main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 maart 2019 — 10:00

Haga Lyceum liet omstreden sharia-geleerde binnen: ‘Een griezel, geen ander woord voor’

Het islamitische Haga Lyceum in Amsterdam heeft de omstreden Britse sharia-geleerde Al-Haddad uitgenodigd voor “heimelijke bijeenkomst”. Dat heeft de AIVD in een ambtsbericht geschreven aan burgemeester Femke Halsema, dat het NRC heeft ingezien. Het ambtsbericht was voor Halsema de reden om twee weken geleden haar zorgen te uitte over de school.

Al-Haddad staat bekend als een zeer radicale prediker die vindt dat afvalligen de doodstraf verdienen. Daarnaast zou hij hebben gezegd dat Westerse moslimvrouwen die vreemd zijn gegaan “heel graag” naar een islamitisch land zouden reizen om daar gestenigd te worden. De school erkent dat Al-Haddad langs is geweest. Hij heeft, zoals eerder vanochtend wel gemeld, geen les gegeven op het Haga Lyceum.

Terreur

Voor rechtsgeleerde Afshin Ellian maakt dat geen verschil. Hij vindt het al kwalijk dat een dergelijk figuur rondloopt op een school. “Dat is heel ernstig, als je strafbare gaat propageren. Afvalligen zijn niets anders dan mensen die gedacht hebben: ik wil een andere mening volgen of ik geen moslim meer zijn.” Hij vindt dat het neigt naar aanzetten tot terreur.

“Als je als school zo een verwerpelijk figuur uitnodigt, heb je helemaal geen recht op subsidies of steun van de overheid”, vindt Ellian. “Ze moeten de school gewoon sluiten, heel snel.”

Griezel

Strafrechtadvocaat Jillis Roelse deelt de mening van Ellian. “Ik maak mij hier heel erg zorgen om”, aldus de advocaat. “Op een school moet je een veilig klimaat hebben voor kinderen. Kinderen moeten op een gegeven moment de wijde wereld in als sterke burgers die weten wat er gaande is in de wereld. Dan komt er zo’n griezel langs, ik heb er geen ander woord voor. Het is aan de inspectie om daar in te gaan grijpen.”

Door: Thijs Kroezen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

  • Thierry Baudet van Forum voor Democratie over Hollandse waarden en de Miljoenennota
  • Werkgeversvoorzitter Hans de Boer van VNO-NCW blikt vooruit op Prinsjesdag
  • Opiniemaker Elma Drayer over haar boek ‘Witte schuld’
  • Financieel journalist Erica Verdegaal en zakenvrouw Jacqueline Zuidweg over negatieve rente. Wat betekent dat voor uw spaargeld?
Waar willen Nederlanders dat het begrotingsoverschot aan wordt uitgegeven?

Het kabinet moet het geld dat overblijft door het begrotingsoverschot uitgeven aan salarisverhogingen in de publieke sector. Dat vindt althans het merendeel van de deelnemers…

Lees meer

‘Vrouwen moeten zelf meer vechten om in het topbestuur te komen’

Het vrouwenquotum (30 procent van het topbestuur in Nederland moet uit vrouwen bestaan), wil organisch nog niet voltrekken. “Er is iets van progressie, maar het…

Lees meer

Ooggetuige steekpartij in Breda: ‘Ik zag hoe mijn vriend neerviel’

De politie in Breda heeft vandaag een 30-jarige man in zijn woning aangehouden. Hij wordt ervan verdacht drie jongeren te hebben neergestoken, meldt de politie….

Lees meer

Bestuur Haga Lyceum moet definitief weg, anders gaat geldkraan dicht

Het bestuur van het omstreden islamitische Cornelius Haga Lyceum moet binnen vier weken het veld ruimen. Minister Arie Slob (Voortgezet Onderwijs) zet de aanwijzing die…

Lees meer

Lugubere details bij moordzaak op No Surrender-baas Brian Dalfour

De rechtbank in Breda is vandaag met een lijst lugubere details gekomen in het proces rond de dubbele moord in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe,…

Lees meer