main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Langs Romeinse Wegen - 4 maart 2019 — 16:31

Waarom het Italiaanse dorpje Cortona ineens werd platgelopen door toeristen

Dankzij het boek Under the Tuscan Sun van Frances Mayes komen veel toeristen naar het Italiaanse dorpje Cortona om het ‘echte’ Toscane te ervaren. Maar dat is sinds het succes van het boek en de verfilming een stuk lastiger. Presentator Rick Nieman bezocht Cortona voor het WNL-programma Langs Romeinse Wegen, om te zien hoe de toestroom van toeristen het dorpje heeft veranderd.

Restauranteigenaar Mario Ponticelli zag het met zijn eigen ogen gebeuren. “Cortona heeft altijd al mensen gefascineerd,” zo vertelt hij. “Er is altijd een cultureel toerisme geweest. Maar de afgelopen jaren is er sprake van een omgekeerde trend. Er is geen cultureel toerisme meer. Toeristen komen niet meer voor de kunst.”

“Toerisme van vluggertjes’

Met de massale toestroom van toeristen veranderde ook het soort toerist dat in Cortona verblijft, zo zag Ponticelli. “Het is een toerisme van vluggertjes. Die toeristen drinken koffie en smeren ‘m weer. Vroeger bleven ze langer.”

Dat Cortona sinds het uitkomen van het boek erg is veranderd, merken ook de toeristen. “Toen we in Cortona kwamen, had ik eerder een dorpje verwacht, en niet een toeristenzone,” zo vertelt een Amerikaanse toerist. “Ik was verrast.”

Ondanks de economische impuls die de wereldfaam het dorpje gaf, is de restauranteigenaar somber gestemd over alle veranderingen. “Cortona is diep gevallen,” zo concludeert hij.

Deze aflevering van Langs Romeinse Wegen is 8 augustus te zien om 9:25 op NPO 2. Het hele seizoen is nu ook te bekijken op NPO Start.

Door: Tom Janssen

Het tv-seizoen is begonnen. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Podcast: Oorlog in je Lichaam

Is kanker meer een chronische dan een dodelijke ziekte aan het worden? Oorlogsverslaggever Hans Jaap Melissen, bij wiens vrouw borstkanker met uitzaaiingen is geconstateerd, zoekt het uit in de podcast ‘Oorlog in je lichaam’ Hans Jaap laat zien wat het heden, verleden en toekomst is van de behandeling van kanker. Een persoonlijke zoektocht waarbij Hans Jaap en zijn vrouw er alles aan doen om haar leven te rekken.

Aflevering 4 is nu te beluisteren via NPO Radio 2 of uw favoriete podcast-app.

Elke vrijdag een nieuwe aflevering

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf tien uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Met aankomende zondag:

– Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie over het Europese migratiepact en de toekomst van Nederland
– Randstad-topman Jacques van den Broek over het 60-jarig bestaan van de uitzendorganisatie
– Arts-microbioloog Marc Bonten en zorgbestuurder Mirjam van ’t Veld over de nieuwe fase van de epidemie
– Campagnestrateeg Frits Huffnagel blikt vooruit op het presidentiële debat tussen Donald Trump en Joe Biden

Elke zondag om 10.00 uur
‘Stop met inzet influencers, overheid mag niet aan sluikreclame doen’

De overheid moest stoppen met het inschakelen van influencers voor communicatie. Dat zegt mediaondernemer Sjuul Paradijs in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “De overheid…

Lees meer

RIVM: 2713 coronabesmettingen, hoogste aantal sterfgevallen sinds mei

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2713. Tussen vrijdagochtend en zaterdag zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Aantal opgenomen coronapatiënten loopt verder op

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft stijgen. Ziekenhuizen behandelen momenteel 547 patiënten vanwege het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds begin juni en een…

Lees meer

Nog acht regio’s naar ‘zorgelijk’ door coronabesmettingen: ‘Verontrustende ontwikkelingen’

Nog eens acht veiligheidsregio’s gaan naar ‘zorgelijk’, oftewel risiconiveau 2. Dat heeft premier Mark Rutte gezegd op zijn wekelijkse persconferentie. Daar sprak hij ook over…

Lees meer

Kabinet: hoogte coronaboetes blijft vooralsnog hetzelfde

De hoogte van de coronaboete blijft vooralsnog op 390 euro. Het kabinet heeft besloten het gesprek over een mogelijke verlaging eerst aan te gaan met…

Lees meer

Man denkt dat hij met 15-jarig meisje afspreekt, wordt mishandeld door jongeren

Op internet circuleren beelden van een mishandeling in Arnhem, in de wijk De Laar. Te zien is hoe een groep jongeren het gemunt heeft op…

Lees meer

RIVM: Aantal coronagevallen blijft stijgen, 2777 bemettingen gemeld

Het aantal bevestigde coronabesmettingen is gestegen met 2777. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn die positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)….

Lees meer

Het tv-seizoen is begonnen

WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET

Klik hier