main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Opiniemakers (radio) - 2 maart 2019 — 19:42

Aanval van DENK op De Nieuwe Maan is ‘doodeng’: ‘Dit hoort niet thuis in Nederland’

De aanval van DENK op het NTR-programma De Nieuwe Maan is “doodeng”. Dat zegt VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgoz in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “Ik vind het een gotspe dat een politieke partij zich met de inhoud van programma’s wil bemoeien,” aldus het Kamerlid.

De Nieuwe Maan is een talkshow waarin problemen in de multiculturele samenleving worden besproken. DENK zegt in gesprek met de omroep die het programma maakt, de NTR, dat de partij het niet eens is met de inhoud. “Zij zien de koers van het programma niet zitten,” zo zei presentatrice Fidan Ekiz eerder deze week.

‘Hoort niet thuis in Nederland’

Yesilgoz roept DENK op om zich niet te bemoeien met de vrijheid van de pers. “Daar blijf je met je poten vanaf. DENK gaat hier een grens over. We moeten als samenleving zeggen: dit hoort niet thuis in Nederland.”

Het VVD-Kamerlid wijst erop dat DENK dit eerder ook al heeft gedaan bij WNL. Toen wilde de partij een half jaar niet met de omroep praten, omdat rechtsgeleerde Afshin Ellian te gast was bij Goedemorgen Nederland.

LEES OOK: DENK boycot WNL voor zes maanden

Opiniemaker en Telegraafcolumnist Nausicaa Marbe hoopt dat de NTR zich niets aantrekt van de kritiek van DENK. Zij vreest dat de partij een verdere aanval op het programma zal organiseren. “Ze zullen hun trollenleger mobiliseren om berichten te sturen om mensen op te roepen niet meer te kijken naar het programma.” Zij roept de omroep op om niet “te capituleren” voor deze druk. “Dan heb je Fidan Ekiz en de redactie verraden.”

“De mannen van DENK hebben geen belang bij een programma waarbij je weldenkende en geëmancipeerde allochtonen laat zien die vrij kunnen denken. Die willen iedereen klein, boos en rancuneus houden,” aldus Marbe.

Reactie NTR

Mediadirecteur van NTR Willemijn Francissen laat aan WNL weten dat er af en toe ook met DENK wordt gesproken over diversiteit, omdat de NTR met veel meer partijen praat over dat onderwerp. In die gesprekken, zijn DENK en de NTR het volgens Francissen vaak “op een pittige manier oneens”. Volgens DENK herkent een groot deel van hun achterban zich niet in de problemen en onderwerpen van De Nieuwe Maan. Francissen zegt dat het goed is om kennis te nemen van wat men van het programma vindt, maar dat de NTR trots is op Fidan Ekiz en blij is met de koers van het programma.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Deze week in WNL In de Kantine: volop aandacht voor Oekraïne en het Maritiem Museum Rotterdam

In WNL In de Kantine volop aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die twee jaar bezig is. Fidan Ekiz en Wieger Hemmer ontvangen zaterdag de volgende gasten aan de stamtafel: 

  • De zus van de Oekraïense Kataryna Azarian vecht aan het front in Oekraïne;
  • VVD-fractievoorzitter Europees Parlement Malik Azmani vertelt over de steun aan Oekraïne;
  • Politiek fotograaf Martijn Beekman liep jarenlang rond op het Binnenhof;
  • Dit jaar bestaat het Maritiem Museum Rotterdam 150 jaar. Marja Tiemens-Idzinga schreef geschiedenis als eerste vrouwelijke student aan de Hogere Zeevaartschool.
  • Chef politiek van NRC Pim van den Doolen praat ons bij over de formatie
Luister zaterdag vanaf 17.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Next

Doe je als single boodschappen, dan ben je sowieso tien procent duurder uit. En dan ben je er nog niet. Hoe houd je je als single financieel staande in deze maatschappij? Nejifi Ramirez zoekt het uit.

Zaterdag 22.00 uur
Staan jonge criminelen straks niet meer in Top600? ‘Naam is misleidend’

Het bekende Amsterdamse Top600-beleid – dat zich richt op de 600 meest criminele jongeren van de stad – is volgens D66 Amsterdam aan naamsverandering toe….

Lees meer

Informateur Putters: samenwerking vereist ‘gemeenschappelijke basis’

Welke partijen ook samen gaan regeren, zij zullen dat vanuit een “gemeenschappelijke basis” moeten gaan doen. Dat schrijft informateur Kim Putters in een brief aan…

Lees meer

EU-kopstukken beloven Oekraïne te steunen in derde oorlogsjaar

Oekraïne kan ook twee jaar na de Russische invasie rekenen op de “onwankelbare” steun van de Europese Unie, verzekeren de voorzitters van de belangrijkste Europese…

Lees meer

Dit weekend geen friet op tafel? Frietmaker Aviko kan door stakingen niet aan vraag voldoen

Aardappelverwerker Aviko kan dit weekend niet aan alle vraag naar verse friet voldoen, omdat medewerkers het werk in meerdere fabrieken hebben neergelegd. “De klanten die…

Lees meer

Meer dan 200 schadeclaims na storm Louis, zeggen verzekeraars

Meer dan tweehonderd mensen hebben een schadeclaim ingediend nadat storm Louis donderdag over Nederland raasde. Dat laten verzekeraars Interpolis, Univé en Nationale Nederlanden (NN) vrijdag…

Lees meer

Commandant der strijdkrachten: proberen nog in 2024 F-16’s naar Oekraïne te brengen

Nederland probeert nog in 2024 F-16’s direct te leveren aan Oekraïne. Dat zegt de Nederlandse Commandant der Strijdkrachten Onno Eichelsheim in het radioprogramma Sven op…

Lees meer