main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
Goedemorgen Nederland - 5 maart 2019 — 11:37

Twee patiënten genezen van hiv na stamceltransplantatie

Twee hiv-patiënten zijn mogelijk genezen van hiv na een baanbrekende experimentele stamceltransplantatie door Europese artsen, waaronder een Nederlandse arts van het UMC Utrecht.

Het gaat om een Duitse en Britse patiënt die zowel hiv als kanker hadden. Ze kwamen beiden in aanmerking voor een stamceltransplantatie. Bij deze procedure hebben artsen gezocht naar stamceldonoren die afweercellen hebben met een specifiek genetisch defect. Hierdoor kunnen hiv-virussen niet meer in de afweercellen komen. Die genetisch defecte cellen hebben ze uitgewisseld met het afweersysteem van de patiënten waarna hiv wegbleef.

Inmiddels zijn bij deze beide patiënten nog slechts ‘flarden genetisch materiaal van hiv’ terug te vinden, maar geen nieuwe virusdeeltjes. Dat houdt dus in dat de twee patiënten op dit moment allebei hiv-vrij zijn. Inmiddels is bij de patiënten al 3,5 en 17 maanden geen hiv meer aangetroffen. Beiden zijn ook genezen van kanker

‘Hoopvol resultaat’

De Nederlandse arts-microbioloog en viroloog Anne Wensing van het UMC Utrecht vertelt dat er sprake was van een speciale en zeldzame donor, op wiens cellen het hiv-virus geen vat heeft. “Er mist een bepaald poortje op de cellen. Hiv gebruikt dat poortje om naar binnen te gaan”, legt Wensing uit aan persbureau ANP. Volgens het UMC Utrecht heeft vermoedelijk maar 2 procent van de mensen dergelijke resistente cellen.

De onderzoeksresultaten worden dinsdag in de Amerikaanse stad Seattle gepresenteerd. Directeur van het Aidsfonds Mark Vermeulen is blij. “Dit is geweldig inspirerend nieuws en na tientallen jaren van onderzoek een hoopvol resultaat. Want genezen is de droom van iedereen die hiv heeft, het betekent het einde van levenslang pillen slikken en van het stigma.”

Er is eerder ooit één patiënt genezen van hiv, de Amerikaan Timothy Brown. Hij onderging in 2007 een vergelijkbare behandeling in Berlijn. Hij is tot op de dag van vandaag genezen verklaard. “Met de nieuwe resultaten laat het UMC zien dat het mogelijk is om de behandeling van Timothy Brown succesvol te herhalen”, aldus het Aidsfonds.

Naar schatting zijn er op de wereld 37 miljoen mensen besmet met het hiv-virus. Tegenwoordig kan de ziekte geremd worden met medicatie, maar dit is pas de tweede keer dat patiënten genezen zijn verklaard.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer