main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
Goedemorgen Nederland - 20 maart 2019 — 20:28

WNL-verkiezingsblog: Forum voor Democratie grootste partij, bijna alle stemmen geteld

LIVE: Historische verkiezingen. Gisteren mochten Nederlanders naar de stembus en de grote winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen is Forum voor Democratie. Nu bijna alle stemmen geteld zijn lijkt de partij twaalf zetels te krijgen, evenals de VVD. Dat de coalitie de meerderheid verliest in de Eerste Kamer staat inmiddels vast. Volg alle ontwikkelingen in ons liveblog:

Donderdag 21 maart 06:55 uur: 

Forum voor Democratie heeft bij de verkiezingen de meeste stemmen gekregen. Na het tellen van ruim 93 procent van de stemmen heeft de partij van Thierry Baudet 14,4 procent van de stemmen behaald. De VVD werd tweede met 13,8 procent. Voor beide partijen betekent dat twaalf zetels in de Eerste Kamer. Nieuwkomer Forum evenaart daarmee in één klap de VVD, die een zetel moet inleveren, aldus de voorlopige prognose van het ANP.

Prognose ANP:
Forum voor Democratie 12 zetels
VVD 12 zetels
GroenLinks 9 zetels
CDA 9 zetels
PvdA 7 zetels
D66 6 zetels
PVV 5 zetels
SP 4 zetels
ChristenUnie 4 zetels
Partij voor de Dieren 2 zetels
50Plus 2 zetels
SGP 2 zetels
OSF 1 zetel
DENK 0 zetels

20:28

18:50

De opkomst bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten lijkt hoger te gaan worden dan vier jaar geleden. Van de tot nu toe bekende cijfers van deze verkiezingen en de vorige Statenverkiezingen van 2015 blijkt dat bijna overal meer mensen de stembureaus weten te vinden. Alleen in Amsterdam is de opkomst nagenoeg gelijk met 24,5 procent (24,6 in 2015).

16:25 uur:

Er is een stijgende lijn zichtbaar. De NOS meldt dat het opkomstpercentage rond 16:00 uur iets hoger ligt dan bij de vorige Provinciale Statenverkiezingen in 2015. Toen had rond dit tijdstip 24 procent van de kiezers zijn of haar stem uitgebracht, nu is dat volgens onderzoeksbureau Ipsos 26 procent.

14:58 uur:

Forum voor Democratie krijgt op de verkiezingsdag kritiek via social media. De partij van Thierry Baudet zou mogelijk de telecommunicatiewet hebben geschonden door het sturen van sms’jes waarin de partij mensen oproept te gaan stemmen en wel op FvD. Schrijfster en muzikante Aafke Romeijn publiceerde op Twitter een screenshot van de sms.

RTL-techjournalist Daniël Verlaan geeft aan dat niet ongevraagd reclame (spam) mag worden verstuurd. “Ook niet naar 06-nummers die je uit de KVK haalt of opkoopt.” Forum geeft in reactie tegen Verlaan aan dat de sms enkel naar hun 32.000 leden is gestuurd.

14:45 uur: 

Foutje bedankt. In het Zeeuwse Oost-Souburg zijn vanochtend stembiljetten aangetroffen die eigenlijk voor de provincie Zuid-Holland bestemd waren. Deze stembiljetten zaten tussen de voorraad die voor de gemeente Vlissingen was bedoeld. Het is niet duidelijk of er ook stembiljetten van Zuid-Holland in de Vlissingse stembussen terecht zijn gekomen.

14:30 uur: 

Hoog bezoek vanmiddag bij een stembureau in het Brabantse Lierop. Niemand minder dan koning Willem-Alexander kwam tijdens zijn werkbezoek even langs om een kijkje te nemen. De leden van het stembureau legden het bezoek vast met hun telefoon. Stemmen deed hij niet. De koning heeft wel stemrecht, maar maakt hier volgens het koninklijk huis geen gebruik van omdat hij onpartijdig is.

14:00 uur:

Volgens onderzoeksbureau Ipsos had om 13:45 uur 18 procent van de kiesgerechtigden hun stem uitgebracht voor de Provinciale Statenverkiezingen. Dit is gelijk aan de opkomst op dit tijdstip bij de verkiezingen in 2015. Bij die Provinciale Statenverkiezingen kwam uiteindelijk 47,7 procent van de kiezers opdagen.

13:00 uur: 

Vanaf 21:30 uur vanavond worden de eerste uitslagen van de Provinciale Statenverkiezingen verwacht. Voor die tijd worden de uitgebrachte stemmen geteld. De partij Nijmegen Rechtsaf heeft aan WNL laten weten te gaan controleren bij een stembureau in een Turks cultureel centrum in de stad om te voorkomen dat kiezers daar beïnvloed worden bij het stemmen.

12:00 uur:

De ochtend op deze verkiezingsdag zit erop. Bij veel potentiële kandidaten voor de Provinciale Staten zal de spanning vandaag voelbaar zijn. Worden zij gekozen of niet? Het CDA heeft de meeste kandidaten op de stembiljetten staan: 549. D66 en GroenLinks delen de tweede plaats met ieder 529. Nieuwkomers Forum voor Democratie en DENK hebben respectievelijk 159 en 144 kandidaten op de lijsten staan.

11:22 uur: 

Bij het stemmen voor bijvoorbeeld de Provinciale Statenverkiezingen komen ook een aantal regels kijken. Sommige dingen mogen wel, terwijl andere zaken juist weer niet gewenst zijn. Vicepremier en Minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren legt voor de camera van WNL de regels uit.

11:00 uur:

Thierry Baudet van Forum voor Democratie heeft voor het eerst op zijn eigen partij kunnen stemmen bij de Provinciale Statenverkiezingen. Dit deed de partijleider in Amsterdam. Er bestaat een reële kans dat FvD de grote winnaar van deze verkiezingen wordt. Maurice de Hond voorspelde gisteren een nek-aan-nekrace tussen zijn partij en de VVD. Beide partijen kunnen elf zetels pakken in de Eerste Kamer. Voor de VVD zou dit een verlies betekenen. Het Forum heeft momenteel nog geen enkele zetel in de Senaat.

10:52 uur: 

Ook PvdA-voorman Lodewijk Asscher was vanochtend al vroeg uit de veren om te gaan stemmen. Dit deed hij in Amsterdam. Zijn partij kreeg de laatste jaren klap op klap bij verkiezingen en het is dus de vraag of de PvdA dit keer eindelijk weer zetels gaat winnen?

Lodewijk Asscher (PvdA) stemt in Amsterdam.

10:48 uur: 

Waar we al verschillende politici van de rechterflank in het stemhokje hebben zien staan, heeft nu ook de linkse oppositie voor het grootste deel gestemd. Jesse Klaver bijvoorbeeld. Hij roept zijn volgers op te stemmen voor verandering. Zijn stemgedrag zal echter niet heel erg zijn veranderd, het zou zomaar eens GroenLinks kunnen zijn.

10:33 uur

Na het uitbrengen van zijn stem verliet Rutte op de fiets het stembureau. Daarna plaatste hij op Twitter een bericht met de oproep aan andere Nederlanders om net als hem ook te gaan stemmen. “Of het vandaag de eerste of de twintigste keer is dat je gebruikmaakt van je stemrecht, het blijft een speciaal moment. Ook voor mij is dat nog steeds het geval. Ga naar een stembureau in de buurt en maak gebruik van je democratische recht. Want ook jouw stem telt.”

10:30 uur

Premier Rutte heeft in zijn woonplaats Den Haag gestemd voor de Provinciale Statenverkiezingen. Hij zal vanavond met spanning voor de tv zitten om de uitslagen te volgen, want het lijkt erop dat zijn kabinet de meerderheid in de Eerste Kamer gaat verliezen.

Premier Rutte brengt zijn stem uit.

10:20 uur: 

Volgens persbureau ANP lag de opkomst bij de Provinciale Statenverkiezingen om 10.00 uur vanochtend op circa 6 procent. In sommige gemeenten (Den Haag, Groningen) lag het opkomstpercentage hoger dan dit gemiddelde. In Rotterdam lag de opkomst iets lager.

10:00 uur: 

Iedereen die vandaag gaat stemmen moet zijn of haar paspoort of identiteitsbewijs meenemen, anders gaat het feestje niet door. Dat geldt ook voor bewindspersonen en dus moest vicepremier Kajsa Ollongren (D66) nog even terug naar huis om haar paspoort op te halen. Deze was ze namelijk vergeten, bevestigde haar woordvoerder tegen website NU.nl. Uiteindelijk mocht zij toch het stemhokje in.

09:55 uur: 

CDA-leider Sybrand Buma is de volgende landelijke politicus die voor het oog van de camera’s zijn stem heeft uitgebracht. In de St. Maartensschool in Voorburg hadden ze de eer om Buma in het stemhokje te zien staan. Volgens de laatste peiling van Maurice de Hond gaat zijn partij acht zetels halen in de Eerste Kamer, de partij heeft er nu twaalf.

09:45 uur: 

In Arnhem gingen de leiders van de partijen in de Tweede Kamer gisteravond nog één keer met elkaar in debat in aanloop naar de verkiezingen van vandaag. Volgens Stichting Kijkonderzoek keken zo’n 1,5 miljoen mensen naar dit slotdebat van de NOS. Meest besproken moment was de roep van premier Rutte om zijn politiek assistente Caroline Hermans toen hij zijn tekst vergat.

09:35 uur: 

Problemen bij het stembureau aan de Biesboschstraat in Alkmaar. Er brak brand uit in het appartementencomplex waar het stembureau zit en vrij snel na de opening van het stembureau om 07:30 uur werden de deuren weer gesloten. De gemeente Alkmaar heeft inmiddels aangegeven dat dit stembureau vandaag ook niet meer open zal gaan, maar dat er genoeg andere plekken zijn om te stemmen.

09:30 uur: 

Geert Wilders deelt op Twitter foto’s vanuit het stembureau. De PVV-leider heeft zijn stem uitgebracht in Den Haag. Hij hoopt dat de kiezer vandaag af gaat rekenen met het kabinet Rutte-III. Na het stemmen neemt Wilders nog even de tijd om met wat mensen op de foto te gaan.

09:15 uur: 

Verwacht vandaag veel foto’s van landelijke politieke kopstukken die hun stem uitbrengen. De keuze voor de partij valt meestal wel te voorspellen. Rob Jetten bijvoorbeeld heeft na ongetwijfeld lang wikken en wegen gekozen om D66 rood te kleuren. Dit deed de partijleider in de middelbare school Notre Dame des Anges in het Gelderse Ubbergen.

Rob Jetten brengt zijn stem uit in Ubbergen.

09:00 uur: 

In het centrum van de politieke macht, Den Haag, wordt natuurlijk vol spanning gekeken naar de Provinciale Statenverkiezingen. Vooral de toekomstige indeling van de Eerste Kamer is hier van belang. In het gebouw van de Senaat kunnen mensen ook hun stem uitbrengen. Dit is voor het eerst mogelijk, ziet WNL-verslaggever Léon Mastik.

08:00 uur:

Terwijl de meeste stembureaus net een half uur de deuren hebben geopend, waren ze er in het Noord-Hollandse Castricum al vroeg bij. Op het station kon al vanaf middernacht gestemd worden. Storm liep het nog niet, slechts enkele stemmers konden niet wachten.

07:30 uur:

Sinds 07:30 uur vanochtend zijn alle stembureaus in Nederland open en kunnen burgers hun stem uitbrengen voor de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschappen. Er zijn ongeveer 10.000 plekken waar dit kan gebeuren. Mensen die vandaag de hele dag op kantoor zitten, hoeven niet te stressen of ze hun stem nog wel kunnen uitbrengen. De stembureaus zijn namelijk open tot 21:00 uur vanavond.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten:

  • Defensieminister Kajsa Ollongren over de militaire conflicten in Oekraïne en het Midden-Oosten. En ze vloog en passant mee in een F16 en leverde het toestel af in Roemenië;
  • Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over het mogelijke scenario van een oorlogseconomie;
  • Hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk over zijn nieuwe boek ‘Het nieuwe IJzeren Gordijn’;
  • Amerikakenner Raymond Mens over de hitfilm Civil War, over een hedendaagse burgeroorlog in de Verenigde Staten. En een update van de rechtszaken tegen oud-president Donald Trump.

Luister deze aflevering van WNL Op Zondag nu terug als podcast.

Witwasgeld aan banden?

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge; als het aan het kabinet ligt, kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. De maatregel moet het criminelen moeilijker maken om met witgewassen geld een flinke aankoop te doen. 

Martijn de Greve bespreekt deze maatregel met:

  • Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie oftewel dé man die zijn pijlen richt op de witteboordencriminelen
  • Medy van der Laan, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media in het kabinet-Balkenende II namens D66, en nu de voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken
  • Eddy van Hijum, Tweede Kamerlid voor NSC en medeonderhandelaar in de formatie.

Luister de aflevering terug via je favoriete podcast-app!

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer

Paragnosten vertellen ouders vermiste Cheryl Morriën dat ze nog leeft: ‘Het kan valse hoop zijn’

Dit jaar is het 38 jaar geleden dat het IJmuidense meisje Cheryl Morriën op een zomerdag spoorloos verdween. De moeder van Cheryl, Nellie, is samen…

Lees meer

Nederland, witwasparadijs: meer dan 10 miljard euro wordt ieder jaar in ons land witgewassen

Maar liefst 13.000 bankmedewerkers hebben er een dagtaak aan om ‘verdachte transacties’ op te sporen en ondertussen heeft ook het Openbaar Ministerie (OM) de handen…

Lees meer

NSC-onderhandelaar Van Hijum: ‘Plan om doorberekening te laten maken door het CPB komt van alle vier de partijen’

Alle vier de onderhandelende partijen hebben in het verleden meerdere keren felle kritiek geuit op het Centraal Planbureau (CPB). Desondanks willen ze het plan dat…

Lees meer

Wilders doet aangifte tegen Timmermans wegens opruiing

PVV-leider Geert Wilders houdt voet bij stuk en heeft aangifte gedaan tegen GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans om uitspraken die hij zaterdag deed op diens partijcongres. Hij…

Lees meer