar dat het wel netjes is als hij zijn excuses aanbiedt. “Hij zegt tegen mij: hé, doe niet zo gestresst, joh.”

Bouchibti besluit de jongen aan te spreken. “Ik weet niet tegen wie je het hebt, maar ik vraag gewoon vriendelijk of je even sorry wil zeggen. Hij keek mij vervolgens aan alsof ik gek was.”

Door: Thijs Kroezen

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

PODCAST: Mark en Margreets Weekend

Kinderen zoals Lars Westra (12) en Greta Thunberg (17) worden ingezet als “deugmascottes voor de klimaathype”. Dat zegt mediadeskundige Mark Koster in de podcast Mark en Margreets Weekend van WNL en NPO Radio 1.

Wetenschappers waarschuwen voor gevaar te veel vitamine B12: ‘Grotere kans op sterfte’

Wetenschappers van het UMCG in Groningen waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van te veel vitamine B12. Volgens de onderzoekers hebben mensen met een hogere waarde van…

Lees meer

Huizenprijzen nog steeds stevig in de lift: gemiddelde koopwoning in jaar tijd 6,9 procent duurder geworden

De huizenprijzen in Nederland zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, maar niet zo hard als een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek…

Lees meer