main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 maart 2019 — 08:46

‘Agrarische sector en natuur gaan juist goed samen’

De agrarische sector en de natuur gaan juist goed samen. Dat zegt melkveehouder Willem van der Linden in Goedemorgen Nederland.

Dat zou volgens SGP-leider en gasthoofdredacteur van Goedemorgen Nederland Kees van der Staaij ook beter zijn voor het imago van boeren. Dat is volgens hem nu onterecht niet goed. Hij stelt in de uitzending voor om vooral eens bij een boer langs te gaan.

Van der Linden merkt zelf weinig van het slechte imago van de agrarische sector. “Als biologisch boer heb je toch een groter knuffelgehalte. Toch merk je in de media dat dingen sneller negatief worden. Dat doet toch pijn.”

“We moeten blijven proeven wat er in de samenleving speelt”, aldus Van der Linden. “Zo kunnen boeren veel doen voor natuuronderhoud. We moeten niet in hokjes denken, maar kijken of we het allebei kunnen doen.”

Van der Staaij is het helemaal met Van der Linden eens. “Mensen zeggen nu je bent voor de natuur of voor de boer, maar dat moeten we verbinden.”

Inbraak van dierenrechtenactivisten

“Daarbij helpt het niet dat milieuactivisten onwaarheden verkondigen en tegen de boeren zijn”, stelt Van der Staaij.

Activisten breken in en maken dan beelden van de dieren. “Vaak zenden ze daarna alleen uit wat in hun plaatje past”, aldus Hennie de Haan, voorzitter van de Nederlandse Pluimveebond.

“De activisten breken in en laten de dieren schrikken, daardoor maken ze beelden die niet waarheidsgetrouw zijn”, zegt De Haan.

“Daarnaast worden boeren persoonlijk bedreigd. Soms gaat het zover dat ze zeggen dat er wordt gezegd: ‘we weten waar je kinderen op school zitten’. Dat kunnen we niet tolereren in dit land.”

Van der Linden heeft er zelf nooit mee te maken gehad, maar begrijpt de stress van andere boeren. “Als ze bij mij zouden inbreken in de schuur, zou me dat ook een gevoel van onmacht geven. Er is geen excuus voor inbreken.”

LEES OOK: ‘Meer politie in buitengebied’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer