main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
ANP
18 maart 2019 — 11:59

Drie doden bij schietpartij in tram Utrecht, hoofdverdachte aangehouden

Bij een schietpartij in een tram in Utrecht zijn vijf mensen gewond geraakt en drie dodelijke slachtoffers gevallen. Het is nog onduidelijk of er één of meerdere daders zijn. De hoofdverdachte, de 37-jarige Gökmen Tanis, is opgepakt. Lees hieronder ons liveblog terug.

20:00 uur:

Hoewel het motief van de schutter nog onduidelijk is, had de schietpartij maandagochtend in een tram in Utrecht wat premier Mark Rutte betreft “in alle opzichten de kenmerken van een aanslag”. De minister-president wees onder meer op de “enorme impact op het hele land”.

Dat mensen in een tram onder vuur werden genomen, kent volgens het kabinet “geen precedent in Nederland”. Of de dader nu handelde uit terroristische of persoonlijke motieven, maakt dan volgens Rutte niets uit. “Dit was zeer ernstig, laten we het niet kleiner maken dan het is. ”

De premier wees ook op de steunbetuigingen die vanuit de hele wereld zijn binnengekomen. Hij sprak tegen dat die gekoppeld waren aan een vermeend terroristisch motief. Daarvan werd al snel na de schietpartij gezegd dat dat niet kon worden uitgesloten. Rutte herhaalde dat overigens.

Tegelijkertijd roept minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) op tot kalmte. Veel vragen zijn nog onbeantwoord en er gaan veel geruchten rond over wat de vermoedelijke schutter bewoog. “We moeten ons bij de feiten houden”, zei hij.

De minister bevestigde dat de verdachte een bekende was van justitie. Waarom wilde hij “in het belang van het onderzoek” niet prijsgeven.

19:55 uur:

Geert Wilders wil morgen een debat met minister-president Rutte en minister Grapperhaus over de schietpartij in Utrecht. “Nederland heeft recht op de waarheid. Vóór de verkiezingen!” aldus Wilders op Twitter.

19:18 uur:

De Provinciale Statenverkiezingen en waterschapsverkiezingen van aanstaande woensdag kunnen doorgaan, zegt premier Rutte.

18:27 uur:

De verdachte is zojuist opgepakt, maakt de politie bekend tijdens de persconferentie. Kort daarna werd de persconferentie afgebroken.

18:20 uur:

Op de persconferentie zojuist sprak de burgemeester van Utrecht Jan van Zanen over een “zwarte dag” voor zijn stad. Drie van de vijf gewonden verkeren nog in ernstige toestand. De dader is nog steeds voortvluchtig. Naar aanleiding van de gevonden sporten houdt het OM rekening met een terroristisch motief. Ook andere motieven worden niet uitgesloten.

17:23 uur:

Het dreigingsniveau in Utrecht blijft tot 22.00 uur op vijf staan, het hoogste niveau. De reden is dat de dader nog voortvluchtig is. Het hoogste dreigingsniveau duurt in elk geval tot 22.00 uur. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid kan een terroristisch motief van de schutter nog niet uitsluiten.

17:15 uur:

Dit is wat er tot nu toe bekend is:

  • Bij de schietpartij in een tram in Utrecht bij het 24 Oktoberplein zijn vandaag drie doden en vijf gewonden gevallen. In tegenstelling tot eerdere berichten is er op één plek geschoten.
  • De politie is op zoek naar één verdachte, de 37-jarige man Gökmen Tanis. Het is nog onduidelijk of er meer daders zijn. Getuigenverklaringen daarover spreken elkaar tegen. De politie sluit niet uit dat er meerdere daders zijn.
  • Het motief van de dader(s) is nog onduidelijk. Op sociale media gaan daarover veel geruchten rond. De politie onderzoekt of het motief in de relationele sfeer ligt, maar sluit ook een terroristisch motief niet uit.
  • Politie, Openbaar Ministerie en de burgemeester geven straks om 18.00 uur een persconferentie.

16:59 uur:

De broer van de verdachte Gökmen Tanis is door de politie meegenomen voor verhoor. Dat meldt de NOS. De broer werd opgehaald bij het ROC Midden Nederland in Nieuwegein. Hij is daar student.

16:28 uur:

Het aantal gewonden is naar beneden bijgesteld, zo meldt de politie op Twitter. Het gaat om 5 gewonden in plaats van de eerder genoemde 9. Het aantal overledenen is onveranderd.

16:18 uur:

De gemeente Utrecht heft het advies om binnen te blijven op. De reden daarvoor is volgens de burgemeester dat nu vaststaat dat er één schietpartij heeft plaatsgevonden, en niet meerdere.

15:53 uur:

Meerdere getuigen spreken over vier mannen die Allahoe Akbar zouden hebben geroepen tijdens het schieten in de tram, zo meldt Het Parool. De mannen hadden volgens de getuigen een lang wapen en een handvuurwapen. De politie wil geen enkele mededeling doen over de inhoud van de getuigenissen. Andere getuigen spreken juist van maar

15:39 uur:

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima hebben gereageerd op de aanslag.

“Het doet ons groot verdriet dat bij een aanslag in Utrecht drie mensen om het leven zijn gekomen en anderen ernstig gewond zijn geraakt. Met de slachtoffers en hun familie leven wij intens mee. Geweldsdaden als deze zijn volstrekt onacceptabel. Laten wij samen eensgezind op de bres staan voor een samenleving waarin mensen zich veilig kunnen voelen en waarin vrijheid en verdraagzaamheid de boventoon voeren. Onze dank gaat uit naar alle hulpverleners die zich momenteel inzetten voor de getroffenen. In gedachten zijn wij bij de inwoners van Utrecht.”

15:30 uur:

De politie heeft een inval gedaan in een flatwoning aan de Utrechtse Laan van Engelswier, vlakbij de plek waar de auto is aangetroffen die in verband wordt gebracht met de schietpartij in de tram.

De Laan van Engelswier ligt drie straten van de Tichelaarslaan waar eerder de gezochte rode Renault Clio werd gevonden. De inval is gedaan in een woning in een drielaags-appartementengebouw. Er is veel politie in de wijk aanwezig. De Tichelaarslaan is afgezet voor onderzoek en ook een speelpleintje voor het flatgebouw van de inval is met politielinten afgezet.

15:18 uur: 

De politie Utrecht meldt op Twitter dat de rode Renault Clio eerder op de dag is gestolen bij een carjacking.

14:59 uur: 

De burgemeester van Utrecht heeft zojuist bevestigd dat er drie mensen zijn overleden bij de schietpartij vanochtend in Utrecht. Er zijn negen mensen gewond.

14:19 uur: 

De politie zoekt de 37-jarige Gökmen Tanis, die geboren is in Turkije. Het is onduidelijk of hij de dader is, maar hij wordt wel gezocht in verband met het schietincident van vanmorgen.

14:08 uur: 

Premier Rutte houdt om 14:30 uur een speciale persconferentie samen met minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus.

13:44 uur:

Voor familie van slachtoffers is een speciaal telefoonnummer ingesteld: 088 – 756 99 88. Dat meldt het UMC Utrecht. Eerder stelde de gemeente Utrecht al een speciaal publiekstelefoonnummer in voor mensen die vragen hebben over de situatie: 030 – 286 00 00.

Het is nog onbekend hoeveel mensen slachtoffer zijn geworden van de schietpartij in de tram.

13:28 uur: 

De gemeente Utrecht, het OM en de politie in Utrecht adviseren mensen om binnen te blijven tot er meer bekend is over het incident of de dader.

13:23 uur: 

Alle personen die gewond zijn geraakt door de schietpartij in een Utrechtse tram zijn inmiddels overgebracht naar het ziekenhuis. Onder de gewonden zijn ook mensen die zwaargewond zijn, zo liet de politie weten.

13:21 uur:

Het dreigingsbeeld in Nederland is voor het eerst opgeschaald naar niveau 5, het hoogst mogelijke niveau van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De hoogste alarmfase is ingesteld voor de hele provincie Utrecht naar aanleiding van de schietpartij in Utrecht. Vooralsnog duurt de alarmfase tot 18.00 uur maandag.

13:11 uur: 

Het Rode Kruis heeft de website ikbenveilig.nl opengesteld voor mensen die zich ongerust maken over de situatie in Utrecht. “We merken dat daar op dit ogenblik behoefte aan bestaat”, zegt een woordvoerster. “Hier kunnen mensen laten weten dat ze oké zijn.” De website van het Rode Kruis is ontwikkeld om in een noodsituatie familie en vrienden in kennis te stellen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. In Utrecht heerst een gespannen situatie rond het 24 Oktoberplein.

12:58 uur: 

Om 13:15 uur houdt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) een speciale persconferentie over de schietpartij in Utrecht.

12:56 uur: 

Vanwege de schietpartij in Utrecht hebben verscheidene politieke partijen besloten om hun campagne voor de Statenverkiezingen op te schorten. Onder meer VVD, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en DENK hebben dat aangekondigd.

12:51 uur: 

Vanwege de schietpartij in Utrecht hebben verscheidene politieke partijen besloten om hun campagne voor de Statenverkiezingen op te schorten. Onder meer VVD, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks, PvdA en DENK hebben dat aangekondigd.

12:47 uur: 

De politie in Utrecht roept mensen op om niet in de buurt van het incident te komen.

12:34 uur: 

Na de schietpartij in een tram in Utrecht heeft de politie scholen in de stad geadviseerd de deuren dicht te houden. Dat zegt een woordvoerster van de scholenkoepel SPO. Bij SPO Utrecht zijn 35 scholen voor openbaar basisonderwijs in Utrecht aangesloten.

12:25 uur: 

De politie houdt op dit moment een woning onder schot op de Trumanlaan in Utrecht. Het is op enkele minuten lopen van de plaats waar werd geschoten, meldt de NOS.

12:23 uur: 

Volgens de NOS melden bronnen binnen de politie dat er wordt gezocht naar een rode Renault Clio.

12:14 uur: 

Volgens AD-verslaggever Yelle Tielemans onderzoekt de politie of er op meerdere plaatsen is geschoten. De schutter(s) is/zijn mogelijk in een auto ontkomen.

12:08 uur: 

Verslaggevers ter plaatse zien dat er buiten de tram een persoon onder een wit laken ligt.

12:03 uur:

Premier Rutte heeft gereageerd op het schietincident in Utrecht. Hij gaat nu in overleg met een crisisteam. Hij spreekt van “een zeer zorgwekkende situatie”.

12:01 uur: 

Het UMC Utrecht heeft van veiligheidsregio GHOR het verzoek gekregen om het calamiteitenhospitaal open te stellen. Hoeveel slachtoffers er worden opgevangen is nog onbekend. Het calamiteitenhospitaal is een bijzonder ziekenhuis voor de onmiddellijke opvang van slachtoffers onder bijzondere omstandigheden.

11:56 uur: 

De politie houdt rekening met een terroristisch motief, aldus de politie Utrecht op Twitter.

De politie kreeg om 10:45 uur een melding van de schietpartij. Inmiddels is duidelijk dat er meerdere gewonden zijn, er traumahelikopters zijn geland en de arrestatieteam op de been is.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: 'zombiedrug' flakka verovert Nederland

Zombiedrug flakka lijkt steeds meer voet aan de grond te krijgen in Nederland. Wat is deze drug, hoe verslavend is het en wat zijn de mogelijke gevolgen ervan?

Presentator Maaike Timmerman bespreekt het met ex-verslaafde Sam Fijneman, Alex van Dongen van Novadic-Kentron en Joke Bux, begeleider van een huiskamerproject in Vlissingen.

Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de cijfers en achtergronden.

Vrijdag 19.00 uur

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Vrouw zet eigen stalking in scène: OM eist 1,5 jaar cel

Het Openbaar Ministerie eiste vrijdag in de rechtbank van Utrecht een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen Sanne S. De 34-jarige vrouw…

Lees meer

Guatemalaan hoopt doodgebloed Frans dorp met café nieuw leven in te blazen: ‘Dorpen hebben geen sociaal leven meer’

Diep in het Franse platteland ligt het plaatsje Luzy, een dorp dat op sterven na dood was. Ondanks dat mensen die op zoek zijn naar…

Lees meer

Open brief 329 burgemeesters tegen antisemitisme

Bijna alle burgemeesters in Nederland spreken zich in een open brief uit tegen opkomend antisemitisme. De gemeente Amsterdam komt vrijdag naar buiten met de brief,…

Lees meer

Erdoğan geeft zich niet zomaar gewonnen tijdens bezoek Rutte, waarschuwt oud-minister: ‘Je weet nooit of hij een truc uithaalt’

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot denkt dat de Turkse president Recep Erdoğan de benoeming van demissionair premier Mark Rutte tot secretaris-generaal van de NAVO…

Lees meer

Lokaal kans op stevige bui met onweer en hagel tijdens Koningsdag

Tijdens Koningsdag is er in de middag lokaal kans op een stevige bui met hagel, onweer en veel regen in korte tijd. Daarvoor waarschuwt Weeronline…

Lees meer

Zonnebrillen zijn het nieuwe goud voor criminelen: ‘Opticiens worden overvallen met uzi’s’

De populariteit van peperdure zonnebrillen neemt in rap tempo toe en daar springen criminelen maar al te graag op in. Steeds vaker zijn opticiens slachtoffer…

Lees meer