main-logo NPO Start
Word lid
2 maart 2019 — 14:08

Premier Rutte: 96 procent van de Nederlanders gaat erop vooruit

Premier Mark Rutte is ervan overtuigd dat de meeste mensen in Nederland erop vooruit zullen gaan. Dat zegt de partijleider van de VVD in een interview met het Algemeen Dagblad.

“Het Centraal Planbureau heeft gezegd dat 96 procent van de mensen erop vooruit gaat en gemiddeld met 1,6 procent. Dat is geen belofte, dat is constatering op basis van doorrekeningen waarin alles zit: ook de btw-verhoging, hogere zorgpremie en de hogere energierekening”, aldus Rutte. “De belasting gaat per saldo meer omlaag dan de btw, de zorgpremie en de energielasten stijgen.”

Waar er eerder nog veel kritiek ontstond nadat bleek dat de energierekening steeg, omdat er met verkeerde cijfers was gerekend, zal dat volgens Rutte bij de CPB-berekeningen niet het geval zijn. “Die had de goede cijfers. En dinsdag komen ze met een update, dan weten we hoe het staat.”

Ook wordt Rutte gevraagd naar zijn dalende populariteit en naar de groep mensen die zijn beloftes niet meer geloven, omdat zij er niet op vooruit gaan. “Ik weet dat anderen mij proberen neer te zetten alsof ik hier alleen zit voor het bedrijfsleven, maar dat is onzin. De VVD is de enige volkspartij die mensen met een laag inkomen en mensen met een hoger inkomen probeert te verbinden.”

LEES OOK: Bijna een derde van de kiezers wil kabinet Rutte III afstraffen bij komende verkiezingen

Klimaat

In het gesprek geeft Rutte aan dat hij vindt dat bedrijven moeten gaan meebetalen aan de uitvoering van de klimaatplannen. “Die moeten een eerlijk aandeel leveren. Het is echt niet zo dat ze makkelijk wegkomen.”

De premier hoopt dat er wat “ontspanning komt” in de discussie over het klimaat in Nederland. “We hebben de tijd tot 2050. Het hoeft allemaal niet morgen.”

Door: Mark Broersma

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

In het online satireprogramma Klikbeet laat actrice en cabaretière Eva Crutzen zien dat ze op een wel heel realistische manier de dronken fitgirl speelt. Maar ze schittert op dit moment ook in de theaters met haar eigen solovoorstelling ‘Opslaan als’. Hoe grappig vindt zij zichzelf eigenlijk? Je hoort haar vannacht in gesprek met Carolien Borgers om 00.00 uur op NPO Radio 2.

Vannacht om 0.00 uur op

Terugkijken: Goedemorgen Nederland:

VVD-leider Mark Rutte is samen met EU-lijsttrekker Malik Azmani te gast over hun plannen voor de EU. Zo willen zij onder andere zorgen voor meer opvang in de regio voor asielzoekers. Ook te gast is de topman van het Openbaar Ministerie Gerrit van der Burg over het nieuwe televisie-programma Misdaadcollege.

AIVD telt steekpartij Malek F. niet mee als jihadistische aanslag

Gisteren maakte de AIVD bekend dat er in afgelopen vijftien jaar 112 aanslagen hebben plaatsgevonden in westerse landen met een jihadistisch motief. Drie aanslagen in…

Lees meer

Woningprijzen in april weer 7,7 procent gestegen

De prijs van bestaande koopwoningen is vorige maand weer toegenomen. In april waren huizen 7,7 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt…

Lees meer

Staatssecretaris Harbers verwacht af te treden na ophef misdaadcijfers asielzoekers

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) verwacht af te treden nadat er ophef is ontstaan over misdaadcijfers onder asielzoekers. Het debat in de Tweede Kamer over die…

Lees meer

Vermoedelijke commandant terroristische Jabhat al-Nusra aangehouden in Kapelle

Een vermoedelijke commandant van de terroristische groepering Jabhat al-Nusra is aangehouden in het Zeeuwse Kapelle. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Het gaat om een…

Lees meer