main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 27 februari 2019 — 10:28

COA-medewerkers eisen betere bescherming tegen agressie in azc’s

Medewerkers van asielzoekerscentra trekken aan de bel over onveilige werksituaties. Bij de vakbond FNV kwamen in twee weken tijd tientallen meldingen binnen van bedreigingen, seksuele intimidatie en fysieke agressie.

De vakbond zegt geschokt te zijn door de in totaal zestig meldingen die binnenkwamen. Het personeel blijkt niet goed uitgerust te zijn om met de agressie om te gaan. Sommige medewerkers vragen dan ook om bewapening en kogelvrije vesten.

De vakbond eist nu dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) meer medewerkers inzet en de beveiliging verbetert.

“Ik wil niet in een opvang werken waar gewoon heel veel criminaliteit is, en waar geen respect is voor het personeel,” zo laat een anonieme medewerker weten aan Nieuwsuur. Een collega valt hem bij: “De incidenten worden steeds frequenter en steeds heftiger. Er komen met enige regelmaat bloed en messen aan te pas.”

“Dit is verschrikkelijk,” zegt Tweede Kamerlid voor D66 Jan Paternotte in Goedemorgen Nederland. Volgens hem zijn het vooral veiligelanders die overlast veroorzaken. “Het gaat om een kleine groep asielzoekers die vaak helemaal geen kans maken op een verblijfsvergunning.”

Het is volgens Paternotte lastig om dit soort overlastgevers op tijd in zogenoemde aso-azc’s te plaatsen. “Het belangrijkste is dat als mensen geen kans maken om hier te blijven, we ze zo snel mogelijk kunnen uitzetten. Daarmee voorkom je dat ze tussen echte vluchtelingen komen te zitten en dit soort situaties ontstaan.”

Door: Tom Janssen

Laat vrolijk rechts niet verloren gaan! Word Superlid van WNL: klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat

In het online satireprogramma Klikbeet laat actrice en cabaretière Eva Crutzen zien dat ze op een wel heel realistische manier de dronken fitgirl speelt. Maar ze schittert op dit moment ook in de theaters met haar eigen solovoorstelling ‘Opslaan als’. Hoe grappig vindt zij zichzelf eigenlijk? Je hoort haar vannacht in gesprek met Carolien Borgers om 00.00 uur op NPO Radio 2.

Vannacht om 0.00 uur op

Terugkijken: Goedemorgen Nederland:

VVD-leider Mark Rutte is samen met EU-lijsttrekker Malik Azmani te gast over hun plannen voor de EU. Zo willen zij onder andere zorgen voor meer opvang in de regio voor asielzoekers. Ook te gast is de topman van het Openbaar Ministerie Gerrit van der Burg over het nieuwe televisie-programma Misdaadcollege.

Woningprijzen in april weer 7,7 procent gestegen

De prijs van bestaande koopwoningen is vorige maand weer toegenomen. In april waren huizen 7,7 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat meldt…

Lees meer

Staatssecretaris Harbers verwacht af te treden na ophef misdaadcijfers asielzoekers

Staatssecretaris Mark Harbers (Asiel) verwacht af te treden nadat er ophef is ontstaan over misdaadcijfers onder asielzoekers. Het debat in de Tweede Kamer over die…

Lees meer

Vermoedelijke commandant terroristische Jabhat al-Nusra aangehouden in Kapelle

Een vermoedelijke commandant van de terroristische groepering Jabhat al-Nusra is aangehouden in het Zeeuwse Kapelle. Dat meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Het gaat om een…

Lees meer