main-logo NPO Start
Word lid
WNL Op Zondag - 24 maart 2019 — 12:33

Verdachte neersteken joodse marktlieden Albert Cuyp ‘was totaal aan het radicaliseren’

De man die ervan wordt verdacht twee joodse marktkooplieden te hebben neergestoken op de Albert Cuyp-markt was mogelijk geradicaliseerd. Dat blijkt uit verklaringen van meerdere marktondernemers. Esther Voet van het Nieuw Israëlietisch Weekblad zet dan ook haar vraagtekens bij de lezing van het OM dat het niet om een terreurdaad gaat, zo zegt zij in WNL Op Zondag op NPO 1.

Een meubelverkoper en zijn zoon werden vorig weekend neergestoken. Aanvankelijk werd gemeld dat het om een ruzie zou gaan. Meerdere marktlieden vertellen nu aan AT5 dat zij de politie al eerder hebben gewaarschuwd voor de vermoedelijke dader. Hij zou zich steeds agressiever en religieuzer hebben gedragen.

De vader en zoon waren “zeer geliefd over de hele markt,” zegt Voet. “Gelukkig is de vader, die een slagaderlijke bloeding had, gered door een Marokkaans-Nederlandse collega die wist hoe je zo’n verwonding moet afbinden.”

‘Geen burenruzie’

De marktkoopman vertoonde al langere tijd erg vreemd gedrag, zo weet Voet. “Hij stond voor zijn winkel constant te bidden. Zaterdag is het uitgelopen op dat hij met een groot mes, een soort zwaard, op die vader en zoon heeft ingehakt. De hele markt weet dat zij joods zijn.” Het verbaast haar dan ook dat de steekpartij eerst werd verklaard “als een soort burenruzie”.

Het OM en de politie hebben verklaard dat zij geen aanwijzingen hebben dat het om een terreurdaad gaat. Voet zet daar haar vraagtekens bij. “Ik hoop dat de advocaat van de twee slachtoffers hier goed onderzoek naar laat doen. Het was wel degelijk duidelijk dat deze man totaal aan het radicaliseren was,” aldus Voet.

Door: Tom Janssen

Niet te missen in tijden van crisis. Elke dag alle ontwikkelingen bij WNL. Steun ons.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nu te luisteren: Cokevissers, een podcast van WNL

Een grote lading cocaïne wordt ontdekt in een viskotter uit Urk. Toeval? Of blijken de streng gereformeerde vissers een grote spil in de drugswereld? In de WNL-podcast Cokevissers (NPO Radio 1) ontdekt misdaadjournalist Wouter Laumans een gemeenschap waar dingen soms heel anders liggen dan ze lijken.

–> Cokevissers is nu te beluisteren via Spotify, de site en app van NPO Radio 1, of via uw favoriete podcast-app.

Nieuw bij WNL: Dragons' Den

In Dragons’ Den krijgen beginnende ondernemers die op zoek zijn naar een investeerder, de kans om hun eigen bedrijf te pitchen aan vijf van de meest succesvolle zakenmensen van ons land. Zij hebben hun sporen ruimschoots verdiend en gaan nu hun geld, kennis en ervaring delen met startende ondernemers. Michel Perridon, Nikkie Plessen, Won Yip, Shawn Harris en Pieter Schoen zijn samen goed voor zo’n 1 miljard euro en investeren met hun eigen geld.

Vanaf 12 april elke zondag om 21.30 uur
NVM: huizenprijzen nog flink in de lift in eerste kwartaal, gevolgen coronacrisis nog niet te zien

De huizenprijzen in Nederland zaten in het eerste kwartaal nog flink in de lift. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zijn de effecten van…

Lees meer

Vriendengroep speelt dagje Efteling na in de achtertuin: ‘Je moet wat als je nergens naartoe kunt’

Omdat de Efteling al ruim drie weken dicht is, besloot een groepje fans om zelf maar aan de slag te gaan om toch nog een…

Lees meer

RIVM: 234 nieuwe doden door coronavirus, 292 extra ziekenhuisopnames

Het aantal doden als gevolg van het coronavirus in Nederland is opgelopen tot 2101. Dat meldt het RIVM in de nieuwste update over het virus….

Lees meer

ABN AMRO: ‘Huizenprijzen gaan volgend jaar dalen door coronacrisis’

De huizenprijzen zullen volgend jaar dalen als gevolg van de coronacrisis. Dat voorspellen economen van ABN AMRO. Hoe sterk de daling wordt, is nog onduidelijk….

Lees meer

Baudet: ‘Moeten KLM nationaliseren bij langere lockdown’

“Door de coronacrisis is er misschien een politieke kans om onze luchtvaartmaatschappij KLM terug te krijgen”. Dat zei Forum voor Democratie-partijleider Thierry Baudet in het…

Lees meer

Zonnig Paasweekend in de tuin? Helaas! Grote kans op buien

Het Paasweekend zou weleens letterlijk in het water kunnen gaan vallen. Behalve het feit dat we vanwege de coronacrisis zoveel mogelijk binnen moeten blijven, wordt…

Lees meer

Aantal coronapatiënten op intensive care stijgt licht: ‘Piek nog niet bereikt’

Het aantal patiënten met het coronavirus dat op een intensive care in een Nederlands ziekenhuis ligt, is in een dag tijd gestegen met 24 personen….

Lees meer

‘Winkelstraat wordt weer drukker na stille weken door coronavirus’

De drukte in de winkelstraten is na een paar weken van stilte vanwege het coronavirus weer wat toegenomen. Dat meldt onderzoeksbureau RMC op basis van…

Lees meer