main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
WNL Opiniemakers (radio) - 2 maart 2019 — 19:42

Aanval van DENK op De Nieuwe Maan is ‘doodeng’: ‘Dit hoort niet thuis in Nederland’

De aanval van DENK op het NTR-programma De Nieuwe Maan is “doodeng”. Dat zegt VVD-Tweede Kamerlid Dilan Yesilgoz in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “Ik vind het een gotspe dat een politieke partij zich met de inhoud van programma’s wil bemoeien,” aldus het Kamerlid.

De Nieuwe Maan is een talkshow waarin problemen in de multiculturele samenleving worden besproken. DENK zegt in gesprek met de omroep die het programma maakt, de NTR, dat de partij het niet eens is met de inhoud. “Zij zien de koers van het programma niet zitten,” zo zei presentatrice Fidan Ekiz eerder deze week.

‘Hoort niet thuis in Nederland’

Yesilgoz roept DENK op om zich niet te bemoeien met de vrijheid van de pers. “Daar blijf je met je poten vanaf. DENK gaat hier een grens over. We moeten als samenleving zeggen: dit hoort niet thuis in Nederland.”

Het VVD-Kamerlid wijst erop dat DENK dit eerder ook al heeft gedaan bij WNL. Toen wilde de partij een half jaar niet met de omroep praten, omdat rechtsgeleerde Afshin Ellian te gast was bij Goedemorgen Nederland.

LEES OOK: DENK boycot WNL voor zes maanden

Opiniemaker en Telegraafcolumnist Nausicaa Marbe hoopt dat de NTR zich niets aantrekt van de kritiek van DENK. Zij vreest dat de partij een verdere aanval op het programma zal organiseren. “Ze zullen hun trollenleger mobiliseren om berichten te sturen om mensen op te roepen niet meer te kijken naar het programma.” Zij roept de omroep op om niet “te capituleren” voor deze druk. “Dan heb je Fidan Ekiz en de redactie verraden.”

“De mannen van DENK hebben geen belang bij een programma waarbij je weldenkende en geëmancipeerde allochtonen laat zien die vrij kunnen denken. Die willen iedereen klein, boos en rancuneus houden,” aldus Marbe.

Reactie NTR

Mediadirecteur van NTR Willemijn Francissen laat aan WNL weten dat er af en toe ook met DENK wordt gesproken over diversiteit, omdat de NTR met veel meer partijen praat over dat onderwerp. In die gesprekken, zijn DENK en de NTR het volgens Francissen vaak “op een pittige manier oneens”. Volgens DENK herkent een groot deel van hun achterban zich niet in de problemen en onderwerpen van De Nieuwe Maan. Francissen zegt dat het goed is om kennis te nemen van wat men van het programma vindt, maar dat de NTR trots is op Fidan Ekiz en blij is met de koers van het programma.

Door: Tom Janssen

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Omroep WNL begint vanaf 21 januari met een wekelijkse versie van het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland. Ditmaal met de generatie Next. Programmamakers en twintigers Elen Demir, Jill Bleiksloot en Raquel Schilder gaan elke donderdag op zoek naar antwoorden op vragen. Persoonlijke verhalen achter de cijfers.

Stand van Nederland: Generatie Next is iedere donderdag te zien na Nieuwsuur, rond 22.10 uur, op NPO2.

Donderdag 22.10 uur
Gegevens van 35.000 inwoners zoek door cybercrime: ‘Ontwrichtend’

Cybercrime wordt de afgelopen jaren steeds groter. Slachtoffers van internetcriminelen zijn niet enkel individuen: soms wordt een hele gemeenschap het doelwit van deze misdaad. Zo…

Lees meer

OM eist tot 12 jaar cel voor doden drillrapper Amsterdam-Zuidoost

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag voor de rechtbank in Amsterdam acht jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 19-jarige Alexio F. wegens het doodsteken…

Lees meer

Daders van mensenhandel vaak jonger dan 23 jaar: ‘Verontrustend’

Een derde van de mensen die zich schuldig maken aan seksuele uitbuiting is op het moment van plegen jonger dan 23 jaar. Dat schrijft Nationaal…

Lees meer

Explosieve stijging aantal fraudemeldingen in naam van de Belastingdienst

Steeds meer cybercriminelen proberen mensen geld afhandig te maken door via sms’jes, WhatsAppjes en mailtjes te doen alsof zij medewerkers zijn van de Belastingdienst. Uit…

Lees meer

Ank werd slachtoffer van cybercrime: ‘Het is pure onmacht wat je voelt’

Afpersing en oplichting via internet nemen enorm toe, zo waren er vorig jaar drie keer zo veel slachtoffers van cybercriminaliteit als in 2015. Ank van…

Lees meer

3 maanden cel vanwege mishandeling agent om mondkapjescontrole

Als het aan de officier van justitie ligt, moet een eigenaar van een delicatessenzaak in Eindhoven drie maanden de cel in voor het mishandelen van…

Lees meer

Uitzonderingen voor avondklok: Onder meer mantelzorgers en hondenbaasjes

Het kabinet wil een avondklok instellen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Tussen 20.30 en 04.30 uur mag er dan niemand meer…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier