main-logo NPO Start
Word lid
Stand Van Nederland - 7 maart 2019 — 16:00

Deze zorgondernemer sloeg zijn slag toen rollators uit het basispakket gingen

De Haagse zorgondernemer Joey Scheick zag een gat in de markt toen de Tweede Kamer in 2012 besloot dat rollators niet meer werden vergoed door de zorgverzekering. Hij begon een lucratieve handel in tweedehands scootmobiels en rollators.

“Er ontstond een markt, en dat is een groeimarkt want de vergrijzing gaat maar door,” zegt Scheick in Stand van Nederland. In zijn winkel verkoopt hij voor 60 procent gebruikte zorgartikelen. “Dit zijn ziekenhuisbedden die het nog prima doen. Ze worden allemaal nagekeken en opnieuw gekeurd.” De bedden zijn bedoeld voor mensen met een lager budget.

“Ook deze sta-op-stoelen zijn nog prima,” zegt Scheick. Een nieuwe stoel kost al snel drieduizend euro. “Dan begrijp je dat niet iedereen dat kan betalen. Het wordt ook lang niet altijd vergoed.”

‘Totaal geen marktwerking’

Veel mensen vragen zorg aan via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Daarbij wordt alles door de gemeente geregeld. “Alleen heeft de gemeente maar contracten met twee of drie leveranciers,” zegt Scheick. “Dus er is totaal geen marktwerking. De leveranciers die de aanbesteding gewonnen hebben, die bepalen gewoon de prijs.”

Scheick kwam er al snel achter dat het moeilijk is om gebruikte zorgartikelen in te kopen in Nederland. “Op nieuwe zorgartikelen valt de meeste marge te halen. Dus voor leveranciers die de aanbesteding gewonnen hebben, is het helemaal niet interessant om gebruikte zorgartikelen op de markt te hebben.”

Dat is dan ook de reden dat gebruikte zorgartikelen door de leveranciers worden ingenomen. “Er staan loodsen vol met prima rolstoelen en rollators. Die mogen niet meer de Nederlandse markt op en staan klaar om vernietigd te worden. Of ze worden naar het buitenland verscheept.”

Stand van Nederland: over de geldverslindende laatste tien jaar van ons leven. Kijk donderdag om 21.15 op NPO 2.

Door: Tom Janssen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Goedemorgen Nederland-special op Koningsdag

Een speciale Koningsdag-uitzending met drie gasten: Fractievoorzitter van de ChristenUnie Gert-Jan Segers, hoofdredacteur van Vorsten Justine Marcella en Maxima-kenner Josine Droogendijk zijn te gast. Ook zijn we live op de kindervrijmarkt in het Vondelpark in Amsterdam en natuurlijk in Amersfoort waar de familie die ochtend aankomt. We zijn er tussen 9 en half 11 op NPO 1!

9:00 tot 10:30 uur

WNL Op Zaterdag Koningsdag-special

Op Koningsdag is er een extra lange uitzending van WNL Op Zaterdag live vanuit Amersfoort. Margreet Spijker en Toine van Peperstraten ontvangen onder andere Arendo Joustra, Tim Knol en Herman Bleker. We blikken terug op het afgelopen jaar van de koning, en bespreken welke bijdrage de koning levert aan de Nederlandse economie.

WNL Op Zaterdag en WNL Opiniemakers op Koningsdag van 14:00 tot 19:00 op NPO Radio 1.

14:00 tot 19:00
In januari gevonden romp in koffer van vermiste kapster Soest

De romp die in januari in een koffer in Amsterdam werd gevonden, is van de sinds december vermiste kapster Miranda Zitman (52) uit Soest. Ook…

Lees meer

VVD zet senator Anne-Wil Duthler uit Eerste Kamerfractie

De VVD heeft Anne-Wil Duthler uit de fractie van de Eerste Kamer gezet. Dat heeft de partij zojuist bekend gemaakt op haar website. “Zojuist heeft…

Lees meer

Weer handgranaat voor Rotterdamse Club BLU, eigenaar tast in duister

Voor de tweede keer in twee jaar tijd heeft iemand een handgranaat voor de Rotterdamse Club BLU gelegd. Het explosief is afgelopen nacht onschadelijk gemaakt…

Lees meer

Celstraf en rijontzegging voor doodrijden 19-jarige Fleur

Walter van W. heeft van het gerechtshof in Leeuwarden drie jaar cel gekregen voor een dodelijk ongeluk in Loosdrecht op 16 maart 2016, meldt ANP….

Lees meer

Vrouw (29) lag weken dood in huis Zwolle, onderzoek naar zorginstantie

De 29-jarige vrouw die eind maart dood werd aangetroffen in haar woning in Zwolle heeft daar vermoedelijk enkele weken gelegen. Dat meldt het AD op…

Lees meer

Lintjesregen 2019: Humberto Tan, Gerard Spong en Björn Kuipers geëerd

Vrijdag zijn weer duizenden mensen geëerd tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Ter ere van de verjaardag van koning Willem-Alexander krijgen mensen die veel hebben betekent voor…

Lees meer

Boa’s mogen niet staken op Koningsdag van rechter

Buitengewone opsporingsambtenaars in Amsterdam mogen niet staken op Koningsdag zaterdag. Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam vrijdag bepaald, schrijft ANP. De handhavers wilden juist op…

Lees meer

OM eist ruim twee celstraf tegen asielzoeker voor brandstichting in aso-azc

Een 37-jarige asielzoeker uit Algerije moet wat het Openbaar Ministerie betreft ruim twee jaar de cel in, vanwege een brandstichting in het aso-azc in Hoogeveen….

Lees meer