main-logo NPO Start
Word lid
Goedemorgen Nederland - 27 februari 2019 — 10:28

COA-medewerkers eisen betere bescherming tegen agressie in azc’s

Medewerkers van asielzoekerscentra trekken aan de bel over onveilige werksituaties. Bij de vakbond FNV kwamen in twee weken tijd tientallen meldingen binnen van bedreigingen, seksuele intimidatie en fysieke agressie.

De vakbond zegt geschokt te zijn door de in totaal zestig meldingen die binnenkwamen. Het personeel blijkt niet goed uitgerust te zijn om met de agressie om te gaan. Sommige medewerkers vragen dan ook om bewapening en kogelvrije vesten.

De vakbond eist nu dat het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) meer medewerkers inzet en de beveiliging verbetert.

“Ik wil niet in een opvang werken waar gewoon heel veel criminaliteit is, en waar geen respect is voor het personeel,” zo laat een anonieme medewerker weten aan Nieuwsuur. Een collega valt hem bij: “De incidenten worden steeds frequenter en steeds heftiger. Er komen met enige regelmaat bloed en messen aan te pas.”

“Dit is verschrikkelijk,” zegt Tweede Kamerlid voor D66 Jan Paternotte in Goedemorgen Nederland. Volgens hem zijn het vooral veiligelanders die overlast veroorzaken. “Het gaat om een kleine groep asielzoekers die vaak helemaal geen kans maken op een verblijfsvergunning.”

Het is volgens Paternotte lastig om dit soort overlastgevers op tijd in zogenoemde aso-azc’s te plaatsen. “Het belangrijkste is dat als mensen geen kans maken om hier te blijven, we ze zo snel mogelijk kunnen uitzetten. Daarmee voorkom je dat ze tussen echte vluchtelingen komen te zitten en dit soort situaties ontstaan.”

Door: Tom Janssen

Ook liever vrolijk rechts? Laat WNL niet verloren gaan en word Superlid klik hier.

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Vannacht in 't Wordt Nu Laat:

In een paar jaar tijd zag Janneke Willemse, beurscommentator en RTL Z presentatrice, haar beleggingsbedrag verdriedubbelen. Hoe ze dat heeft gedaan beschrijft ze in het boek ‘Blondjes Beleggen Beter’ dat deze week verschijnt. Benieuwd naar haar verhaal? Luister om middernacht naar ’t Wordt Nu laat op NPO Radio 2 met Carolien Borgers.

Vannacht om 0.00 uur op

Stand van Nederland: de eeuwige jeugd

De Nederlander wordt steeds ouder, maar wil wel gezond en mooi oud worden. Stand van Nederland duikt in de economie van de eeuwige jeugd.

Donderdag om 22:10 op
Deze wetenschapper ontwikkelt een levenselixer om veroudering te voorkomen

Een levenselixer die het ouder worden tegen kan gaan? Dat is in de toekomst misschien werkelijkheid. Verouderingsbioloog Peter de Keizer test dit al jaren op…

Lees meer

Werkbezoek Tweede Kamer aan Rusland gaat niet door na weigeren Sjoerdsma

Het geplande werkbezoek van de Tweede Kamer aan Rusland gaat niet door, zo heeft de Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken dinsdag besloten. De reden is dat…

Lees meer

Huisarts voor derde keer opgepakt op verdenking seksueel misbruik

Een 50-jarige huisarts uit Brunssum is maandag voor de derde keer opgepakt op verdenking van seksueel misbruik. Twee patiënten deden aangifte tegen hem, schrijft ANP…

Lees meer

Wat te doen nu spaarrente op nul staat? ‘Sparen is gevaarlijker dan beleggen’

De spaarrente ligt rond de nul procent en de pensioenfondsen dreigen de pensioenen te korten. Daarom zoeken steeds meer Nederlanders naar een andere manier om…

Lees meer

Een miljoen Nederlandse gezinnen hebben te weinig spaargeld

Een miljoen Nederlandse gezinnen zijn bij tegenspoed niet in staat om €2000 op te brengen. Dit blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB). Meer…

Lees meer