main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 22 maart 2019 — 10:00

Haga Lyceum liet omstreden sharia-geleerde binnen: ‘Een griezel, geen ander woord voor’

Het islamitische Haga Lyceum in Amsterdam heeft de omstreden Britse sharia-geleerde Al-Haddad uitgenodigd voor “heimelijke bijeenkomst”. Dat heeft de AIVD in een ambtsbericht geschreven aan burgemeester Femke Halsema, dat het NRC heeft ingezien. Het ambtsbericht was voor Halsema de reden om twee weken geleden haar zorgen te uitte over de school.

Al-Haddad staat bekend als een zeer radicale prediker die vindt dat afvalligen de doodstraf verdienen. Daarnaast zou hij hebben gezegd dat Westerse moslimvrouwen die vreemd zijn gegaan “heel graag” naar een islamitisch land zouden reizen om daar gestenigd te worden. De school erkent dat Al-Haddad langs is geweest. Hij heeft, zoals eerder vanochtend wel gemeld, geen les gegeven op het Haga Lyceum.

Terreur

Voor rechtsgeleerde Afshin Ellian maakt dat geen verschil. Hij vindt het al kwalijk dat een dergelijk figuur rondloopt op een school. “Dat is heel ernstig, als je strafbare gaat propageren. Afvalligen zijn niets anders dan mensen die gedacht hebben: ik wil een andere mening volgen of ik geen moslim meer zijn.” Hij vindt dat het neigt naar aanzetten tot terreur.

“Als je als school zo een verwerpelijk figuur uitnodigt, heb je helemaal geen recht op subsidies of steun van de overheid”, vindt Ellian. “Ze moeten de school gewoon sluiten, heel snel.”

Griezel

Strafrechtadvocaat Jillis Roelse deelt de mening van Ellian. “Ik maak mij hier heel erg zorgen om”, aldus de advocaat. “Op een school moet je een veilig klimaat hebben voor kinderen. Kinderen moeten op een gegeven moment de wijde wereld in als sterke burgers die weten wat er gaande is in de wereld. Dan komt er zo’n griezel langs, ik heb er geen ander woord voor. Het is aan de inspectie om daar in te gaan grijpen.”

Door: Thijs Kroezen

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Terugkijken: Op1

  • Boeren hebben alternatieve stikstofcijfers naar buiten gebracht die een ander beeld geven dan het RIVM. Hebben zij gelijk en wat betekent dit voor het stikstofbeleid? Politiek verslaggever Joost Vullings en CDA-Kamerlid Jaco Geurts legden uit
  • Integratiedeskundige Keklik Yücel en columnist Özcan Akyol over het verhoor van imam Suhayb Salam van de al-Fitrahmoskee in het onderzoek naar buitenlandse inmenging bij moskeeën in Nederland
  • En Carnaval is meer dan alleen verkleden en veel drinken. Daar zijn Kamerleden Thierry AartsenLilianne Ploumen en Martijn van Helvert het over eens. Samen met professor Herman Pleij, emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde, praten zij over het maatschappelijk belang van het feest
Huiseigenaar is 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke lasten

Huiseigenaren zijn dit jaar gemiddeld 5,2 procent meer kwijt aan gemeentelijke woonlasten dan in 2019. De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar…

Lees meer

‘Supermarkten en tankstations moeten sigaretten uit schappen halen’

Ondernemers met een supermarkt of tankstation moeten sigaretten komend jaar al uit de schappen halen. Dat wil althans een meerderheid van de Tweede Kamer. Die…

Lees meer

De lonen zijn gestegen, maar heeft u ook meer geld uitgegeven?

Hoe meer geld je als consument in je portemonnee tegenkomt, hoe groter doorgaans de neiging is om dat geld uit te geven. Afgelopen jaar stegen…

Lees meer

Omzet bouw stijgt, maar minder dan eerder: ‘Wachten op stikstofoplossingen’

In de bouw zagen ze de omzet in het laatste kwartaal van 2019 stijgen, maar dat is wel de laagste kwartaalgroei in vier jaar tijd….

Lees meer